Με γνώμονα το κράτος δικαίου στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας,  η κυβέρνηση, σύμφωνα με στελέχη της, προχωράει σε τρείς άξονες για το τείχο ανοσίας απέναντι στον ιό,στοχεύοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στο να πάνε να εμβολιαστούν .

Σύμφωνα με πληροφορίες του radar.gr ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν καταλήξει στα εξής:

Α) Στοχευμένη επικοινωνιακη προσέγγιση -ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον εμβολιασμό.

Στόχος οι αμφιταλαντευομενοι που υπολογίζονται στο 15% περίπου του πληθυσμού το οποίο έχει πειστεί ότι δεν πρέπει να εμβολιαστεί. Η προσπαθεια δεν θα έχει μόνο όπλο τα σποτάκια -όπως, αυτό που προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες κυρίως στο Διαδίκτυο και στοχεύει στους νέους . Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση και άλλων ανθρώπων που έχουν αναγνωρισιμότητα και δύναμη επιρροής όπως αθλητές, καλλιτέχνες,άλλες προσωπικότητες ακόμα και ιερείς.Για τον σκοπό αυτόν, θα παρευρεθούν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιερας Συνόδου αύριο ο υπουργός υγείας Β. Κικίλιας και ο Δ Τσιόδρας .

Β) Μέτρα ενθάρρυνσης υπέρ του εμβολιασμού,όπως αυτά που θα εφαρμόζονται και θα επιβραβεύουν από 15 Ιουλίου τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας

. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διαχωρισμός των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας σε αμιγείς και μεικτούς, με την δυνατότητα αυξημένης πληρότητας για τα καταστήματα που φέρουν την ειδική σήμανση που επιτρέπει την είσοδο στους κλειστούς χώρους μόνο στους εμβολιασμένους. Ο ευρυτερος πάντως σχεδιασμος περιλαμβάνει και τρόπους προσέγγισης ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, οπως μουσουλμάνων των Ρομά κ.α.

Γ) Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, βάσει των προτάσεων Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, θα αφορά τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και όλους όσοι στελεχώνουν δομές Υγείας στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικο τομέα ή δομές , όπως οι οίκοι ευγηρίας.
Η κυβέρνηση -όπως Είπε στο “Radar” στέλεχος του επιτελείου του πρωθυπουργού – που τρέχει να προλάβει το κύμα που αναμένουν οι επιστήμονες της μετάλλαξης Δ πρόκειται αναλόγως των επίδημιολογικων δεδομένων να προβεί και σε άλλες δράσεις ώστε να προστατεύσει ως οφείλει τους πολίτες .