Η οικονομία πέρα από το επιδημιολογικό ξαναβγαίνει στην πρώτη γραμμή της δημόσιας συζήτησης καθώς η κατάσταση ολοένα και περισσότερο δυσκολεύει.

Όπως ανακοίνωσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ απώλειες της τάξης των 41,6 δισ. ευρώ έγραψαν στον τζίρο τους, λόγω της πανδημίας, οι εγχώριες επιχειρήσεις πέρυσι σε σύγκριση με το 2019, ενώ για αυτές που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο 2020 η μείωση του τζίρου ανήλθε σε περίπου 10,8 δισ. ευρώ. Ειδικά δε τομείς κομβικοί για την οικονομία όπως ο τουρισμός και η εστίαση είχαν τη μεγαλύτερη μείωση κατά 53,4%.

Την ίδια ώρα οι προβλέψεις για μια επανεκκίνηση της οικονομίας είναι άκρως επισφαλείς λόγω των προβλημάτων με τα εμβόλια, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα. Επίσης η Κομισιόν υπό το βάρος της πίεσης της Γερμανίας είναι στο «βλέποντας και κάνοντας» για την επέκταση της πολιτικής της δημοσιονομικής χαλάρωσης, τονίζοντας παράλληλα ότι από τούδε και στο εξής οι ενισχύσεις θα πρέπει να κατευθύνονται σε επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες. Ουσιαστικά θέτει θέμα μιας «φυσικής επιλογής» για τις επιχειρήσεις, μόνο που αυτό θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλές επιχειρήσεις στην ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα και βέβαια σε στρατιές ανέργων. Οι σχετικές αποφάσεις για τα «κριτήρια βιωσιμότητας» αναμένεται να τεθούν» το αμέσως προσεχές διάστημα επί τάπητος σε όλη την Ευρώπη και μένει να φανεί πώς θα προσδιοριστούν για την ελληνική οικονομία όπου υπάρχουν πολλές μικρές και ΜμΕ με έμφαση στις υπηρεσίες. Αυτές τα κατάφεραν μέσα στα μνημόνια να επιβιώσουν αλλά τώρα μπαίνουν σε μια νέα διαδικασία έχοντας «απέναντι» και κυρίαρχες απόψεις εντός της ΕΕ που θεωρούν ότι απαιτείται συγκέντρωση σε μεγαλύτερα σχήματα κτλ. Γιαυτό άλλωστε και στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται πόροι για συγχωνεύσεις.

Στο ζύγι βιωσιμότητας και οι  εταιρίες -φάντασμα

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση προσπαθεί να λύση μια δύσκολη εξίσωση με την οικονομία να γράφει απώλειες πάνω από 3 δισεκ. το μήνα λόγω του lockdown.

Επιχειρεί δηλαδή , να δει πώς αφενός δε θα εκτροχιαστεί δημοσιονομικά, πώς θα εκτοξεύσει το χρέος, πώς θα στηρίξει την τραυματισμένη οικονομία και πώς θα καλύψει ταμειακά το διαφαινόμενο εκτροχιασμό στα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα στο κομβικό ζήτημα της αξιολόγησης των επιχειρήσεων με βάση δείκτες βιωσιμότητας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Απρίλιο, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει ένα πλαίσιο κινήτρων, μέσω του οποίου οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα μπουν στο σχετικό ζύγι…

Έτσι η παρατεταμένη ασάφεια για το πότε θα ξεκινήσει και πάλι η οικονομία σε συνδυασμό με τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο οδηγούν σε μικρή αναβολή της εκκίνησης του μέτρου επιδότησης των παγίων. Τα μέτρο αναμένεται να πάει μαζί με την επανεκκίνηση το άνοιγμα της αγοράς καθώς συνδέεται τα μέτρα της επόμενης μέρας για τη στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Εκεί αναμένεται να γίνει και ένα σκληρό παζάρι με τους θεσμούς που θεωρούν ότι θα πρέπει τέτοια μέτρα να είναι απολύτως στοχευμένα σε βιώσιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, ειδικά για τον Τουρισμό, σε αυτές τις στο μέτρο των παγίων θα πρέπει να συμπεριληφθούν:

 

· Κόστη μισθοδοσίας, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές

· Ενοίκια

 

· Ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, καύσιμα)

 

· Ύδρευση-Τηλεπικοινωνίες

 

· Χρηματοοικονομικά (τόκοι δανείων, μισθώματα Leasing, κ.λπ.)

 

· Αποσβέσεις

 

· Έξοδα Ασφάλισης , Τέλη κυκλοφορίας

 

· Αμοιβές τρίτων (λογιστής, νομικός σύμβουλος, τεχνικός ασφαλείας, γιατρός εργασίας)

 

· Έξοδα Συντήρησης Εγκαταστάσεων και Τεχνικού εξοπλισμού Μεταφορικών Μέσων

 

· Έξοδα Λογισμικού/Software/ Συνδρομών Τεχνολογίας (ιστοσελίδας, κ.λπ.), που καταβάλλονται κατ’ έτος

 

· Δημοτικά τέλη (τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων-τέλη καθαριότητας και φωτισμού)

 

· Έξοδα για εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω covid-19, τα οποία ενώ πρωτοεμφανίστηκαν το 2020, αναμένεται να επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις για αρκετά χρόνια ακόμα

 

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα πρέπει ίσως συνυπολογιστούν όλες οι ενισχύσεις που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις από την έναρξη της κρίσης και σε αυτές τις ενισχύσεις συμπεριλαμβάνονται οι αναστολές συμβάσεων, δηλαδή η κάλυψη μισθών- εισφορών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

 

Βροχή αιτήσεων για την Επιστρεπτέα

Καθώς, όμως, ο χρόνος περνά και πάλι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή φαντάζει ως η μόνη λύση επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις. Μάλιστα περισσότερες από 288.000 αιτήσεις είχαν κατατεθεί μέχρι χτες βράδυ στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τον 6ο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, δείγμα του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει για το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας. Ήδη, μάλιστα, τρέχουν αντίστροφα οι προθεσμίες καθώς στα τέλη της επόμενης εβδομάδος κλείνει η φάση των αιτήσεων.
Στο μεταξύ όπως φαίνεται οδηγός για το νέο γύρο θα είναι τα κριτήρια που ίσχυσαν και για τους προηγούμενους γύρους των Επιστρεπτέων. Δηλαδή θα το βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση τζίρου κατά 20% αλλά και εάν ο ΚΑΔ είναι στους πληττόμενους.

Επίσης μένει να φανεί και το εάν θα μεγαλώσει η περίμετρος ένταξης με συμπερίληψη νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στα τέλη του 2020. Να σημειωθεί ότι 30.000 είναι οι νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν στα τέλη του 2019 ή στη διάρκεια του 2020 και της πανδημίας. Στις προηγούμενες φάσεις μπήκαν σταδιακά πολλές εξ αυτών, δηλαδή αυτές οι οποίες πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών την περίοδο 1.11.2019-29.2.2020 ή 1.8.2020-31.10.2020 και ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Επίσης οι χορηγήσεις αυτές αναμένεται να είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες. Βέβαια εν όψει κατάθεσης των νέων δηλώσεων πρέπει να αποσαφηνιστεί πώς θα εξαιρεθούν από τα έσοδα επιχειρήσεων- επαγγελματιών και έτσι δε θα συνυπολογιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Στο μεταξύ κλείνουν οι εκκρεμότητες με την Επιστρεπτέα 5. Σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 11.707 δικαιούχων του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής πιστώθηκαν χτες ποσά συνολικού ύψους 161,6 εκατ. ευρώ.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 359.691, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,23 δισ. ευρώ. Η μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο διαμορφώνεται, περίπου, στα 3.408 ευρώ.

Η καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 στους, λίγους, εναπομένοντες δικαιούχους θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα σημειώνει το υπ. Οικονομικών που προσθέτει ότι:

«Συνολικά, η στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω των πρώτων 5 κύκλων του χρηματοδοτικού σχήματος, διαμορφώνεται στα 6,8 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι το συγκεκριμένο εργαλείο πέτυχε τον στόχο του, να ενισχύσει με ρευστότητα τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρές και τις μικρομεσαίες. Στήριξη η οποία συνεχίζεται και διευρύνεται, με τον, εν εξελίξει, 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.»