Η κίνηση έγινε δεκτή με θερμά σχόλια από ακτιβιστές που αγωνίστηκαν σθεναρά να ανατρέψουν κανόνες που όπως λένε «διαιωνίζουν την ανισότητα». Οι άνδρες σε μακροχρόνια σχέση με έναν άλλο άνδρα θα είναι σε θέση να δωρίσουν αίμα από το επόμενο καλοκαίρι, δήλωσε το NHS Blood and Transplant (NHSBT). Οι κανόνες απαιτούν επί του παρόντος από όλους τους άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή με άντρες να απέχουν από το σεξ για τρεις μήνες για να μπορούν να συμμετέχουν σε αιμοδοσία.

Η αλλαγή της πολιτικής σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις κινδύνου για τους δότες θα διεξάγονται σε ατομική βάση και όχι σε πληθυσμιακή βάση. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει τον ίδιο σεξουαλικό σύντροφο για περισσότερο από τρεις μήνες θα είναι σε θέση να κάνει δωρεά εάν δεν υπάρχει γνωστή έκθεση σε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη και δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα κατά του HIV PreP ή PEP.

Ο Ματ Χάνκοκ, υπουργός υγείας, καλωσόρισε την απόφαση, προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζει τα άτομα για τις ενέργειες που κάνουν, αντί για τo σεξουαλικό τους προσανατολισμό».