Περί τα 8.000 οικιστικά ακίνητα αναμένεται να βγάλουν στην αγορά οι servicers την προσεχή διετία μέσω των εταιρειών στις οποίες καταλήγουν όσα ακίνητα αγοράζουν μέσω πλειστηριασμών. Πρόκειται για ακίνητα για τα οποία θα έχει ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες η διαδικασία νομιμοποίησης και τακτοποίησης και θα είναι έτοιμα προς διάθεση. Στόχος, να περιοριστεί το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά και τα ακίνητα αυτά να επιστρέψουν στην οικονομία απαλλαγμένα από βάρη και εκκρεμότητες. Στην πλειοψηφία τους τα ακίνητα είναι κατάλληλα προς πώληση, αφού εκτός από τη νομιμοποίησή τους οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν, έχουν αναλάβει και τη συντήρηση και σε πολλές περιπτώσεις και την ανακαίνισή τους.

Τον μεγαλύτερο όγκο ακινήτων αναμένεται να διαθέσει η Intrum Hellas, η οποία μέσω της εταιρείας REOc (Real Estate Owned Company) διαχειρίζεται συνολικά 11.000 ακίνητα (8.500 χωρίς τα παρακολουθήματά τους, δηλαδή αποθήκες, γκαράζ κ.λπ.). Από αυτά το 55%, δηλαδή περί τις 5.000, είναι οικιστικά ακίνητα και ήδη 2.500 ακίνητα αξίας 350 εκατ. ευρώ είναι έτοιμα να διατεθούν έως το τέλος του 2025, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν στην αγορά σταδιακά μέχρι το 2027. Ακολουθεί η Cepal, η οποία προγραμματίζει την προώθηση στην αγορά 1.500-2.000 οικιστικών ακινήτων εντός του 2026, από τα οποία τα 750 πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος «Σπίτι μου» και αναμένεται να τακτοποιηθούν «κατά προτεραιότητα». Αντίστοιχα, η doValue Greece προγραμματίζει τη διάθεση στην αγορά περίπου 800 ακινήτων έως και το 2026, ενώ συνολικά μέσω πλειστηριασμών πρόκειται να προωθήσει 12.000 οικιστικά ακίνητα.

Η διάθεσή τους θα γίνει μέσω των πλατφορμών που έχουν αναπτύξει ήδη οι εταιρείες ακινήτων των servicers, αλλά και των παραδοσιακών καναλιών, όπως ο Spitogatos, η Χρυσή Ευκαιρία και το δίκτυο των μεσιτών σε όλη τη χώρα. Ετσι η Intrum προωθεί τα ακίνητα που είναι έτοιμα προς πώληση μέσω της πλατφόρμας realestate.intrum.gr και της συνεργασίας της με την Prosperty, η doValue μέσω της Altamira.gr και η Cepal μέσω της πλατφόρμας ReInvest.gr. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Intrum Ελλάδος, Γιώργο Γεωργακόπουλο, «οι τιμές στις οποίες θα πωληθούν αυτά τα ακίνητα θα είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της αγοράς», καθώς οι εταιρείες διαχείρισης τα έχουν αποκτήσει σε φθηνότερες τιμές και έχουν κάθε λόγο να απαλλαγούν από τον όγκο των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους τα τελευταία χρόνια κυρίως μέσω πλειστηριασμών. Η διακράτηση αυτών των ακινήτων συνεπάγεται κόστος συντήρησης που προστίθεται σε αυτό που έχουν επωμιστεί οι εταιρείες από την ημέρα απόκτησής τους από τον πλειστηριασμό.

Οπως εξηγεί η Λίλα Πατεράκη, Chief Real Estate Services Officer της doValue Greece, «οι θεσμικοί επενδυτές δεν έχουν κανένα απολύτως κίνητρο να κρατούν ανενεργά ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό τους – αντιθέτως, επιβαρύνονται σημαντικά με φόρους (π.χ. ΕΝΦΙΑ), κόστη διατήρησης και κοινόχρηστα. Το πραγματικό εμπόδιο εντοπίζεται στις χρονοβόρες διαδικασίες τεχνικής και νομικής ωρίμανσης, που συχνά “κολλάνε” επί μήνες ή και χρόνια σε πολεοδομίες και κτηματολογικά γραφεία».

Η doValue Real Estate Services έχει ήδη διαθέσει στην αγορά περισσότερα από 13.000 ακίνητα αξίας 1,6 δισ. ευρώ από το 2021. Με το 60% εξ αυτών να είναι οικιστικά, σημειώνει η κ. Πατεράκη, «έχει προσφέρει λύση σε πάνω από 7.500 νοικοκυριά, αξιοποιώντας τεχνογνωσία και αυτοματοποιημένες διαδικασίες για να επιταχύνει τη διάθεση των ακινήτων. Μόνο την τελευταία διετία, έχει ωριμάσει πάνω από 1.000 ακίνητα, καταγράφοντας επιδόσεις υψηλότερες από τον μέσο όρο της αγοράς, ακόμα και εν μέσω θεσμικών καθυστερήσεων που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν τους 36 μήνες».

Διαβάστε ακόμη: