Στην έγκριση του νέου ελληνικού ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 συνολικού προϋπολογισμού 26,2 δισ. ευρώ προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθιστώντας το ελληνικό σχέδιο το πρώτο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε το «πράσινο φως» των Βρυξελλών.

Από το σύνολο των 26,2 δισ. ευρώ, τα 20,9 δισ. ευρώ αποτελούν την ενωσιακή συνδρομή (κοινοτικά κονδύλια) και τα 5,3 δισ. ευρώ την εθνική συμμετοχή. Το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει 22 προγράμματα, εκ των οποίων τα 13 είναι περιφερειακά -ένα για κάθε περιφέρεια της χώρας- και τα 9 είναι τομεακά και θα τα διαχειρίζονται τα αρμόδια υπουργεία.

Μετά την έγκριση του κεντρικού σχεδίου του ΕΣΠΑ από την Κομισιόν, ανοίγει ο δρόμος και για την αποστολή προς έγκριση των τομεακών και των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Η προθεσμία για την υποβολή των προγραμμάτων είναι το αργότερο έως τις 12 Οκτωβρίου, ωστόσο, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος, η αποστολή των προσχεδίων θα ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών, ώστε στα μέσα Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τιςκοινοτικές αρχές και τον Οκτώβριο να έχει κατατεθεί η τελική εκδοχή των προγραμμάτων και να ζητηθεί η έγκριση.

 

Εάν επιτευχθεί αυτό, τότε εντός του Οκτωβρίου θα έχει ληφθεί η έγκριση όλων των προγραμμάτων ώστε από τον Νοέμβριο να αρχίσει η έκδοση των πρώτων προσκλήσεων – προκηρύξεων.

Στο μεσοδιάστημα, θα πρέπει να κυρωθεί και από τη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος του νέου ΕΣΠΑ, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Σαφώς κερδισμένες κατά τη νέα προγραμματική περίοδο είναι οι περιφέρειες, καθώς θα διαχειριστούν κονδύλια 8,1 δισ. ευρώ, έναντι 5,9 δισ. ευρώ της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.