Το πλαίσιο σε περίπτωση που σε μια τάξη βρεθεί ένα θετικό κρούσμα του κορονοϊού περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ειδικότερα οι μαθητές της τάξης θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τέσσερα τεστ \ εκείνη, δωρέαν (δύο self test και δύο rapid). Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στον συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν εφτά δωρεάν τεστ, ένα τεστ την ημέρα.
Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερώτηση εάν πρόκειται να κλείσουν τα mega εμβολιαστικά κέντρα δεν έκλεισε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι απλά ότι θα συνεχιστεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και πως η κυβέρνηση περιμένει να πειστούν και οι υπόλοιποι πολίτες για να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο.
Χρήσιμο εργαλείο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Σε έτερη ερώτηση σχετικά με την υποχρεωτικότητα ξεκαθάρισε (όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ) ότι δεν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή πρόθεση να επεκταθεί, παραμένει – ωστόσο- ένα «χρήσιμο εργαλείο». Στη συνέχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι νέοι 12 με 17 θα χρειάζονται ένα test 48 ωρών για να εισέρχονται στους κλειστούς χώρους, προσθέτοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιούν εκείνο που κάνουν για να εισέρχονται στις σχολικές αίθουσες. «Θα υπάρχει εξαίρεση για τα παιδιά 12 με 18 ετών για να μην τρώνε χώρια από τους γονείς τους στα εστιατόρια», σημείωσε ο ίδιος.
Στόχος η ανακούφιση των νέων
Νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι σαφής στόχος της κυβέρνησης είναι η «ανακούφιση» των νέων που έχουν «πληρώσει βαρύ τίμημα».
«Ως κυβέρνηση αναγνωρίζουμε ότι οι νέοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα στο προηγούμενο διάστημα έτσι ώστε να αναχαιτιστεί η δυναμική του κορονοϊού. Ήρθε η ώρα να τους αποδώσουμε όχι μόνον όσα στερήθηκαν αλλά να τους τιμήσουμε έμπρακτα. Γιατί πιστεύουμε στην ελληνική νεολαία. Είναι η γενιά που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα. Είμαστε αποφασισμένοι να τους προσφέρουμε ποιοτικά όλα όσα τους χρειάζονται: εκπαίδευση, τεχνολογία, νομοθετικό πλαίσιο για να ανοίξουν τα φτερά τους και να δημιουργήσουν», τόνισε.