Ο Giuseppe Arcimboldo γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1527, σε οικογένεια ζωγράφων. Ο Biagio Arcimboldo, ο πατέρας του, εργάστηκε ως ζωγράφος για την Fabbrica, το συμβούλιο που ήταν υπεύθυνο για την κατασκευή, τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση του καθεδρικού ναού του Μιλάνου. Ο Giuseppe άρχισε να δουλεύει μαζί του στα σχέδια για την υαλουργία του καθεδρικού ναού. Υπάρχουν μόνο λίγα στοιχεία για την προπόνηση και την πρώιμη καριέρα του. Δεν είναι επίσης σαφές πώς ήρθε να εργαστεί στην υπηρεσία των Αψβούργων, μιας από τις μεγαλύτερες άρχουσες οικογένειες στην Ευρώπη.

Μακριά από τις εκκεντρικότητες των πιο διάσημων έργων του, ο Giuseppe ξεκίνησε ως ζωγράφος της Αυλής στην υπηρεσία του Φερδινάνδου Α`, βασιλιά της Βοημίας και μελλοντικού αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Το 1562, προσχώρησε στην αυλή του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, πρώτα στη Βιέννη και μετά στην Πράγα. Από τα μέσα του 15ου αιώνα, ο Οίκος των Αψβούργων κυβέρνησε την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ένα από τα πιο ισχυρά κυρίαρχα έθνη της Ευρώπης. Εκείνη την εποχή, συγκέντρωσε μια μεγάλη ένωση εδαφών που εξαπλώθηκε από τη Βόρεια Ευρώπη σε μέρη της ιταλικής χερσονήσου. Ο Giuseppe Arcimboldo είχε το προνόμιο να εργαστεί στην υπηρεσία του Αυτοκράτορα, αναπτύσσοντας το ταλέντο του ζωγραφίζοντας οικογενειακά πορτρέτα.

Στυλ

Το στυλ του Arcimboldo μοιάζει κάπως με του Leonardo da Vinci. Ακριβώς όπως ο μεγάλος δάσκαλος της Υψηλής Αναγέννησης, ο Arcimboldo μελέτησε διεξοδικά τα φυσικά είδη, φυτικά και ζωικά, για να επιτύχει μια αξιοσημείωτη ομοιότητα στους πίνακές του. Στην πραγματικότητα, ο Arcimboldo γνώριζε μερικές από τις καρικατούρες του Da Vinci και πιθανότατα εμπνεύστηκε από το έργο του. Ο ζωγράφος είχε επίσης πρόσβαση σε ζωντανά εξωτικά ζώα που εκτέθηκαν στην πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας.

Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr