search

MAIN STREET

Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου περιμένουν «φρενάρισμα» του παγκόσμιου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης για το 2023

Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2023.

ib

Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2023 μετά από ένα χρόνο ταλαιπωρίας μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό, που πυροδότησε έναν από τους ταχύτερους κύκλους σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης φέτος από την πρώτη της αύξηση τον Μάρτιο. Αυτό έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για ύφεση, παρόλο που η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μετριάσει τους ρυθμούς ανόδου του επιπέδου του επιτοκίου πολιτικής.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Fed θα πραγματοποιήσει την πρώτη μείωση επιτοκίων έως τον Δεκέμβριο του 2023, ανεβάζοντας το επιτόκιο αναφοράς στο 4,375% μέχρι το τέλος του ίδιου έτους. Η Barclays βλέπει το επιτόκιο μεταξύ 4,25% και 4,50% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ενώ η Deutsche Bank το βλέπει στο 4,625% μετά από μείωση επιτοκίου.

Η UBS αναμένει ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ θα είναι «αρκετά κοντά» στον στόχο του 2% της Fed μέχρι το τέλος του 2023, ώστε η κεντρική τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. Η BofA βλέπει το ποσοστό μεταξύ 2,75% και 3,00% μέχρι το τέλος του 2024.

Σύμφωνα με το Reuters, η Morgan Stanley εκτιμά ότι το επίπεδο της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2023 σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί στο 2,20%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Goldman Sachs για το ίδιο έτος διαμορφώνονται στο 1,80%, της Barclays στο 1,70% και της  J.P.Morgan στο 1,6%.

Σε παρόμοια επίπεδα κυμαίνονται και οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών των BNP Paribas, UBS, BofA, Credit Suisse, Deutsche Bank και Citi οι οποίες εκτιμούν ότι το πραγματικό ΑΕΠ παγκοσμίως θα αναπτυχθεί κατά 2,3%, 2,1%, 2,3%, 1,6%, περίπου 2% και κατά 1,9% αντιστοίχως.

Διαβάστε ακόμη: