Οι e-απατεώνες είναι οι «πορτοφολάδες» του σήμερα και έχουν ετοιμαστεί για «χτυπήσουν» ενόψει των Χριστουγέννων και να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς των απρόσεκτων καταναλωτών.

Και καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών και των συναλλαγών πραγματοποιείται πλέον ηλεκτρονικά, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ενωση Τραπεζών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης για το τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές.

Οι έξυπνες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι e-απατεώνες-πώς αντιμετωπίζονται

  • E-mails που παραπέμπουν σε ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) και συνημμένα αρχεία, διαγράφονται αυτομάτως και δεν κοινοποιούμε ποτέ τους κωδικούς μας για την εκτέλεση συναλλαγών.
  • Ύποπτα τηλεφωνήματα από τράπεζες επαληθεύονται με κλήση στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζας.

Αν συμβεί κάτι από τα παραπάνω ο καταναλωτής θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται και να αναφέρει το περιστατικό στην αστυνομία.

Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι e-απατεώνες είναι το Phishing και το Smishing.

Με αποστολή e-mail στην πρώτη περίπτωση και SSM στη δεύτερη, οι e- απατεώνες παρουσιάζονται ως η τράπεζα με την οποία έχει σχέση το υποψήφιο θύμα τους και ζητούν τους κωδικούς ασφαλείας για να ξεμπλοκάρουν την κάρτα τους.

Οι μέθοδοι αυτοί χρησιμοποιούνται για να υποκλαπούν και άλλα προσωπικά, φορολογικά και οικονομικά στοιχεία. Ακόμα και για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ χωρίς κάρτα.

Και ακόμα εφαρμόζουν μεθόδους που αποσκοπούν στην κλοπή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, «κτυπάνε» με απάτες που έχουν να κάνουν με επενδύσεις όπως πχ σε κρυπτονομίσματα, άνοδο παρουσιάζουν οι απάτες σε αγορές μέσω διαδικτύου (online shopping scams),οι κλοπές στοιχείων ταυτότητας, και απάτες μέσω αλλαγής κάρτας SIM (SIM Swapping).

Όπως σημειώνεται στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι απάτες στα μέσα πληρωμών ανήλθαν στα 12 εκατ ευρώ, με την αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά και ξεπέρασε τα 750 δισ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο διάστημα οι συναλλαγές με κάρτες σημείωσαν αύξηση 6% και οι μεταφορές χρημάτων 3%.

Σύμφωνα με την Εκθεση «έκρηξη» παρατηρείται στις συναλλαγές μέσω του διαδικτύου καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2021 τα περιστατικά απάτης ανάλογα με τα κανάλια συναλλαγών διαμορφώθηκαν ως εξής:

– 995 συναλλαγές ΑΤΜ, συνολικής αξίας 324.000 ευρώ,
– 11.600 πληρωμές σε POS αξίας 323.000 ευρώ και
– 197.000 εξ αποστάσεως συναλλαγές, αξίας 5,4 εκατ. ευρώ.