Έντονες είναι οι αντιδράσεις των γεωργών της Ε.Ε., σχετικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ένωση.

Η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν «καταστροφή» για τον αγροτικό τομέα της Ευρώπης, υποστηρίζει ο Αρνό Ρουσό, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της Γαλλίας, του FNSEA.

Όπως είναι γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε μόλις προ ημερών το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ χορήγησε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και στη Γεωργία.

«Με φόντο τον πόλεμο, είναι πολύ δύσκολο να εκφράσουμε τη γνώμη μας για αυτό το θέμα, γιατί αμέσως θα μας κατηγορήσουν ότι δεν στηρίζουμε την Ουκρανία. Όμως αν δούμε τα πράγματα μόνο από αγροτική σκοπιά, η είσοδος της Ουκρανίας στην ΕΕ θα ήταν καταστροφή για την ευρωπαϊκή γεωργία», είπε ο Ρουσό σε συνεντεύξεις του.

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, άλλες ήπιες μέχρι στιγμής, άλλες εντονότερες, καθώς η απειλή είναι άμεση, για τα περισσότερα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα.

Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι η ουκρανική γεωργία «δεν παίζει με τους ίδιους κανόνες», και ότι αντιστοιχεί «στο 1/4 της ευρωπαϊκής, κυρίως όσον αφορά την πτηνοτροφία και τις αροτραίες καλλιέργειες, με περιβαλλοντικούς κανόνες και πρότυπα παραγωγής πολύ κάτω από τα δικά μας».

Αλλά και η Μολδαβία απειλεί ευρωπαϊκές αγροτικές καλλιέργειες, με ενδεικτικό παράδειγμα τον κλάδο των κρασιών και της αμπελουργίας γενικότερα.

Είναι προφανές ότι, αν δεν μπουν κάποια ευρωπαϊκά στάνταρ και ποιοτικές προδιαγραφές, όσο πλησιάζει ο χρόνος της ένταξης και της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, άλλο τόσο θα πληθαίνουν οι αντιδράσεις των ευρωπαίων αγροτών και οι πιέσεις τόσο προς τις εθνικές κυβερνήσεις, όσο και προς την Κομισιόν, ώστε να μετριαστούν τουλάχιστον οι, θεωρούμενες ως βέβαιες, επιπτώσεις κατά τα προσεχή έτη.

Προβλήματα, φυσικά θα έχει και η χώρα μας σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα και καλλιέργειες.

Διαβάστε ακόμη: