Το περασμένο Σάββατο ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα για τη Μύκονο, με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, με κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν σε κάθε επίπεδο πως δεν θα «ανεχθούν» την μη τήρηση μέτρων, ενώ το μίνι lockdown θα αποτελούσε «πρότυπο» για κάθε άλλη περιοχή.

Μια μέρα πριν ανακοινωθούν τα μέτρα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει πως καταγράφηκαν 40 νέα κρούσματα, με τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 6:00 το πρωί, με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας, και συγκεκριμένα την Τετάρτη, ανακοινώθηκαν 39 νέα κρούσματα, με την συζήτηση να έχει ήδη ξεκινήσει πως τα μέτρα δεν θα χρειαστούν παράταση και πως η Μύκονος θα «ξανανοίξει».

Κι εδώ ξεκινά ο γολγοθάς των κυβερνητικών αντιφάσεων. Επίσημα η κυβέρνηση δεν μιλούσε για lockdown αλλά για «έκτακτα μέτρα στην διασκέδαση», οι εκπρόσωποι ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νησιού έκαναν λόγο για ακυρώσεις, αλλά ο ίδιος ο υπουργός Τουρισμού μίλησε ούτε λίγο ούτε πολύ για «fake news» περί ακυρώσεων και πως όλα βαίνουν καλώς στην τουριστική κίνηση.

Παράλληλα, μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως όταν λαμβάνονταν μέτρα περιορισμού σε τοπικό επίπεδο, πάντοτε χρειάζονταν μίνιμουμ δύο εβδομάδες για να υπάρξει κάποια βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, αλλά στην περίπτωση της Μυκόνου επετεύχθη ένα «θαύμα». Χωρίς να βελτιώνονται οι επιδημιολογικοί δείκτες, προαναγγέλθηκε μέσω διαρροών η άρση των έκτακτων μέτρων.

«Θαύμα», βεβιασμένη εξ αρχής κυβερνητική απόφαση για μέτρα, ή δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα τοπικά lockdown; Μπορεί να ισχύουν και όλα. Το μόνο σίγουρο είναι πως γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη «μπρος -πίσω» της κυβέρνησης, η οποία δεν δείχνει να εφαρμόζει κανένα σχέδιο στο μέτωπο του τουρισμού. Περισσότερο εξακολουθεί να πειραματίζεται όπως ακριβώς και το 2020.

Αν σκοπός των μέτρων σε ένα νησί που συμβολίζει τον ελληνικό τουρισμό, ως προς τους ξένους ταξιδιώτες, ήταν να δοθεί ένα μήνυμα υπενθύμισης πως δεν ξεμπερδέψαμε με τον ιό, εκ του αποτελέσματος το όλο εγχείρημα κρίνεται αποτυχημένο. Η βεβιασμένη απόφαση έφερε αβεβαιότητα και δυσφήμηση, παρά πειθαρχία.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν συχνά πως υπάρχει ετοιμότητα και σοβαρό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί κάθε έκτακτη συνθήκη, ωστόσο με το lockdown «τύπου Μυκόνου» είδαμε μια προχειρότητα, την οποία και προφανώς θα πληρώσουμε ακριβά μακροπρόθεσμα ως χώρα.

Τάσος Παππάς,

δημοσιογράφος