Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθάρισε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι από αύριο Τρίτη θα ξεκινήσει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών αν δεν καλυφθούν τα κενά.

Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «Σήμερα το βράδυ αναμένουμε τις απαντήσεις των ιδιωτών γιατρών. Από αύριο ξεκινά η διαδικασία επίταξης των ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Παράθυρο» για γαλλικό μοντέλο στους άνω των 60 ετών για τρίτη δόση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για υιοθέτηση του «γαλλικού μοντέλου» που προβλέπει ότι για να διατηρηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει τα άτομα άνω των 65 ετών να κάνουν και τρίτη δόση του εμβολίου, άφησε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου είπε χαρακτηριστικά, θα υπάρξουν «σημειακές βελτιώσεις» των υγειονομικών μέτρων, χωρίς παρεκκλίσεις από τη φιλοσοφία του σχεδιασμού για τον περιορισμό της πανδημίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για περιορισμό των ελευθεριών για τους εμβολιασμένους και κανενός είδους λοκντάουν.

«Έχουμε μια βασική φιλοσοφία υγειονομικών μέτρων, από την οποία δεν πρόκειται να γίνουν βασικές παρεκκλίσεις. Κορυφαίες προτεραιότητες αυτής της φιλοσοφίας είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και για την πρώτη και για την τρίτη δόση. Η τρίτη δόση είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους όσοι έχουμε εμβολιαστεί με τις προηγούμενες δόσεις. Ό,τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να έχουν την προστασία απέναντι στον κορωνοϊό όντες εμβολιασμένοι όπως πρέπει, δηλαδή εμβολιασμένοι και με την τρίτη δόση μετά την παρέλευση ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, όπως οι ειδικοί μας καθορίζουν να  είστε σίγουροι ότι θα το κάνει, παρακολουθώντας και τους αριθμους αυξησης αυτών των εμβολιασμών. 

Από εκεί και πέρα επειδή ακούω συχνά τη συζήτηση για μέτρα, για ιδέες, για πράγματα που συζητούνται στο δημόσιο διάλογο, έχω να σας πω ότι υπάρχει μια βασική φιλοσοφία. Εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, μεγάλη προσπάθεια να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη, θα κάνουμε ό,τι απαιτείται γι’αυτό και για την πρώτη και για την τρίτη δόση και συνεχή προσπάθεια για τη στήριξη του ΕΣΥ. Από αυτή τη βασική φιλοσοφία δεν θα υπάρξουν παρεκκλίσεις. Σημειακές βελτιώσεις ενδεχομένως θα υπάρξουν που δεν θα παρεκκλίνουν από την ουσία αυτών που έχουμε εξαγγείλει και που προσπαθούμε να πετύχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους, σημείωσε ότι «έχουμε πρωτοκόλλα για την κινητικότητα των ανεμβολίαστων, αποδίδουμε έμφαση στον εμβολιασμό και με την πρώτη, αλλά και με την τρίτη δόση».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι η κυβέρνηση δε συζητά κανενός είδους υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και κυρώσεις, ωστόσο «έχει ανοίξει συζήτηση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για το αν το πιστοποιητικό νόσησης θα συνδέεται με την τρίτη δόση».

Για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Λονδίνο

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο. Θα έχει συναντήσεις με επενδυτές, με εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών βιομηχάνων, θα μιλήσει στα εγκαίνια της έκθεσης Ancient Greeks – Science and Wisdom καθώς και σε εκδήλωση για τους Έλληνες της διασποράς. Αύριο Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας με έμφαση προφανώς στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και ιδίως στον τουρισμό ενόψει του 2022», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός θα θέσει επίσης το μείζον για όλους τους Έλληνες αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Για την Διάσκεψη για τη Λιβύη

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «επίσης στο Παρίσι, στη διάσκεψη για τη Λιβύη, που όπως γνωρίζεται συμμετείχε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της πολύπλευρης και ενεργητικής διπλωματίας που έχει αναπτύξει η πατρίδα μας τα τελευταία δύο χρόνια, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Λιβύης που θα αναδειχθεί από τις εκλογές για να ξαναρχίσει μαζί της τις συζητήσεις για τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών. Επεσήμανε ως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση στην περιοχή και τη σταθεροποίηση στη Λιβύη τη διεξαγωγή των εκλογών στο χρόνο που συμφωνήθηκε και την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατόν από κει».

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου: «είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα συμπεράσματα της Διάσκεψης ανταποκρίνονται πλήρως στις θέσεις της ελληνικής πλευράς».