Είναι πράγματα που χρησιμοποιούμε πλέον καθημερινά και ασυνείδητα, αφού τα θεωρούμε αυτονόητα. Φανταστείτε όμως τη ζωή σας χωρίς μια από τις παρακάτω εφευρέσεις. Είναι σίγουρο ότι θα ήταν πολύ πιο δύσκολη.

Η εφεύρεση του τηλεκοντρόλ

Ο Eugene Polley, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα, ήταν ένας μηχανικός που ανακάλυψε το τηλεκοντρόλ, κατά πολλούς μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις όλων των εποχών. Ο Αμερικανός εργαζόταν τη δεκαετία του `50 στην Zenith Electronics κι έδωσε στο πρώτο ασύρματο τηλεχειριστήριο που κατασκεύασε το όνομα «Flash-Matic». Η πρώτη συσκευή έμοιαζε περισσότερο με πιστολάκι για τα μαλλιά και αρχικά μπορούσε να χρησιμοποιείται μόνο για να ανοίξει και να κλείσει την τηλεόραση και να αλλάζει κανάλια. Η διαφήμιση του τηλεκοντρόλ υποσχόταν «τηλεοπτικά θαύματα» και προσέθετε ότι  «μπορείτε να κλείσετε τον ήχο από τα ενοχλητικά διαφημιστικά ενώ η εικόνα παραμένει στην οθόνη», ενώ διαβεβαίωνε ότι είναι «παντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο».

Καλαμάκι

Τι πιο απολαυστικό από έναν παγωμένο καφέ το καλοκαίρι; Φανταστείτε, όμως, να έπρεπε να τον απολαύσετε πίνοντας απευθείας από το ποτήρι με όλο τον αφρό να δημιουργεί ένα λευκό μουστάκι στο πάνω χείλος σας. Αν και υπάρχουν ευρήματα που αποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα το πρώτο καλαμάκι ήταν ανακάλυψη των Σουμέριων για να πίνουν… μπύρα, ο Αμερικανός Marvin Stone το κατοχύρωσε ως πατέντα το 1888. Μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν «φυσικά» καλαμάκια από χόρτο σίκαλης, τα οποία, όμως, αλλοίωναν τη γεύση των ποτών. Έτσι ο Stone σκέφτηκε να τυλίξει χαρτί γύρω από ένα μολύβι για να του δώσει σχήμα. Στη συνέχεια το κόλλησε στις άκρες του, δημιουργώντας έτσι το πρώτο χάρτινο καλαμάκι. Το οποίο αργότερα εξέλιξε χρησιμοποιώντας επένδυση παραφίνης για μεγαλύτερη αντοχή. Το σπαστό καλαμάκι εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο  Joseph Friedman το 1937, ενώ πλαστικό χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του `60. Στη σημερινή εποχή περνάμε στην απόσυρση του πλαστικού για τα βιοδιασπώμενα, αλλά και πάλι το καλαμάκι θα συνεχίσει να είναι δίπλα μας, καθώς αποτελεί μία από τις πιο χρήσιμες εφευρέσεις.

Φερμουάρ

Μπορεί να ευθύνεται για αρκετά… επίπονα ατυχήματα, αλλά η χρησιμότητά του είναι αδιαμφισβήτητη. Το φερμουάρ αντικατέστησε το κουμπί με τον Gideon Sundback να είναι αυτός που το 1913 εμπνεύστηκε τη σύγχρονη εκδοχή του.  Ο Σουηδοαμερικάνος εργαζόταν σε εργοστάσιο που σχεδίαζε και κατασκεύαζε συνδετήρες και γρήγορα ανέλαβε θέση αρχισχεδιαστή. Το φερμουάρ βαφτίστηκε αρχικά «διαχωριστικό κούμπωμα» έφερε την απόλυτη επανάσταση και αποτέλεσε μία από τις καλύτερες εφευρέσεις στον χώρο της ένδυσης.

Αναπτήρας

Οι πρώτοι αναπτήρες φτιάχτηκαν τον 16ο αιώνα, αλλά ως πατέντα κατοχυρώθηκαν στον JohannWolfgang Dobereiner το 1823. Η συγκεκριμένη εφεύρεση, που πήρε το όνομα «Dobereiner lamp», χρησιμοποιούσε πυρίτη λίθο και ένα μικρό δοχείο καυσίμου, αλλά ήταν ιδιαίτερα ογκώδης και η παραγωγή του ήταν πολύ επικίνδυνη οπότε σταμάτησε στο τέλος του 19ου αιώνα. Τον σύγχρονο αναπτήρα τον οφείλουμε στον Carl Auer von Welsbach που το 1903 μετεξέλιξε την έμπνευση του Dobereiner κάνοντάς την ασφαλέστερη και οικονομικότερη με τη χρήση ενός μικρού πυρόλιθου που όταν τριβόταν παρήγε φλόγα. Την ιδέα του Auer von Welsbach εκμεταλλεύτηκε η εταιρεία Ronsonπου έβγαλε το 1910 στην παραγωγή πρακτικούς και ευκολόχρηστους αναπτήρες δίνοντάς τους το όνομα «Wonderlite». Η βελτιωμένη εκδοχή του αναπτήρα, ο Zippo, δημιουργήθηκε το 1932 από τον George G. Blaisdell που ήθελε να φτιάξει έναν εύκολο στη χρήση αναπτήρα που να είναι ωραίος εμφανισιακά, να έχει διάρκεια και να αντέχει στον αέρα. Το όνομα το εμπνεύστηκε από μία άλλη από τις πρόσφατες εφευρέσεις που τον είχε συνεπάρει, το φερμουάρ!

Οδοντόβουρτσα

εφευρέσεις οδοντόβουρτσαΗ υγιεινή των δοντιών αποτελεί καθημερινή ρουτίνα και η οδοντόβουρτσα είναι ένα από τα πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά παραπάνω από μία φορά μάλιστα. Οι πρώτοι εμπνευστές της, σε πρώιμο, φυσικά, στάδιο, φέρονται να είναι οι Κινέζοι. Από το 619 μ.Χ. χρησιμοποιούσαν για τον καθαρισμό των δοντιών τους τρίχες γουρουνιού ή αλόγου δεμένες σε οστό βοδιού.  Η ιδέα ήρθε και στην Ευρώπη, με τον Άγγλο William Addis να θεωρείται ο πρώτος που έβγαλε στη μαζική παραγωγή την οδοντόβουρτσα το 1780 καθώς όταν ήταν στη φυλακή θεώρησε ότι έπρεπε να βρει έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο να καθαρίζει τα δόντια του από το να τρίβει ένα πανί ποτισμένο με αιθάλη και αλάτι. Έτσι, πήρε μικρά οστά ζώων, τους έκανε τρύπες και στη συνέχεια τοποθέτησε σε αυτές τρίχες τις οποίες τις κόλλησε. Βγαίνοντας από τη φυλακή εξέλιξε την ιδέα του κι έγινε πάμπλουτος! Η πρώτη πατέντα, πάντως, της σύγχρονης οδοντόβουρτσας ανήκει στον H. N. Wadsworth από το 1857, ο οποίος χρησιμοποιούσε μία λαβή οστού και τρίχες από αγριογούρουνο Σιβηρίας.

Μεταλλικό καπάκι

Μπορείτε να φανταστείτε την μπύρα σας με φελλό; Όχι βέβαια. Κι αυτό χάρη στον William Painter, τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε το 1891 στη Βαλτιμόρη το μεταλλικό καπάκι, αγγλιστί «crown cork» λόγω της ομοιότητας με την κορώνα. Ο Painter εργαζόταν στην Bottle Seal Company η οποία μετά την ανακάλυψη μετονομάστηκε σε Crown Cork and Seal Company. Μέχρι τότε, τα μπουκάλια εμφιάλωσης αναψυκτικών είχαν στρογγυλό πάτο. Και αυτό για  να μην τοποθετούνται όρθια αλλά πλάγια για να μην πεταχτεί ο φελλός λόγω του ανθρακικού! Το μεταλλικό καπάκι θεωρείται το πρώτο ιδιαίτερα επιτυχημένο αναλώσιμο προϊόν και μια από τις εμπορικότερες εφευρέσεις.

Ανοιχτήρι

Την ίδια περίοδο που ανακαλύφθηκε και το μεταλλικό καπάκι, δημιουργήθηκε και το αντίστοιχο ανοιχτήρι.  Τα ανοιχτήρια για κονσέρβες είχαν ανακαλυφθεί αρκετά νωρίτερα, με τον Robert Yeatesνα είναι ο πρώτος εμπνευστής τους το 1855. Η πρώτη όμως εμφάνιση του ανοιχτηριού για μπουκάλια εντοπίζεται το 1892, με τους Καναδούς να κατοχυρώνουν την πατέντα το 1900. Ο D.F. Sampson δημιούργησε το απλό ανοιχτήρι που έχει την εγκοπή για να βγάζει το καπάκι, αλλά και για να ανοίγει κονσέρβες  για λογαριασμό της American Can Company το 1935.

Ξυραφάκι

εφευρέσεις ξυράφιΠριν ανακαλυφθεί το ξυραφάκι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, το ξύρισμα με την απλή λεπίδα την οποία από τη μια οι άνδρες έπρεπε συνεχώς να ακονίζουν και από την άλλη θεωρούταν επικίνδυνη! Τα πρώτα «ασφαλή» ξυραφάκια εμφανίστηκαν το 1875 κι αποτελούσαν έμπνευση του Jean-JacquesPerret. Παρόλα αυτά τα ξυραφάκια όπως τα γνωρίζουμε σήμερα ήταν δημιουργία του Αμερικανού King Camp Gillette που το 1901 επινόησε το συγκεκριμένο προϊόν αλλά με λεπίδες που μπορούν να αντικατασταθούν, χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να τροχίζει τις παλιές. Μία από τις πιο χρήσιμες εφευρέσεις κυρίως για τον άνδρα! Μάλιστα, ο Gillette υπέγραψε συμβόλαιο με τον αμερικανικό στρατό. Και αυτό προκειμένου τα ξυραφάκια του να βρίσκονται στο προσωπικό βαλιτσάκι του κάθε στρατιώτη κατά τη διάρκεια του Α` Παγκοσμίου Πολέμου. Παρείχε συνολικά 3,5 εκατομμύρια ξυραφάκια και 32 εκατομμύρια λεπίδες!

Post-it

Τα κλασικά κίτρινα χαρτάκια Post-it, τα οποία βρίσκουμε πλέον σε κάθε χρώμα και μέγεθος, ανακαλύφθηκαν κατά τύχη και η αξία τους δεν εκτιμήθηκε από την αρχή. Ο Δόκτωρ Spencer Silver, χημικός στην εταιρεία 3Μ των ΗΠΑ, προσπαθούσε να δημιουργήσει μία πολύ δυνατή κόλλα. Αλλά και μία κόλλα που θα επαναχρησιμοποιείται. Τα αφεντικά του δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα. Αλλά σε ένα από τα σεμινάρια που έδινε για να αναπτύξει την ιδέα του, ένας από τους φοιτητές του, ο ArtFry, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει την κόλλα για να κολλήσει στο βιβλίο του τον σελιδοδείκτη του. Η 3Μ προώθησε την ιδέα σε 4 πόλεις με το όνομα «Press ‘n Peel», αλλά η αποδοχή δεν ήταν η επιθυμητή. Έναν χρόνο αργότερα, το 1978, το προϊόν έκανε ντεμπούτο στα μαγαζιά των ΗΠΑ με το σημερινό όνομα, «Post-it» και σταδιακά κατέλαβε τον κόσμο!

Προφυλακτικό

εφευρέσεις προφυλακτικόΟ Charles Goodyear, ο άνθρωπος που δημιούργησε τα σύγχρονα ελαστικά, ήταν ο εμπνευστής και του προφυλακτικού όπως – σχεδόν – το γνωρίζουμε σήμερα. Μέχρι το 1839, όταν ο Αμερικανός σκέφτηκε να δημιουργήσει τη μέθοδο αντισύλληψης με επεξεργασία φυσικού καουτσούκ που όταν ήταν κρύο θα ήταν σκληρό κι όταν ήταν ζεστό θα γινόταν ελαστικό και μαλακό, οι άνδρες χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά κατά τη διάρκεια του σεξ από δέρματα ζώων, κάτι ιδιαίτερα ανθυγιεινό κι εύκολο να σπάσει ή να βγει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Η πατέντα κατοχυρώθηκε στον Goodyear το 1844 και το πρώτο προφυλακτικό βγήκε στην παραγωγή το 1855. Η εξέλιξη ολοκληρώθηκε το 1880 με το πρώτο προϊόν από latex και μία από τις πιο “ερωτικές” εφευρέσεις γεννήθηκε.

https://radar.gr/article/64116/oi-kataskeyes-toy-anthropoy-poy-apsifoyn-toys-kanones