Γίνεται εσχάτως λόγος πολύς γύρω από το θέμα των κυβερνήσεων συνεργασίας, που άνοιξε αναπάντεχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του ΟΤ, με αφορμή ερώτηση για πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου!

Η αλήθεια είναι, πως με βάση τις δημοσκοπήσεις που απεικονίζουν την εικόνα του σήμερα, αυτόνομη κυβέρνηση είναι δύσκολο να σχηματιστεί, ακόμη και στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική που θα επακολουθήσουν των πρώτων εκλογών με απλή αναλογική.

Σε απλά λόγια στις δεύτερες εκλογές για να σχηματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοδύναμη κυβέρνηση η ΝΔ θα πρέπει να αγγίξει το 38,5%, κάτι που την ώρα τούτη φαντάζει από αδύνατο έως απίθανο! Βεβαίως ποτέ δεν ξέρεις… Ίσως τα διλήμματα παίξουν ρόλο, κάτι που για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω!

Από την άλλη πλευρά, το εφικτό σενάριο για να μην μπει η χώρα σε κατάσταση ακυβερνησίας και αστάθειας, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και πληθωρισμού, είναι να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΚΙΝΑΛ από τις πρώτες ή έστω στις δεύτερες εκλογές!

Το ζήτημα που εγείρεται και ήδη πολιτικοί αναλυτές το βάζουν στο τραπέζι, είναι εάν ο Ν. Ανδρουλάκης θα συμφωνήσει να συμμετάσχει το ΚΙΝΑΛ σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ή εάν θα προταθεί κυβερνητικό σχήμα με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Κάτι που ακούγεται ως εξαιρετικά πιθανό ιδίως εάν διενεργηθούν δεύτερες εκλογές και δεν υπάρξει συμφωνία από την πρώτη Κυριακή με την απλή αναλογική, όπου το ΚΙΝΑΛ θα είναι ενισχυμένο κοινοβουλευτικά σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία!

Υπό το πρίσμα αυτό, πολλά προβεβλημένα ονόματα κοινής αποδοχής θα πέσουν στο τραπέζι, για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής τύπου Παπαδήμου! Τεχνοκράτη, τραπεζίτη, με κύρος, ειδικό βάρος, εμπειρία, αλλά και σχέσεις με τους θεσμούς!

Ο ρόλος αλά Ντράγκι και η επιλογή Χουλιαράκη

Ένα εξ αυτών είναι και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ένα πολιτικό ον που ποτέ δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του! Παρότι την ώρα τούτη διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι δεν ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους πρωθυπουργία, ούτε να αλλάξει ρόλο αποχωρώντας από την ΤτΕ!

Βεβαίως, οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα εκ των έσω υποστηρίζουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας εσχάτως έχει ρίξει γέφυρες, τόσο με τον αμερικανικό παράγοντα, όσο και με την Εκκλησία, μέσα από επαφές που αποσκοπούν στο να πάρει το πράσινο φως ενόψει μελλοντικών εξελίξεων!

Την ίδια στιγμή φέρεται να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με Έλληνες τραπεζίτες του εξωτερικού που δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν ρόλο σε μια τεχνοκρατική κυβέρνηση αλά Ντράγκι, ενώ στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι περιλαμβάνεται και η ένταξη του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουλιαράκη στον μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος!

Η επιλογή Χουλιαράκη έχει μια επιπλέον σημειολογία που θα πρέπει να προσμετρηθεί, καθώς πρώτον προέρχεται από την πέραν του ΠΑΣΟΚ Αριστεράς και δεύτερον, τυγχάνει της αποδοχής τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Ευκλείδη Τσακαλώτου…

Οταν οι τράπεζες γίνονται «κοράκια» – μεσολαβητές ακινήτων, για λογαριασμό τρίτων!

Σας είχαμε γράψει για μια νέα πατέντα των τραπεζιτών, να πηγαίνουν να αγοράζουν οι ίδιες οι τράπεζες μέσα από την διαγωνιστική διαδικασία, ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία που βγάζουν σε πλειστηριασμό!

Σε απλά λόγια η …φάμπρικα έχει ως εξής: βγάζουν οι τράπεζες ένα ακίνητο στο σφυρί, επισπεύδουν δηλαδή μια διαδικασία πλειστηριασμού, το οποίο «χτυπάνε» οι ίδιες, το αποκτούν και στη συνέχεια το μεταπωλούν στον …πραγματικό ενδιαφερόμενο!

Έτσι, ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών, εκπλειστηριάζονται (συνήθως βιαίως) και στη συνέχεια μέσω της παρέμβασης των τραπεζών, στην ιδιοκτησία των οποίων περνάνε για λίγο, καταλήγουν στα χέρια φίλων, συγγενών, ημέτερων, αντί συμφωνηθέντος ποσού!

Επί τη ευκαιρία, εντελώς συμπτωματικά, διάβασα στον Τύπο ότι μέσα από την διαδικασία πλειστηριασμού, στην τιμή πρώτης προσφοράς (!!!), πωλήθηκαν 3 ακίνητα προβολής! Και διερωτώμαι: τα απέκτησαν οι πρώην ιδιοκτήτες μέσα από διαδικασίες συμφωνημένες ή και σε αυτή την περίπτωση περιήλθαν στην ιδιοκτησία των τραπεζών για να περάσουν με τη σειρά τους σε τρίτους;

Είναι ξανθιά και την αποκαλούν Hoover (από τη γνωστή σκούπα)!

Είναι ξανθιά, εντυπωσιακή, προβεβλημένη και το «παίζει σοβαρή»! Στην πολιτικοοικονομική πιάτσα την αποκαλούν Hoover, προσωνύμιο από τη γνωστή ηλεκτρική σκούπα που τα καταπίνει όλα!

Και στο πέρασμα της δεν αφήνει τίποτα …όρθιο! Από εν ενέργεια γλίτσα υπουργό, μέχρι έναν bisexual πρώην υπουργό και εσχάτως με «μορφονιό»μάνατζερ – τζιτζιφιόγκο! Ποια είναι;

Το κτίριο της ΠΥΡΚΑΛ, οι νέοι και τα φούμαρα Σκέρτσου!!!

Πραγματικά τέτοια φούμαρα που υποκρύπτουν επιχειρηματικά συμφέροντα του real estate, των κατασκευών και της αστικής ανάπτυξης είχα χρόνια να ακούσω!

Για να είμαι ειλικρινής, από την εποχή του ιστορικού κτιρίου του Κεράνη, που ανακαινίστηκε με του κόσμου τα εκατομμύρια από τις παραδοσιακές δυνάμεις των εργολάβων και του Μεγάρου Μουσικής υπό το πράσινο φως Λαλιώτη, για να μετεγκατασταθούν δήθεν οι υπηρεσίες του πάλαι ποτέ ΥΠΕΧΩΔΕ που ήταν διασκορπισμένες σε 11 κτίρια!!!

Βεβαίως, όσο είδατε εσείς ΥΠΕΧΩΔΕ στο κτήριο του Κεράνη, άλλο τόσο είδα κι εγώ!

Στις μέρες μας, ο …σοφός Σκέρτσος δέχτηκε προφανώς την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και …οραματίστηκε τον τρόπο που θα επιστρέψουν οι νέοι στο κέντρο της Αθήνας!

Όχι, δεν θα επιστρέψουν με λεωφορεία και τρένα! Ούτε με επιδοτήσεις κατοικιών! Ούτε φυσικά με νέες θέσεις εργασίας!!! Αλλά, διά μέσω της μετεγκατάστασης 9 υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας, στο κτήριο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, το οποίο θα ανακαινισθεί, θα μετασχηματιστεί και θα είναι έτοιμο, (αφού κοστίσει ένα σκασμό εκατομμύρια που θα μπουν στις τσέπες των επιτήδειων) όπως και ο Κεράνης στο πρόσφατο παρελθόν, να δεχτεί την παρουσία 9 υπουργείων!

Έτσι, σύμφωνα τον …οραματιστή Σκέρτσο, θα απελευθερωθούν 200 κτίρια, συνολικού εμβαδού 350.000 τμ, τα οποία θα αξιοποιηθούν, θα αναπλαστούν και θα αποτελέσουν φθηνή στέγη για…νεαρά ζευγάρια!!!

Τύφλα νάχει ο Priamos, τα XXX και το Pines στην Κηφισιά!

Εκ πρώτης, για να είμαι ειλικρινής, υπολογίζω τεράστιους προϋπολογισμούς ανακατασκευής και μετατροπής των υπουργείων σε σύγχρονες κατοικίες, φθηνές για νέους και κατάλληλες για μετεγκατάσταση τους στο κέντρο της Αθήνας.

Με αποτέλεσμα κάποιες εταιρίες του real estate που πρώτα μοιράζουν μέρισμα στους μετόχους, αδειάζουν τα ταμεία της εταιρίας και μετά εκδίδουν ομολογιακά δάνεια, να τρίβουν τα χέρια από την γκράντε κονόμα που επίκειται!

Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα! Και δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι και κάτι άλλες σουπιές του real estate… Αλλά με αυτούς θα ενασχοληθούμε διεξοδικά μελλοντικώς…

Και οι προϋπολογισμοί εκτινάσσονται εάν προσθέσουμε την ανακαίνιση της ΠΥΡΚΑΛ και τις αναπλάσεις κοινόχρηστων και δημοσίων χώρων στο κέντρο της πόλης!

Επί του προκειμένου τώρα, είναι πραγματικά να απορείς για τις μεγαλοστομίες για έργα φαραωνικά, τα οποία δεν πρόκειται να γίνουν, αλλά ακόμη και εάν το κράτος καταφέρει να τα υλοποιήσει δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ για τον λόγο που κατασκευάστηκαν!

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Κεράνη, που αποτελεί απτό παράδειγμα διαπλοκής, συμφερόντων, επικίνδυνων και επιπόλαιων υπουργικών αποφάσεων και μόνους κερδισμένους τους εργολάβους, τους μεσάζοντες, τους νταραβεριτζήδες και τη …νέα φάρα που έχει ξεπηδήσει, τους νταβατζήδες του real estate!!!

Και ειλικρινά εύχομαι και ελπίζω το …όραμα του Σοφού Σκέρτσου, λόγια του αέρα, μπουρδολογίες, φούμαρα, να μην κοστίσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια στο Δημόσιο, χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό αποτέλεσμα, που θα καταλήξουν στις τσέπες των γνωστών – αγνώστων..

Ο Γ. Ρουμπάτης, το κρατικό fund του Αμπου Ντάμπι και το άδοξο τέλος στη συνεργασία!

Την ώρα που γίνεται λόγος πολύς γύρω από το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι Άραβες του Ντουμπάϊ και του Αμπου Ντάμπι για το 30% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας, ο Γιάννης Ρουμπάτης, πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και παλαιό κυβερνητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, φέρεται να χωρίζει τους δρόμους του με το περίφημο Sovereign Wealth Fund του Αμπου Ντάμπι και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του οποίου ήταν ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα!

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας, ο οποίος λόγω των διασυνδέσεων που είχε αναπτύξει εκ της θέσεως του και του ρόλου του, είχε διαμορφώσει προσωπικές σχέσεις με πρόσωπα – κλειδιά στο Αμπου Ντάμπι, με επιρροή στο κρατικό fund, είχε καταφέρει να αποσπάσει την συναίνεση τους ως προς την εκπροσώπηση στην Ελλάδα, όπου θεωρείτο ο «άνθρωπος» τους!

Ωστόσο την ώρα τούτη για λόγους αδιευκρίνιστους η συνεργασία του Γιάννη Ρουμπάτη και της συζύγου του με τους Άραβες του πλούσιου Εμιράτου έλαβε τέλος με τις πληροφορίες να φέρουν τον πρώην ισχυρό άνδρα της ΕΥΠ να πολιορκείται από πλείστους όσους επιχειρηματίες θέλουν να αναπτύξουν σχέσεις με τους Άραβες, ενόψει της απόβασης τους στην Ελλάδα!

Για την ιστορία το Sovereign Wealth Fund του Αμπου Ντάμπι (ADIA) που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 649 δις. δολαρίων, τελεί υπό την καθοδήγηση του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Εμίρη του Αμπου Ντάμπι, Σεΐχη Χαλίφα Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν!