Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η ενεργειακή κρίση, η εμπόλεμη κατάσταση Ρωσίας – Ουκρανίας, ο ρόλος της Κίνας, το επισιτιστικό πρόβλημα αναδεικνύουν στον υπέρτατο βαθμό την κρισιμότητα του ελέγχου μεγάλων ευρωπαϊκών λιμανιών, λαμβανομένης υπόψιν της «πολιορκίας» της Οδυσσού και το μείζον ζήτημα μεταφοράς που εγείρεται από και προς τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας!

Υπό την έννοια αυτή, ο βαθμός της σπουδαιότητας ελέγχου των κρίσιμων Ευρωπαϊκών λιμένων και ειδικότερα των Ελληνικών λιμένων, ιδίως των μεγαλύτερων όπως το Λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύεται σε ζήτημα μείζονος σημασίας τόσο για τη χώρα, την Δύση και την εθνική ασφάλεια, αλλά και για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που κατέχουν τις μετοχές του ΟΛΠ και του ΟΛΘ!

Ως πιο κρίσιμο ζήτημα εγείρεται αυτό του Λιμένα Θεσσαλονίκης στο οποίο ο Ρώσος ολιγάρχης και στενός άνθρωπος του Πούτιν, Ιβάν Σαββίδης ελέγχει το 71,86% των μετοχών του ΟΛΘ, το οποίο την ώρα τούτη φέρεται να διαπραγματεύεται με το πανίσχυρο αμερικανικό fund HIG, που ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα μας στον χώρο των ξενοδοχείων, του real estate και των Υποδομών!

Ο Ιβάν Σαββίδης γνωρίζει καλά ότι ο Αμερικανικός παράγοντας δεν θέλει επουδενί να παραμείνει το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπό φιλορωσικό έλεγχο, ενώ έχει πληροφορηθεί πως το όνομα του θα περιλαμβάνεται στο δεύτερο κύμα κυρώσεων για Ρώσους ολιγάρχες που θα δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες!

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, μολονότι ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο Σαββίδης ακολουθεί παρελκυστική πολιτική και επί της ουσίας …κοροϊδεύει κερδίζοντας χρόνο!

Ωστόσο, αργά η γρήγορα θα προχωρήσει σε deal υπό την πίεση των Αμερικανών, των επικείμενων κυρώσεων και των συνθηκών. Και μάλιστα χωρίς premium σε σχέση με την τιμή αγοράς από το Ελληνικό δημόσιο!

ΟΛΠ: Η πύλη προς την Δύση για την Κίνα

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα ακούει στη όνομα του ΟΛΠ, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, που ελέγχεται από τους Κινέζους της Cosco, οι οποίοι μπορεί να τα βρήκαν σε γενικές γραμμές με την κυβέρνηση, ωστόσο ο ρόλος της Κίνας στη διακομιστικό εμπόριο έχει μεγάλη βαρύτητα στις μέρες μας, όπως και οι σχέσεις που έχει αναπτύξει με την Ρωσία. Και πρέπει να σημειωθεί ότι το Λιμάνι του Πειραιά αποτελεί για τους κινέζους την πύλη εισόδου στην Ευρώπη!!!

Την ώρα τούτη πάντως, εν μέσω και συγκρούσεων μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων, υφίσταται ένα ζήτημα ως προς την διαμόρφωση της μετοχικής σύνθεσης, καθώς το ιταλικό – ιρλανδικό fund Hellikon έχει χτίσει από τον Νοέμβριο του 2021 μια θέση της τάξης του 5,375% των μετοχών του ΟΛΠ, ενώ φέρεται ως ένας ή ο μόνος εκ των αγοραστών του 2,5% των μετοχών που εκποίησε το fund Lansdowne μέσω χρηματιστηρίου!

Ωστόσο, την ίδια ώρα κυκλοφορούν φήμες στην αγορά ότι πανίσχυρα εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα αγοράζουν μετοχές από το free float και πως απώτερος σκοπός είναι η συγκέντρωση του 10% των μετοχών του ΟΛΠ, ως μία στρατηγική μετοχική θέση που πιθανόν να παίξει ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις, αλλά και να αφήσει μεγάλες υπεραξίες λόγω συνθηκών και συγκυρίας.

Το βέβαιον είναι πάντως πως τα Λιμάνια έχουν μπει για τα καλά στο κάδρο τόσο του επιχειρηματικού, όσο και του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται …

2 επιχειρήσεις υψηλής κεφαλαιοποίησης, 2 μεσαίας (αλλά πολύ «της μόδας» τελευταία) και 1 μικρομεσαία κάνουν πλάνα εξόδου, με ορίζοντα δημόσιες προτάσεις και ομολογιακά δάνεια

Εδώ και αρκετό καιρό πλανάται μια φήμη πάνω από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, βάσει της οποίας κάποιες μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, στην προκειμένη περίπτωση 2 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξέλθουν από το Χρηματιστήριο και χωρίς την πίεση των ελέγχων των αρμοδίων αρχών να αναζητήσουν αλλού τρόπους χρηματοδότησης.

Η φημολογία αυτή στηρίχθηκε κατ’ αρχήν με αφορμή την διανομή κερδών από τον ΟΤΕ και την ενίσχυση αντί διανομής του συνόλου των μερισμάτων, του επιθετικού προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών!

Και ενισχύθηκε από τη φημολογία ότι πιθανόν και άλλη μια εισηγμένη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να μεθοδεύει έξοδο από το ΧΑ και σχεδιασμό εισαγωγής σε ξένης χρηματιστηριακή αγορά, το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη! Πληροφορία που ούτε διαψεύσθηκε, ούτε επιβεβαιώθηκε αρμοδίως.

Από εκεί και πέρα, με αφορμή την υπόθεση Ελλάκτωρα και την προαιρετική Δημόσια Πρόταση από τους Ολλανδούς, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μετοχικές εξελίξεις, φουντώνουν τα σενάρια για πιθανή μελλοντική αποχώρηση της εισηγμένης από το Χρηματιστήριο, η οποία και θα στραφεί σε ομολογιακά δάνεια εάν και όταν χρειασθεί.

Ταυτοχρόνως θα απαλλαγεί από την ομηρία της κάθε Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που σε άλλες περιπτώσεις «κλείνει τα μάτια» και σφυρίζει αδιάφορα και σε άλλες διενεργεί εξονυχιστικούς ελέγχους στο εξωτερικό που προϋποθέτουν δουλειά από μια στρατιά δικηγόρων, που κατά κοινή έκπληξη διενεργεί μία και μόνη super υπάλληλος, ως σύγχρονη Wonder Woman!

Στο ίδιο μήκος κύματος πιθανόν να κινηθεί και άλλη υπό εξαγορά εισηγμένη επιχείρηση, «της μόδας» βάσει της συγκυρίας και της ενεργειακής κρίσης, στην οποία εάν όλα εξελιχθούν καλά, θα υποβληθεί Δημόσια Πρόταση!

Τέλος υπάρχει άλλη μια εταιρία εισηγμένη μικρής κεφαλαιοποίησης όπου ο δημοσιοσχεσίτης βασικός μέτοχος, με τις πλάτες των τραπεζών στις οποίες πουλάει ακριβά και αγοράζει φθηνά, «κάνει παιχνίδι» με εξαγορές και κινήσεις «μπες βγες»…

Προς επίσπευση ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Στο τραπέζι (μετά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο), εκλογές το Φθινόπωρο!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι διεθνείς εξελίξεις, η εμπόλεμη κατάσταση Ρωσίας – Ουκρανίας, η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων, σε συνδυασμό με την γενικευμένη ακρίβεια και τον πληθωρισμό δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό στην οικονομία και τη χώρα, την ίδια στιγμή που οι Τουρκικές προκλήσεις δίνουν και παίρνουν και ένα σκηνικό αβεβαιότητας πλανάται πάνω από το Αιγαίο!

Ταυτοχρόνως το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους, που αποφασίστηκε χθες από την ΕΕ, εντείνει τις ανησυχίες για περαιτέρω μεγάλη άνοδο των τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, που στο τέλος της ημέρας θα βαρύνει τα νοικοκυριά, εκ των οποίων μικρά και μεσαία εισοδηματικά είναι αβέβαιο κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν!

Υπό αυτό το πρίσμα των ραγδαίων εξελίξεων που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν την βάση της κοινωνίας, δημιουργώντας εκτός των άλλων ένα τεταμένο οικονομικά κλίμα, που είναι αβέβαιο να προσδιορισθεί η διάρκεια του και πότε θα εκτονωθεί, θεωρείται πιθανόν να προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και να επιταχύνει – επισπεύσει καταστάσεις!

Ως γνωστόν την ώρα τούτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τη λήψη μέτρων για τα νοικοκυριά, όσον αφορά την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος μέχρι και 80%, αλλά και σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, την ηγετική ομιλία στο Κογκρέσο και την αποδοχή από τον Μπάιντεν και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, έχει ανακάμψει δημοσκοπικά, «κλειδώνοντας» – την δεύτερη Κυριακή και μετά από αναγωγές- το 36%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κινηθεί από 25% έως 27%-28% και το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 15%, όπως υποστηρίζουν οι δημοσκόποι!

Υπό το πρίσμα αυτό, δεδομένης της οικονομικής, πολιτικής και διεθνούς αβεβαιότητας αλλά και της επίδρασης στη βάση της κοινωνίας και των ψηφοφόρων, του εμπάργκο από πλευράς ΕΕ στην αγορά ρωσικού πετρελαίου, στο Μαξίμου αλλά και στην κυβέρνηση γενικότερα αρχίζουν να βλέπουν ως εξέλιξη αναγκαία, για να μην πω μοιραία, την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο, πριν πιάσουν τα κρύα, πριν τη μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου και με την κοινωνία να προέρχεται μετά από ένα συγκλονιστικό όπως αναμένεται καλοκαίρι για τον τουρισμό, ο οποίος θα ξεπεράσει εντυπωσιακά το ιστορικό 2019 σε αφίξεις και έσοδα!

Αδιαμφισβήτητα η προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο ήταν ούτως ή άλλως η μία από τις δύο επιλογές για την κυβέρνηση, η οποία εφέρετο ωστόσο αποφασισμένη να εξαντλήσει τη θητεία και να προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών κάπου μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου!

Ωστόσο πλέον τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ανατρέπουν σχεδιασμούς σε βάθος χρόνου!

Υπό την οπτική γωνία αυτή δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο, αντιθέτως μάλιστα φαίνεται ως το πιθανότερο, ο πρωθυπουργός λίγο πριν την ΔΕΘ, δηλαδή γύρω στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές οι οποίες θα διενεργηθούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου!

Αρκεί φυσικά το καλοκαίρι, υπό την έννοια των πυρκαγιών, να έχει εξελιχθεί ομαλά και να μην βιώσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν νέες πολιτικές και εκλογικές ανατροπές!

Folli follie: Στο κάδρο χρηματιστές, τραπεζίτες, δικηγόροι, ανδρόγυνα δικηγόρων!

Σφίγγει ο κλοιός, μαθαίνω για την υπόθεση της Folli follie καθώς οι Αρχές επί τη βάσει νέων πρόσθετων στοιχείων που έχουν προκύψει, διερευνούν το ρόλο προσώπων «υπεράνω υποψίας» που συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση των Κουτσολιούτσων και λήστεψαν από κοινού τα περιουσιακά της στοιχεία εις βάρος του επενδυτικού κοινού και των ομολογιούχων!

Υπό αυτό το πρίσμα ερευνάται ο ρόλος τραπεζιτών, δικηγόρων, χρηματιστών και λοιπών νταραβεριτζήδων, ανδρογύνων δικηγόρων και άλλων …