Μπορεί ο καιρός στην Ελλάδα να παραμένει άστατος, ωστόσο το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και τα σχέδια για αποδράσεις σε ονειρεμένες παραλίες μονοπωλούν τις συζητήσεις!

Με αφορμή την έναρξη του καλοκαιριού, η βρετανική «The Sun» δημοσίευσε άρθρο με τις καλύτερες παραλίες με ροζ άμμο στην Ευρώπη, για όσους επιθυμούν οι φωτογραφίες από τις φετινές διακοπές τους να έχουν μια πιο… ρομαντική απόχρωση.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η ροζ -κόκκινη απόχρωση της άμμου προκαλείται από τα ορυκτά του σιδήρου στην άμμο που οξειδώνονται με τον αέρα.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στο Ελαφονήσι στην Κρήτη, το οποίο φυσικά περιλαμβάνεται στη λίστα της βρετανικής tabloid εφημερίδας, υπεύθυνα για το ροζ χρώμα είναι μικροσκοπικά μαλακόστρακα που ονομάζονται Foraminifera, τα οποία όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και πεθαίνουν αφήνουν πίσω τους τα κατακόκκινα κοχύλια τους.

Αυτά στη συνέχεια συνθλίβονται μέσα στο νερό, και δίνουν στην άμμο αυτή την εντυπωσιακή απόχρωση.

Ροζ παραλίες βγαλμένες από παραμύθι

Παραλία Paignton, Αγγλία

Οι περισσότεροι Βρετανοί συρρέουν στην αγγλική Ριβιέρα για να επισκεφθούν τμήματα της ακτής Jurassic Coast, η οποία εμπεριέχει μία παραλία με ροζ άμμο.

Συγκεκριμένα, στη νότια πλευρά της ακτής, η παραλία Paignton Beach ξετρελαίνει τους παραθεριστές στο TripAdvisor.

Άλλες παραλίες στην περιοχή, όπως η Broadsands Beach και η Goodrington Sands, είναι επίσης γνωστές για την ασυνήθιστη ροζ -κόκκινη απόχρωση της άμμου τους.

Παραλία Ελαφονήσι, Κρήτη

«Ενώ οι περισσότεροι παραθεριστές πηγαίνουν στην Κρήτη για να χαλαρώσουν στη χρυσή άμμο της ή να επισκεφθούν κάποια από τα αρχαία μνημεία του νησιού, υπάρχει ένα λιγότερο γνωστό αξιοθέατο που συχνά περνά απαρατήρητο», γράφει η «The Sun».

Το μικρό νησί Ελαφονήσι βρίσκεται στη δυτική Κρήτη και συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα.

Παραλία Spiaggia Rosa, Ιταλία

Στο νησί Budelli της Σαρδηνίας βρίσκεται μια παραλία με ροζ άμμο που προστατεύεται από την ιταλική κυβέρνηση από το 1992.

Ενώ απαγορεύεται αυστηρά στους παραθεριστές να βρεθούν στην παραλία, μπορούν να θαυμάσουν τη ροζ άμμο από ένα σκάφος.

Μάλιστα, για να το κάνουν αυτό, θα πρέπει να κάνουν κράτηση σε μια ιδιωτική εκδρομή με σκάφος ή με πλοίο, που θα τους επιτρέψει να δουν από κοντά το απομονωμένο σημείο.

Παραλία Playa de Ses Illetes, Ισπανία

Για τους παραθεριστές που αναζητούν ένα ονειρεμένο μέρος για να χαλαρώσουν στη Φορμεντέρα, τότε η Playa de Ses Illetes υπόσχεται πολλά.


Στο δυτικό άκρο του νησιού, η παραλία με ελαφριά ροζ απόχρωση εντυπωσιάζει, καθώς η κοραλλιογενής σκόνη ανακατεύεται με λευκούς κόκκους άμμου.