Παραμένουν οι εικόνες χάους στη χώρα

Οι Ταλιμπάν μέσα σε λίγες εβδομάδες κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν. Επίσης, διαθέτουν στην κατοχή τους όπλα και εξοπλισμό που άφησαν πίσω τους οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις υποχωρώντας.

«Οι νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί εξωτερικής πολιτικής των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο κυβερνητικό πλαίσιο τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Ανησυχία επικρατεί στην χώρα καθώς δεν έχει σβήσει από τις μνήμες η σκληρή διακυβέρνησή των Ταλιμπάν από το 1996 έως το 2001.

Εξοπλισμός που δεν έχει καταστραφεί είναι πλέον των Ταλιμπάν

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο νέος εξοπλισμός που έχουν στα χέρια τους οι Ταλιμπάν. Αυτός που άφησαν πίσω τους τα αμερικανικά στρατεύματα. Πριν από ένα μήνα το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν ανάρτησε στα social media φωτογραφίες επτά καινούριων ελικοπτέρων που έφτασαν στην Καμπούλ, από τις ΗΠΑ.

«Θα συνεχίσουν να λαμβάνουν σταθερά τέτοιου είδους υποστήριξη», δήλωνε λίγες ημέρες αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Το φως της δημοσιότητας είδε βίντεο που παρουσιάζει τους μαχητές να επιθεωρούν ουρές από οχήματα και να ανοίγουν κιβώτια με νέα όπλα, εξοπλισμό επικοινωνιών, ακόμη και με στρατιωτικά drones. Το γύρο των social media κάνουν επίσης εικόνες με τους Ταλιμπάν να παρελαύνουν φορώντας τον αμερικανικό εξοπλισμό.

«Οτιδήποτε δεν έχει καταστραφεί είναι πλέον των Ταλιμπάν», δήλωσε στο Reuters ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σχετική είδηση: DW: Η νίκη των Ταλιμπάν ενθαρρύνει τους ισλαμιστές