Ο χρυσός ανέβηκε τη Δευτέρα καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες γύρω από τη Ρωσία προσέλκυσαν ορισμένους επενδυτές στο ασφαλές μέταλλο, αντισταθμίζοντας την πίεση από μια γερακινή προοπτική επιτοκίων.

Το spot του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.932,19 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,7% στα 1.942,30 δολάρια.

Ο χρυσός υποχώρησε σχεδόν 2% την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς τα επιθετικά σχόλια των αξιωματούχων της Federal Reserve σηματοδοτούσαν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να μετριαστεί ο επίμονος πληθωρισμός.

«Οι αγορές προσπαθούν να προσαρμοστούν στις αυξημένες γεωπολιτικές ανησυχίες που εκτυλίχθηκαν στη Ρωσία αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές είδαν 72% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο, με περικοπές από το 2024 και μετά, σύμφωνα με το εργαλείο CME Fedwatch.

«Η αγορά είναι κάπως χλιαρή σχετικά με την πλήρη τιμολόγηση σε δύο αυξήσεις και… βρήκαμε κάποια πρόσθετη υποστήριξη προς το ψυχολογικό όριο των 1.900 δολαρίων», είπε ο Hansen. Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα επιτόκια κάνουν τον χρυσό, που δεν προσφέρει κάποια απόδοση, λιγότερο ελκυστικό.

Σε υψηλό 15 μηνών έναντι του ρουβλίου έφτασε το δολάριο

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε πτώση 0,2% χαμηλότερα, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ οι αποδόσεις των ανταγωνιστικών ασφαλών περιουσιακών στοιχείων του Treasury έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουνίου.

Ωστόσο, το δολάριο έφτασε σε υψηλό 15 μηνών έναντι του ρουβλίου μετά τα δραματικά γεγονότα του Σαββατοκύριακου στη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κερδοσκόποι αύξησαν την καθαρή long θέση τους σε χρυσό COMEX κατά 1.322 στις 94.626 την εβδομάδα που έκλεισε στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της CFTC την Παρασκευή.

Το spot ασήμι κέρδισε 1,8% στα 22,80 δολάρια ανά ουγγιά ενώ η πλατίνα σημείωσε άνοδο 1,5% στα 931,08 δολάρια. Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 2% στα 1.310,05 δολάρια, αναπηδώντας από τα χαμηλά τετραετίας. Ωστόσο, η στάσιμη ανάπτυξη στην Κίνα και η αύξηση ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση του αυτοκαταλύτη παλλαδίου και να ωθήσουν την τιμή χαμηλότερα, έγραψαν οι αναλυτές της Heraeus.

Διαβάστε περισσότερα