Οι τέσσερις εποχές: Ο κορυφαίος πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη. Στο άκουσμα του ονόματος του Γιάννη Τσαρούχη, δεν θα μπορούσε παρά να έρχεται στο μυαλό μου η λέξη «τέχνη». Η τέχνη ενός χαρισματικού δημιουργού με ασύγκριτο πάθος και αγάπη για τα έργα του. Ενός κορυφαίου ζωγράφου που με κάθε πινελιά του είχε έναν μοναδικό τρόπο να ζωοποιεί τον πίνακα. Να τον κοιτάς και να έχεις την εντύπωση ότι «σου μιλάει»…

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Τσαρούχη

Ο Γιάννης Τσαρούχης γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 13 Ιανουαρίου του 1910 στον Πειραιά. Η οικογένεια του καταγόταν από τα Ψαρά. Το 1927 μετακομίζουν από τον Πειραιά στην Αθήνα, ο Γιάννης Τσαρούχης όμως, είχε ήδη αρκετές επιρροές από το θέατρο Σκιών του Καραγκιόζη και τα νεοκλασικά κτίρια της περιοχής που μεγάλωσε.

Ως το 1933 φοιτά στην Ανώτατη Σχολή Καλών έχοντας κορυφαίους καθηγητές, ανάμεσά τους οι Κωνσταντίνος Παρθένης, Δημήτρης Μπισκίνης , Θωμάς Θωμόπουλος, Γιώργος Ιακωβίδης.

 

 

 

Οι Τέσσερις εποχές έχουν απασχολήσει αρκετές φορές την τέχνη. Το εντυπωσιακό και διαφορετικό στη περίπτωση αυτού του έργου είναι ότι οι εποχές δεν είναι τοπία ή νεράιδες και μυθικές υπάρξεις. Τις απεικονίζει ως ανθρώπινες μορφές. Είναι κοινοί θνητοί, άνθρωποι απλοί, καθημερινοί που μπορεί να συναντάμε στο δρόμο, να μένουν στο δίπλα σπίτι από το δικό μας ή εμείς οι ίδιοι. Βλέπουμε δύο γυναίκες και δύο άντρες να στέκονται μπροστά σε ένα τραπέζι με φρούτα. Ο Γιάννης Τσαρούχης με την τέχνη του αναδεικνύει την ομορφιά του ανθρώπου καθώς και των απλών καθημερινών πραγμάτων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr