Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο Ν 4143/2013 για τη Golden Visa, παρέχεται άδεια πενταετούς διαμονής με δικαίωμα ανανέωσης σε πολίτες τρίτων χωρών εφόσον καταστούν ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία υπερβαίνει τις 250.000 € (το χαμηλότερο όριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Σύμφωνα με τις αλλαγές του Υπουργείου Ανάπτυξης μέσω του αναπτυξιακού νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα» το 2019, προβλέπει ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, το ύψος επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για παροχή άδειας διαμονής (golden visa), μπορεί να αναπροσαρμόζεται καθώς και να καταρτίζονται κατάλογοι περιοχών της επικράτειας, με τουλάχιστον πενταετή διάρκεια, για τις οποίες δύναται να ισχύει διαφοροποίηση ως προς το ύψος της επένδυσης.

Για τον καθορισμό του ύψους της επένδυσης θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία, όπως η αναπτυξιακή στόχευση, η τουριστική ανάπτυξη, η γεωγραφική θέση καθώς και οι εμπορικές ή αντικειμενικές αξίες των ευρισκόμενων στις περιοχές αυτές ακινήτων.

Η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση για τις Golden visa αποτελεί κίνητρο για τις Περιφέρειες που θέλουν να λάβουν μέρος στην αναπτυξιακή πολιτική και να διαδραματίσουν ρόλο στην τουριστική βιομηχανία, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει αρωγό αποφόρτισης της Αττικής και θα τροφοδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε εθνικό επίπεδο.

Η αρχική σκέψη τείνει στην αύξηση των ορίων επένδυσης στην Αττική, ενώ στην επαρχία το όριο επένδυσης να παραμείνει στις 250.000 ευρώ ή/και να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όριο επένδυσης σε ακίνητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία ) θα είναι μικρότερο των 250.000 €, αγγίζοντας ακόμη και τις 180.000€.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το χαμηλότερο όριο επένδυσης θα αποτελέσει βασικό κίνητρο για τους επενδυτές.

Η κτηματαγορά της Δυτικής Ελλάδας θα αναπτυχθεί και παράλληλα θα στηριχτεί η οικονομία σε μια Περιφέρεια που το χρονικό διάστημα 2009-2018 το ετήσιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, γεγονός που την υποβιβάζει στο τέλος σχεδόν της κατάταξης των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μείωση των επενδύσεων άγγιξε το 70%, ενώ η απορρόφηση πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας ανήλθε μόλις στο 22,8% και αυτή ήταν η τρίτη χαμηλότερη επίδοση στη χώρα .

Με βάση τον πληθυσμό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Με βάση, όμως, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι η δεύτερη φτωχότερη.

Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί σημαντικές αλλαγές που στοχεύουν στην διαφάνεια των συναλλαγών και σχετίζονται άμεσα με τον έλεγχο της αξίας του ακινήτου στο οποίο έχει επενδύσει ο αλλοδαπός επενδυτής, και στο πλαίσιο του προγράμματος αιτείται τη χορήγηση άδεια διαμονής.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα αρκεί για τη χορήγηση της άδειας διαμονής η «απόδειξη» ότι έχει καταβληθεί το ποσό των 250.000€ βάσει των προδιαγραφών που ορίζει ο νόμος, αλλά ο έλεγχος της εμπορικής αξίας του ακινήτου μέσω ορκωτών εκτιμητών εγγεγραμμένων στο Υπουργείο Οικονομικών .

Οι άνωθεν αλλαγές βρίσκονται στην θετική κατεύθυνση και στοχεύουν πραγματικά στην ορθή θωράκιση του προγράμματος golden visa και στην προσέλκυση επενδύσεων σε εθνικό επίπεδο, αλλά, αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να οριστούν άμεσα.

Την δεδομένη χρονική στιγμή η χώρα μας, η ελληνική κτηματαγορά, η ελληνική οικονομία χρειάζεται άμεσα κίνητρα που θα δημιουργήσουν ένα κύμα επενδυτών που θα στοχεύουν στη χώρα μας σε εθνικό επίπεδο. Οι επενδύσεις για να «έρθουν» θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε άμεσα στις διεθνείς τάσεις και στα διεθνή δεδομένα βάση του ανταγωνισμού. Απαιτείται χρονική στόχευση και ολοκληρωμένο σχέδιο.