Στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εξακολουθεί να βρίσκεται η οικογένεια Αγούδημου, η οποία, αρκετά χρόνια πλέον μετά το θάνατο του θρυλικού ακτοπλόου είναι επιβαρυμένη με τα «απόνερα» για διάφορα χρέη του παρελθόντος.

Έχοντας ήδη απωλέσει σημαντικά ακίνητα, μέλη της οικογένειας αναμένεται να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα άλλα δύο σφυριά.

Για τις 15 Ιανουαρίου 2025 έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός σε βάρος της Ανθής-Μαρίνας Αγούδημου, χήρας του Γεράσιμου Αγούδημου, για οικόπεδο με μονοκατοικία στην Κέρκυρα.

Με βάση την έκθεση εκτίμησης, το αγροτεμάχιο, επιφάνειας 4.067,33 τ.μ., στο οποίο είναι κατασκευασμένη η μονοκατοικία, βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή στη θέση «Ντρινούλα ή Δουσμανή», της Δ.Κ Γαστουρίου, της Δ.Ε Αχιλλείων.

Πρόκειται για περιοχή προς το νότιο και ανατολικό τμήμα του νησιού και η οποία απέχει περί τα 10 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Ανήκει σε μια ευρύτερη περιοχή (Πέραμα , Μπενίτσες, Μοραΐτικα, Μεσογγή) τουριστικού ενδιαφέροντος αποτελούμενη κυρίως από ισόγειες ή διώροφες μονοκατοικίες, συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, ξενοδοχειακές μονάδες (Aeolos beach resort 4*, Angsana Corfu 5* , Corfu Maris 4* κ.α.) αλλά και λίγα υπερτοπικά καταστήματα επί της Εθνικής οδού Κέρκυρας-Γύρου Αχιλλείων.

Αυτή αποτελεί τον κύριο οδικό άξονα της περιοχής που συνδέει το νότιο τμήμα του νησιού με το κέντρο της Κέρκυρας. Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της περιοχής είναι η εγγύτητά της με την πόλη της Κέρκυρας και η ωραία θέα προς την θάλασσα. Τέλος , βρίσκεται πολύ κοντά στο παραδοσιακό χωριό Γαστούρι και στο παλάτι της βασίλισσας Ελισάβετ της Αυστρίας.

Μετά από εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για σχετικά επικλινές αγροτεμάχιο, εμφανώς οριοθετημένο με ψηλό τοιχίο από λιθοδομή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, εντός του αγροτεμαχίου υπάρχει διώροφη κατοικία εμβαδού 199,41 τ.μ. όπου το ισόγειο της οικοδομής έχει εμβαδόν 133,17 τ.μ. και αποτελείται από καθιστικό, κουζίνα, γραφείο, υπνοδωμάτιο, λουτρό, wc και σκάλα ανόδου προς τον όροφο και ο όροφος έχει εμβαδόν 66,24 τ.μ. και αποτελείται από δύο δωμάτια με δύο λουτρά. Ο περιβάλλων χώρος έχει διαμορφωθεί με δενδροφυτεύσεις, πέτρινα τοιχία, περίφραξη και πόρτα εισόδου ενώ έχει κατασκευαστεί κολυμβητική δεξαμενή εμβαδού 39,83 τ.μ. περίπου και γήπεδο αντισφαίρισης.

Ωστόσο σημειώνεται ότι δεν ήταν εφικτή η άμεση οπτική επαφή με την οικοδομή λόγω του ψηλού εξωτερικού τοιχίου και της έντονης δενδροκάλυψης εντός του αγροτεμαχίου. Ακόμη, το ακίνητο φαίνεται να είναι χρόνια κλειστό.

Επισπεύδουσα είναι η Intrum και η κατάσχεση επιβλήθηκε για 120.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε τμήμα του κεφαλαίου της επιδικασθείσας απαίτησης. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 488.000 ευρώ.

Η «Νηρεύς» και το «καραγιαπί»

Θα προηγηθεί άλλος πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Οκτωβρίου 2024 για ημιτελές ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο.

