Οι επενδύσεις και οι εξορύξεις της καναδικής Eldorado Gold στη Χαλκιδική, έχουν περάσει από σαράντα κύματα, κυρίως λόγω της ρύπανσης που προκαλείται στο περιβάλλον από παρόμοιες δραστηριότητες και των σοβαρών αντιδράσεων που προκλήθηκαν τα πρώτα χρόνια από την τοπική κοινωνία, αλλά και τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Και σήμερα υπάρχουν αντιδράσεις κατά διαστήματα, αλλά σαφώς πιο ήπιες από τις αρχικές, που κατέληξαν σε σοβαρά επεισόδια, συλλήψεις και δίκες ετών.

Ο CEO της καναδικής εταιρείας, George Burns, μιλώντας στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο, χαρακτήρισε “κλειδί” για τα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξής της, τα περιουσιακά στοιχεία της στην Ελλάδα, “όπου λειτουργούμε το υπόγειο ορυχείο στην Ολυμπιάδα και προχωράμε το μετασχηματιστικό μας έργο στις Σκουριές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτά μάλιστα που ανακοίνωσε, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και μέχρι σήμερα δεν είναι ευρέως γνωστά.

  • Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει 12 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού σε αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα, το 41% αυτών εντός Ελλάδας.
  • Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιάδα, η εταιρεία, στην ιδιοκτησία της οποίας είναι το ορυχείο εδώ και περίπου μια δεκαετία, έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητά του, αλλά παράλληλα επενδύει και στην αντιμετώπιση ζητημάτων από την «περιβαλλοντική κληρονομιά» παλαιότερων χρηστών. «Οι εξορυκτικές δραστηριότητες των προηγούμενων ιδιοκτητών του έργου άφησαν πίσω τους περισσότερους από 3 εκατομμύρια τόνους υπολειμμάτων. Τα αφαιρούμε και αποκαθιστούμε το έδαφος ώστε να υποστηρίξει ξανά τη βλάστηση, σε ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ αποκατάστασης στην Ελλάδα. Μάλιστα, σήμερα στην Ολυμπιάδα λειτουργούμε ένα φυτώριο 15 στρεμμάτων όπου καλλιεργούμε περίπου ένα εκατομμύριο φυτά από 300 διαφορετικά είδη φυτών”, τόνισε ο κ. Burns
  • Ειδικότερα για τις Σκουριές, ο CEO της Eldorado Gold σημείωσε ότι το υποπροϊόν χαλκού στις Σκουριές «είναι τόσο σημαντικό που θα γίνουμε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλκού στην Ευρωπαϊκή Ένωση…». Το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι έτοιμο κατά τα 2/3 και ότι η εμπορική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2025.
  • Επιβεβαίωσε τέλος το ενδιαφέρον της εταιρείας για τον Λόφο του Περάματος, στη Θράκη, «ακόμη ένα στρατηγικό πρότζεκτ ανάπτυξης», όπως είπε, που μαζί με τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μπορεί να εδραιώσει την Ελλάδα ως έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη.

Το καλύτερο το άφησε για το τέλος ο CEO της καναδικής εταιρείας, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα μπορεί πλέον να διακηρύξει ότι είναι ένας ελκυστικός, σταθερός και ανθεκτικός επενδυτικός προορισμός, με αναδυόμενες ευκαιρίες ανάπτυξης για το μέλλον», μια πραγματικότητα που, όπως τόνισε, ο κόσμος αρχίζει να αναγνωρίζει σήμερα.

«Η επένδυση που κάνει η Eldorado στην Ελλάδα θα ανοίξει αναμφίβολα τον δρόμο, προσελκύοντας άλλες εταιρείες εξόρυξης, να εξερευνήσουν το τεράστιο αναξιοποίητο γεωλογικό δυναμικό της χώρας» σημείωσε ο κ. Burns και πρόσθεσε πως η Eldorado είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα.

Μετά από τόσες και τόσες διευκολύνσεις και στηρίξεις που της παρείχε το ελληνικό κράτος, εύλογο ήταν να υπάρξουν και παρόμοιες αναφορές από την ηγεσία της εταιρείας εξόρυξης…

Διαβάστε ακόμη: