Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «Από δω και πέρα οι λογαριασμοί θα έρχονται φθηνότερα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Αναφερόμενος με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση άργησε να πάρει αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, ο κ. Οικονόμου ανάφερε ότι «Μέτρα είχαμε πάρει και το προηγούμενο διάστημα που αφορούσαν τις καταναλώσεις μέχρι 300 kWh, τους πιο ευάλωτους, που είχαν προσφέρει μια πολύ ουσιαστική στήριξη».

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι για τους υψηλότερης κατανάλωσης πολίτες, τη μεσαία τάξη, οι ανατιμήσεις είχαν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. «Δεν ήταν εύκολη η άσκηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού» είπε επισημαίνοντας πως η συνετή οικονομική διαχείριση, η πολύ μελετημένη και προσεκτική δουλειά και η παράλληλη κινητικότητα που αναπτύξαμε στην Ευρώπη, μας οδήγησαν στο να είμαστε τώρα έτοιμοι να ανακοινώσουμε αυτό το σχέδιο χωρίς να περιμένουμε την ευρωπαϊκή απάντηση, την οποία θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε.

«Το σχέδιο αυτό μειώνει δραστικά, πολύ ουσιαστικά, τις αυξήσεις στο ρεύμα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, για όλες τις καταναλώσεις σε διάφορες φάσεις όπως ανακοινώθηκε. Από δω και πέρα οι λογαριασμοί θα έρχονται φθηνότερα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ θα δουν μία επιστροφή χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μιλάμε δηλαδή για επιστροφή απευθείας στην τσέπη των καταναλωτών». Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σχέση ούτε με τον πάροχο ούτε με τον λογαριασμό της ενέργειας αλλά θα είναι λεφτά στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, είτε είναι ιδιοκτήτης είτε ενδεχομένως και ο ενοικιαστής.

Θα υπάρξει μία πλατφόρμα που θα είναι εξαιρετικά αναλυτική και εύχρηστη που θα λειτουργήσει από αρχές Ιουνίου και στην πλατφόρμα αυτή μέσω της αίτησης θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό οι Έλληνες πολίτες που έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ επιστροφή έως και 600 ευρώ, το 60% δηλαδή των αυξήσεων μετά τις εκπτώσεις που τους έχουν ήδη δοθεί από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάιο. Εξήγησε πως μπορούμε βάσιμα να υπολογίσουμε ότι από τα μέσα με τέλη Ιουνίου, ανάλογα με το πώς θα πηγαίνουν και οι δηλώσεις, ο κόσμος θα αρχίσει να βλέπει πίσω τα χρήματα στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρχει πέραν από εκείνα που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα οριζόντια 50% έκπτωση του αυξημένου τιμολογίου για όλες τις καταναλώσεις, επιχειρήσεις, νοικοκυριά κύριας και δεύτερης κατοικίας και ίσως η πιο ουσιαστική παρέμβαση στην ενεργειακή πολιτική στην Ευρώπη είναι το τρίτο δηλαδή αυτό που θα ισχύει από τον Ιούλιο μ’ έναν ορίζοντα έως και 12 μήνες, που με τη διπλή παρέμβαση και στη χονδρική και στη λιανική αποσυνδέει επί της ουσίας της τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις διακυμάνσεις του φυσικού αερίου. Αναστέλλει, εξουδετερώνει θα μπορούσαμε να πούμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν κατά 70%-80% φθηνότερα, στις αυξήσεις, το ηλεκτρικό ρεύμα, όλοι. Επαναλαμβάνω όλοι», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποσυνδέοντας την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου για ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα αδρανοποιεί ουσιαστικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής που αν ίσχυε θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλούς λογαριασμούς.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι αυτό που θα ισχύει αφορά τους πάντες και τις επιχειρήσεις. «Αυτό που πρέπει να κρατήσει ο κόσμος είναι ότι από τον Ιούλιο και μετά σε 500.000 νοικοκυριά που είναι τα πιο ευάλωτα, κάτοχοι κοινωνικού τιμολογίου, επιδοτείται το 100% των αυξήσεων. Στο σύνολο των καταναλώσεων, στους οικιακούς καταναλωτές, κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, η επιδότηση των αυξήσεων θα φθάσει από 70% έως και 85% σε κάποιες περιπτώσεις.

Εξουδετερώνοντας δηλαδή τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα πληρώνουμε70%-80% λιγότερο πάνω στην αύξηση, στην kWh, από αυτό που θα πληρώναμε προηγουμένως. 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δουν και αυτές πολύ μεγάλες μειώσεις σε ό,τι αφορά την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Και οι αγρότες, γιατί είναι κι αυτό πάρα πολύ σημαντικό, θα πληρώνουν από 80%-85% φθηνότερα το ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τις αυξήσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι «αντίστοιχες επιδοτήσεις θα υπάρξουν και για το φυσικό αέριο και από την Πολιτεία και από την ΔΕΠΑ». Διευκρίνισε ότι η επιστροφή χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς αφορά φυσικά πρόσωπα.

Εκείνο που αξίζει να αναδειχθεί όπως είπε είναι ότι «η συνετή οικονομική διαχείριση, η απόδοση της οικονομίας το 2021 με το μικρότερο έλλειμμα από αυτό που υπολογίζαμε, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας που επιτρέπουν τις αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους που είδαμε το τελευταίο διάστημα, οι ρυθμοί ανάπτυξης που πετύχαμε και κυρίως η καλή ανάγνωση του διεθνούς σκηνικού, μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε την πιο αποφασιστική παρέμβαση σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Κληθείς να δώσει απαντήσεις για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και τα τρόφιμα και για τυχόν παρεμβάσεις και εκεί, απάντησε πως οι μπορούμε βάσιμα να υποστηρίζουμε πως οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί θα έχουν τη θετική τους αντανάκλαση σε ό,τι αφορά και σε μέρος των αυξήσεωνσε άλλα καταναλωτικά αγαθά, κυρίως σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις. Βοηθώντας τις επιχειρήσεις να πληρώνουν δηλαδή χαμηλότερο ρεύμα αυτό θα συγκρατήσει τις ανατιμήσεις και σε μια σειρά άλλες κατηγορίες.

Και συμπλήρωσε ότι τρέχουν ήδη παρεμβάσεις για το πετρέλαιο κίνησης και τα υπόλοιπα καύσιμα που θα συνεχίσουν να τρέχουν. Εντείνονται οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα και ό,τι μπορεί περισσότερο να γίνει σε όλους τους τομείς, θα γίνει. «Θέλω όμως να επανέλθω και να πω ότι αυτή η παρέμβαση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια συνολική και ξεκάθαρη απάντηση που διαμορφώνει τις προοπτικές για να έχουμε έναν πιο καθαρό χρονικό ορίζοντα όλοι μπροστά μας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών προϋπολογισμών».

Τόνισε δε ότι τα χρήματα βρέθηκαν από τη συνετή οικονομική διαχείριση όλο το προηγούμενο διάστημα, θα προκύψουν και από το λογαριασμό των ΑΠΕ και από το ειδικό τέλος που θα μπει στα όποια υπερκέρδη προσδιοριστούν από την ΡΑΕ. «Τα χρήματα βρίσκονται από την απόδοση της ελληνικής οικονομίας που γίνεται με έναν συνετό τρόπο», τόνισε.

Κλείνοντας επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τόνισε «κάθε μέρα που περνά για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι μέρα που εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να βρεθούμε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, δίπλα σε όλους όπως είναι και το μήνυμα του Συνεδρίου μας που ξεκινάει σε λίγες ώρες».