Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, αναφέρθηκε στο ζήτημα των Πανεπιστημίων και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αφορμή την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση μάχεται και θα συνεχίσει να μάχεται για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Μέρος των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί αφορά και την ασφάλεια στους χώρους του και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την αντιμετώπιση των όποιων εστιών ανομίας υπάρχουν στα ΑΕΙ. «Η κυβέρνηση στήριξε τη γνώση έναντι στη βαριοπούλα και στα στειλιάρια που επιμένουν να κραδαίνουν κάποιοι», είπε χαρακτηριστικά.
Αρχικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης σε ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό».
Μάλιστα, αναφερόμενος στις σχετικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τις παρεμβάσεις του στα συμβούλια κορυφής, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι επιμένει πρωτίστως σε τέσσερα πράγματα: στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, στον ανασχεδιασμό του μοντέλου τιμολόγησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου, στην ανάπτυξη κοινών πολιτικών προμήθειας και αποθήκευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην ανάγκη στήριξης των κοινωνιών, των επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων.
Ακόμη, ο κ. Οικονόμου ανάφερε πως ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει πως σε αντίθεση με τη διαχείριση της πανδημίας η ΕΕ έχει καθυστερήσει στη λήψη αποφάσεων καθώς και ότι «στην Ευρώπη δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος για χάσιμο». Χαρακτήρισε, μάλιστα, θετική εξέλιξη το γεγονός ότι κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας 15 χώρες της ΕΕ ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία με κοινή επιστολή τους ζητούν από την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση στο αυριανό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που θα υιοθετήσει ουσιαστικά την ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Υπενθύμισε, δε, την επιστολή του αρμόδιου υπουργού κ. Σκρέκα προς την αρμόδια επίτροπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, με την οποία προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου, ύψους 80 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.