Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στην κηδεία του τέως βασιλιά, Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Ο κ. Οικονόμου είπε χαρακτηριστικά: «Πρώτα απ’ όλα ο πρωθυπουργός προσωπικά έχει συλλυπηθεί τα παιδιά και την σύζυγο του εκλιπόντος. Όλο το τελετουργικό προέκυψε από συζητήσεις και συνεννόηση σε πολύ καλό κλίμα με την οικογένεια και υπήρχε απόλυτη κατανόηση στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε δεν έχει κάποιο σχόλιο και συμπλήρωσε: «Η ελληνική δημοκρατία είναι ώριμη και μας δίνει την δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε χωρίς κομπλεξισμούς ζητήματα που άπτονται της ιστορίας. Από την άλλη είναι θεμιτό να υπάρχουν άνθρωποι που προσεγγίζουν το θέμα ανάλογα με τις πεποιθήσεις τα συναισθήματα και τις επιδιώξεις τους».

Ακόμη, ο Γιάννης Οικονόμου ανάφερε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό και δεν είναι καιρός να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια και διαξιφισμούς. Αυτό που στοχεύουμε είναι η διαχείριση του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος. Η ελληνική δημοκρατία είναι μια σύγχρονη αστική και φιλελεύθερη δημοκρατία και δεν κινδυνεύει από τίποτα και από κανέναν».

Σαμαράς: Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου:

«Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή.

Είναι ιερή και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων μπροστά στον θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό.

Κι αυτό, πέρα από ελληνική, είναι και παγκόσμια παράδοση πολιτισμού.

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.

Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας – ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε.

Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή

Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι -ούτε μπορεί να είναι- πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο” – αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια.

Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα.

Ο θάνατος ενός πρώην ανώτατου άρχοντα όμως -πέρα από την ανθρώπινη πλευρά- έχει συμβολική σημασία.

Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους.

Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους.

Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες…

Η Δημοκρατία, είχε πει κάποτε ο Μιτεράν, είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων.

Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει.

Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και πολιτισμού.

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του».

Διαβάστε ακόμη: