Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν σε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης  Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,6% στη 1:45 μ.μ. στο Λονδίνο καθώς οι περισσότεροι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια υποχώρησαν. Οι μετοχές λιανικής υποχώρησαν 1,1%, καθώς οι βιομηχανικοί κλάδοι υποχώρησαν 1%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7521.03 μονάδες αρνητικός κατά 0,09%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται πτωτικά κατά 0,55% στις 15629.46 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σε αρνητικό έδαφος κατά 0,51% στις 7215.99 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 28403.28 μονάδες μειωμένος κατά 0,63%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9404 μονάδες αρνητικός κατά 0,54%.

Οι δείκτες διαπραγματεύονται σε αυτό το επίπεδο λίγο αφότου τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Αύγουστο ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά το κόστος σε μια ευρεία ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 3,7% από πέρυσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones είχαν προβλέψει αύξηση 3,6%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν σύντομη άνοδο στις πρωινές συναλλαγές αφού η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen είπε ότι η ΕΕ θα ξεκινήσει έρευνα για επιδοτήσεις που δίνονται σε κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα.

Ο κλάδος σημείωσε άνοδο έως και 2% μετά την ανακοίνωση πριν υποχωρήσει σε ελαφρά απώλειες. Η Ursula Von der Leyen είπε ότι η Ευρώπη είναι «ανοιχτή στον ανταγωνισμό, αλλά όχι για έναν αγώνα προς τον πάτο».

Ο ιδιοκτήτης της Zara, Inditex, ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής γρήγορης μόδας στον κόσμο, υποχώρησε 3% παρά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα εξαμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και παρουσίασαν αύξηση 14% στα μικτά κέρδη.

Οι αντιδράσεις των αναλυτών πρότειναν υψηλότερα λειτουργικά έξοδα και ανησυχίες για τις μελλοντικές επιδόσεις μπορεί να έχουν τρομάξει ορισμένους επενδυτές, καθώς άλλοι αποκόμισαν κέρδη.

Διαβάστε ακόμη: