Όπως έχει αποκαλύψει έγκυρα και έγκαιρα το Radar.gr η υπόθεση με τις 4 φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού, ένα πρόγραμμα εξοπλιστικό που προσεγγίζει ή και ξεπερνά τα 4 δις. ευρώ, έχει μπει στην τελική φάση και η διαδικασία οδηγείται προς ολοκλήρωση.

Πέραν πάσης αμφιβολίας ο πρωθυπουργός, για λόγους οικονομικούς και γεωπολιτικούς, συγκλίνει στην επιλογή των αμερικανικών φρεγατών.

Με τον πρέσβη των ΗΠΑ κ. Πάιατ να έχει ήδη τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της συμπαραγωγής ναυπήγησης των φρεγατών στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, γεγονός που θεωρείται κρίσιμο και καθοριστικό ως προς την τελική επιλογή, καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνδέει την εξοπλιστική προμήθεια με την εξυγίανση και επαναλειτουργία σε κανονικούς ρυθμούς των ναυπηγείων που τελούν υπό συνθήκες διαγωνιστικής διαδικασίας.

Υπέρ της προμήθειας των Γαλλικών φρεγατών έχουν ενεργοποιηθεί πολλά και διάφορα λόμπι τόσο μέσα στις επιτροπές του Πενταγώνου όσο και γύρω από εκδοτικά συγκροτήματα και εταιρίες επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.

Πολλοί και διάφοροι νταραβεριτζήδες που είδαν την κονόμα και δίνουν τη μάχη των μαχών σε όλα τα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Γαλλικές φρεγάτες θεωρούνται πανάκριβες!

Το Ναυτικό Συμβούλιο στη σύσκεψη κορυφής υπό τον πρωθυπουργό το Σάββατο, όπως ακριβώς είχαμε προαναγγείλει, για λόγους «επιχειρησιακούς» προκρίνει πρώτα τις Ολλανδικές και μετά τις γαλλικές φρεγάτες!

Οι Γερμανικές όπως αντιλαμβάνεστε «βυθίστηκαν» μαζί με τα …διαβόητα γερμανικά υποβρύχια , αλλά και τη στάση των Γερμανών σχετικά με τον Σκαραμαγκά!

Για τις Ολλανδικές φρεγάτες όπως αποκαλύψαμε σε ρεπορτάζ της περασμένης εβδομάδας, υφίσταται ζήτημα ηθικής τάξης καθώς οι Ολλανδοί διατηρούν ναύσταθμο και γραμμή παραγωγής στην Τουρκία!!!

Υπό αυτό το πρίσμα καθίσταται σαφές πως η πίεση του Ναυτικού Συμβουλίου με το πρόσχημα ότι επιχειρησιακά οι αμερικανικές φρεγάτες έχουν ζήτημα στο Αιγαίο σε αντίθεση με τις γαλλικές, βάζει ξανά στο παιχνίδι τους Γάλλους μαζί με τους Έλληνες νταραβεριτζήδες τους, οπότε θα πρέπει συντόμως να αναμένεται νέα βελτιωμένη οικονομικά πρόταση ούτως ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα! Και οι πληροφορίες λένε πως οι Γάλλοι ήδη προετοιμάζουν επίσκεψη στη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η προμήθεια αυτή, πέραν του οικονομικού που είναι κρίσιμο, συνδέεται κυρίως και με τα ωφέλη που μπορεί να αποκομίσει η χώρα γεωπολιτικά, σε σχέση με τη διασφάλιση κεκτημένων και την ισορροπία στο Αιγαίο!

Υπό αυτή την οπτική η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις καθώς θα υπάρξουν συναντήσεις στο υψηλότερο επίπεδο όπου και θα αναλυθούν παράμετροι και συνιστώσες της μεγάλης αυτής προμήθειας με τους πολλούς εμφανείς και αφανείς ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους…