Σήμερα (06/06), οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν τον Ρώσο επιχειρηματία για εξαγωγή δύο αεροσκαφών αμερικανικής προέλευσης στη Ρωσία, δίχως άδεια, η οποία απαιτείται μετά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

Στην επιστολή απαγγελίας κατηγοριών, το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι ο κ. Αμπράμοβιτς τον Φεβρουάριο όρισε τα παιδιά του ως δικαιούχους των «εικονικών οντοτήτων» που κατείχαν τα αεροσκάφη Boeing 787 Dreamliner και Gulfstream G650 ER, αλλά πως συνέχισε να τα ελέγχει ο ίδιος.

Τα αεροπλάνα δεν έχουν ακόμη κατασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι κατηγορίες λειτουργούν ως «μοχλός»… πίεσης προς τους ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, για να πείσουν τη Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις προσωπικά στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

«Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς απέκτησε τις μετοχές της Γκεζτέπε», σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο

Τα δημοσιεύματα στις 05/04 έκαναν λόγο για συμφωνία, η οποία αναμενόταν να επισημοποιηθεί τρεις ημέρες αργότερα. Μένει να φανεί αν ο Ρώσος μεγιστάνας θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του στον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς ο τουρκικός Τύπος έγραφε πριν από σχεδόν δύο μήνες για πλήρη συμφωνία για την αγορά της Γκεζτέπε.

Ο –μέχρι πρότινος «ισχυρός άνδρας» του συλλόγου– Μεχμέτ Σεπίλ, παραιτήθηκε από την προεδρία πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Ακριβώς όσο χρονικό διάστημα βρίσκονταν τα δύο γιοτ του Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγκυροβολημένα σε τουρκικά λιμάνια· πιο συγκεκριμένα, το υπερπολυτελές «Σολάρις» βρισκόταν μέχρι τις 04/04 στο Μπόντρουμ της Αλικαρνασσού, όμως η ναυπηγική εταιρεία GPH με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο –όπου έχουν επιβληθεί αυστηρότατες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες– διέταξε την αναχώρησή του.

Αργότερα, γνωστοποιήθηκε πως βρίσκεται στην παραλία Γιαλικαβάκ της νοτιοδυτικής Τουρκίας, σύμφωνα με την υπηρεσία δεδομένων Marine Traffic.

Επιπλέον, ο «Εκλίπς» –ακόμη ένα επιβλητικό γιοτ ιδιοκτησίας του Ρώσου δισεκατομμυριούχου έφθασε στη Μαρμαρίδα στις 22 Μαρτίου, ενώ στα μέσα του περασμένου μήνα ο κ. Αμπράμοβιτς ταξίδεψε από τη Μόσχα στην Κωνσταντινούπολη με το ιδιωτικό του τζετ· ήταν η δεύτερη άμεσα σχετιζόμενη πτήση του σε διάστημα τριών ημερών, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πτήσεων.

Την 29η Μαρτίου, είχε δώσει το «παρών» στις δύο φάσεις ειρηνευτικών συνομιλίων μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίες έλαβαν χώρα στην τουρκική πρωτεύουσα πόλη (μίας επίσημης και μίας ανεπίσημης).