Εδώ και μερικές ημέρες η Apple παρουσίασε– μέσα από το καθιερωμένο τεχνολογικό της event- όλα τα νέα gadgets και τα προϊόντα της.Εκτός από το iPad Pro 2021, το νέο iMac, αλλά και το iPad Mini 6, ανακοινώθηκε πως πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμα στην αγορά και τα AirTags, τα πολυαναμενόμενα νέα gadgets της εταιρείας.
«Συνεχίζεις να χάνεις τα κλειδιά σου στον καναπέ; Όχι πια», ήταν το μήνυμα για τα AirTags. Αλλά η τεχνολογία μέσα σε αυτά τα μικροσκοπικά αντικείμενα είναι το πιο σημαντικό πράγμα που η Apple εργάζεται αυτή τη στιγμή.Συγκρίσιμα gadget υπάρχουν εδώ και σχεδόν μια δεκαετία , η ειδοποιός διαφορά όμως της Apple είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας UWB, (ασύρματη ζώνη υπέρυθρων)

Τι είναι όμως αυτό το gadget;

Ουσιαστικά πρόκειται για μια έξυπνη ετικέτα, που μπορεί να τοποθετηθεί ως μπρελόκ στα κλειδιά μας, να κολλήσει στο πίσω μέρος του κινητού μας, να μπει μέσα στην τσάντα μας ή να δεθεί πάνω στο ποδήλατό σας και σε περίπτωση που χάσετε κάποιο από τα παραπάνω, να το βρείτε άμεσα.

Τα Apple AirTags χρησιμοποιούν τρία ασύρματα πρότυπα. Υπάρχει Bluetooth για βασική ανίχνευση εγγύτητας, NFC που επιτρέπει σε κάποιον να σαρώσει ένα χαμένο AirTag και να δει το μήνυμα που έχει ο κάτοχος του και η UWV που προσφέρει τα ακριβή δεδομένα τοποθεσίας που κάνουν αυτό το τσιπ ιχνηλάτη ξεχωριστό.Με την χρήση του iPhone μπορούμε να βρούμε το AirTag και θα μας δείξει πόσα μέτρα μακριά βρίσκεται το αντικείμενο που αναζητάμε και σε ποια κατεύθυνση. Η Apple το αποκαλεί Precision Finding.
Η ακρίβεια απόστασης μέσα από την τεχνολογία υπέρυθρων (UWB) μπορεί να μετρηθεί σε εκατοστά. Ενώ ορισμένοι το λένε GPS για εσωτερικούς χώρους, η πιστότητα του UWB είναι πολύ υψηλότερη , σε σχέση με το GPS που είναι συνήθως ακριβές σε λίγα μέτρα.
Αυτό, και η δυνατότητα λειτουργίας χωρίς παρεμβολή σε άλλες συσκευές Bluetooth και Wi-Fi, είναι η θεμελιώδης δύναμη του UWB, με τη μορφή που χρησιμοποιεί το Apple U1.
Η Apple συνέταξε πρόσφατα τις προδιαγραφές chip για συμπερίληψη στο πλαίσιο UWB, και από άλλους κατασκευαστές , έτσι , για παράδειγμα , δεν θα είναι απαραίτητο όλες οι συσκευές μας στο σπίτι να είναι Apple προκειμένου να απολαμβάνουμε τη νέα τεχνολογία , θα μπορούσαν επίσης να είναι και Samsung για παράδειγμα.

Σε συνδυασμό με εφαρμογή

Προς το παρών τα AirTags λειτουργούν σε συνδυασμό με την εφαρμογή Find My του iPhone. Έχουν ενσωματωμένο ηχείο, επεξεργαστή U1 και μπαταρία που μπορείτε να αντικαταστήσετε μόνοι σας.
Eίναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι, πολύ ελαφριά και φέρουν πιστοποίηση IP67, είναι δηλαδή ανθεκτικά σε νερό και σκόνη. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι χρήστες μπορούν να δηλώσουν το AirTag τους σε Lost Mode και να ειδοποιηθούν αν εντοπιστεί μέσα από το Find My.

Η απορία

Η εύλογη απορία που γεννούν τα AirTags της Apple έχει να κάνει με τα δεδομένα μας και κατά πόσο αυτά θα αποθηκεύονται ή θα εμφανίζονται κάπου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία, πάντως, καμία πληροφορία τοποθεσίας, αλλά και επικοινωνία μας με το Find My δεν θα αποθηκεύεται, ενώ θα είναι και κρυπτογραφημένη, έτσι ώστε ούτε η ίδια η Apple να μη γνωρίζει τίποτα.

Η δεύτερη ανησυχία έχει να κάνει με τη χρήση τους από κάποιους χρήστες, οι οποίοι ίσως να θελήσουν να ρίξουν ένα AirTag στα πράγματα ενός ατόμου, που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν. Κι αυτό, όμως, το έχει προβλέψει η Apple, γι’ αυτό και εάν ένα AirTag βρίσκεται μακριά από τον ιδιοκτήτη του για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αρχίζει να εκπέμπει έναν ήχο, έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό από το άλλο άτομο.Μένει να δούμε και στην πράξη, λοιπόν, πόσο σωστά θα επιτελέσουν τον σκοπό της δημιουργίας τους , αλλά παράλληλα και το βαθμό που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.