Πρόκειται για ένα σχέδιο του καπετάν Μάκη Αγούδημου που έμεινε στα χαρτιά. Προέβλεπε τη δημιουργία μεγάλου ξενοδοχείου, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται, αλλά δεν ολοκληρώθηκε και βέβαια δεν λειτούργησε ποτέ.

Κάπως έτσι η έκταση και το ημιτελές χωρίς σοβά κτιριακό συγκρότημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την έκθεση εκτίμησης ως «καραγιαπί» οδηγείται στο σφυρί με επισπεύδουσα την Intrum και με τιμή πρώτης προσφοράς 1.273.500 ευρώ.

Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της «Νηρεύς Ανώνυμος Εταιρεία Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων» η οποία συστάθηκε το 1968.

Στη διοίκησή της, τουλάχιστον από το 2018 μέχρι πέρυσι, συμμετείχαν η Ανθή-Μαρίνα Αγούδημου, χήρα του Μ. Αγούδημου, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος καθώς και τα παιδιά τους ως μέλη του Δ.Σ.

Στον πλειστηριασμό έχει προγραμματιστεί να βγουν μια ενιαία έκταση που προέκυψε από την συνένωση έξι μικρότερων γηπέδων με το εντός αυτού ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα που βρίσκεται στη θέση “Ακρωτήρι” ή “Τρείς Μάρτυρες” της Τοπικής Κοινότητας Μπόχαλης της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων του Δήμου Ζακύνθου.

Πρόκειται ειδικότερα για ένα ενιαίο γήπεδο επιφάνειας περίπου 31,4 στρεμμάτων που περιέχει πολλά ελαιόδεντρα και άλλα δένδρα. Σε τμήμα αυτού του γηπέδου έχουν κατασκευαστεί:

α) Κτίριο πενταόροφο με ισόγειο, ημιτελές χωρίς σοβά, (καραγιαπί), με εσωτερικά διαχωρίσματα,
β) Κτίριο εξαώροφο, με ισόγειο, ημιτελές (καραγιαπί) χωρίς σοβά και
γ) Στο μέσο των δύο παραπάνω ημιτελών κτιρίων βρίσκεται και ένα ισόγειο κτίσμα (καραγιαπί) με βοηθητικούς χώρους και γραφεία.

Τα ημιτελή κτίρια είναι μεγάλης ηλικίας (50 ετών) και βρίσκονται στο στάδιο του φέροντας σκελετού ενώ σε ένα τμήμα έχουν ολοκληρωθεί και τοιχοποιίες.

Στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν ακόμη δύο μικρά πρόχειρα κτίσματα από τσιμεντόλιθους προοριζόμενα για αποθήκες υλικών.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση πλειστηριασμού, ο έλεγχος του κτιρίου έγινε μακροσκοπικά και διαπιστώθηκε πως ο φέρων σκελετός παρουσιάζει σημαντικές βλάβες που εμφανίζονται με την μορφή διαβρώσεων των οπλισμών και αποφλοίωσης του σκυροδέματος λόγω της παλαιότητας της κατασκευής, του γεγονότος ότι οι οικοδομικές εργασίες έχουν παγώσει για δεκαετίες ενώ δεν γίνονται εργασίες συντήρησης των κτιρίων

Μάλιστα προστίθεται ότι «δεν λαμβάνουμε υπόψη μας την αξία των υφιστάμενων κατασκευών καθώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την στατική τους επάρκεια (πιθανόν το κόστος ενίσχυσης τους να είναι ασύμφορο), την νομιμότητα τους καθώς και την δυνατότητα αποπεράτωσης τους (πιθανόν να βρίσκονται σε εκτάσεις που διέποντας από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ή να μην καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτούμενες αποστάσεις από ρέμα και αιγιαλό)».

Η περιοχή του ακινήτου βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη της Ζακύνθου, περί τα 2 χλμ και πλησίον της θάλασσας σε λόφο που της εξασφαλίζει ανεμπόδιστη θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος και τις ακτές της Πελοποννήσου.

Διαβάστε ακόμη: