Τα δικά τους σενάρια πολέμου τρέχουν οι τραπεζίτες καθώς η γεωπολιτική κρίση φέρνει ανατροπές στην παγκόσμια οικονομία και δημιουργεί νέα δεδομένα.
Τις προηγούμενες μέρες οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 με τους επικεφαλής τους -παρότι διανύουμε μία περίοδο αβεβαιότητας-, να εκτιμούν πως τα επιχειρησιακά τους σχέδια δεν θα επηρεαστούν.
Οι βασικοί στόχοι και για τις τέσσερις τράπεζες είναι να περιορίσουν το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων τους κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3%, με τις τράπεζες Eurobank και Εθνική να είναι πιο κοντά, να ενισχύσουν την κερδοφορία τους και να διανείμουν και πάλι μέρισμα στους μετόχους τους.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανέφεραν οι CEOs στις τηλεδιασκέψεις που είχαν με τους διεθνείς αναλυτές προκύπτουν τα εξής:
Εθνικη Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα έχει στόχο την χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με 5 δις ευρώ το χρόνο -για την τριετία 2022-2024 σκοπεύει να ρίξει στην αγορά 15 δισ. ευρώ- και να έχει καθαρή πιστωτική επέκταση 1,5 με 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Και ακόμα πέτυχε τη μείωση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων στο 6,9%.
Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς η τράπεζα θα διανείμει μέρισμα για την χρήση του 2022. Και όταν ρωτήθηκε για το ύψος του μερίσματος σημείωσε χαρακτηριστικά «θα ξεκινήσουμε σεμνά και ταπεινά».
Εστίασε στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας πως το απόθεμα τους θα διαμορφωθεί στο 1,8 δισ. ευρώ το 2022 από 2,1 δισ. το 2021, με στόχο ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφωθεί κάτω του 3% μέχρι το 2024.
Η Εθνική συνεχίζει τις επενδύσεις στο τεχνολογικό κομμάτι, στην ενίσχυση των ψηφιακών καναλιών και σε συνδυασμό με την κινητοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού έχει στόχο να πετύχει μείωση του δείκτη κόστος προς έσοδα σε επίπεδα κάτω του 47%. Και προκειμένου να πετύχει αύξηση 10% τον χρόνο των εσόδων από προμήθειες, εστιάζει στην ενίσχυση των σταυροειδών πωλήσεων αλλά και στην δραστηριοποίηση της σε νέα προϊόντα και κλάδους, όπως τα επενδυτικά και οι τραπεζοασφάλειες.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις επιπτώσεις του πολέμου ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως η τράπεζα έχει μηδενική έκθεση στην αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Τόνισε πως οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είναι έμμεσες και προέρχονται κυρίως από την αύξηση του πληθωρισμού και τις υψηλές τιμές ενέργειες που θα επηρεάσουν το κόστος παραγωγής και πρώτων υλών. Ενώ όπως είπε μεγάλο μέρος από τις αρνητικές επιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν με μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση. Και υπογράμμισε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή ανησυχία για αύξηση των κόκκινων δανείων από την κρίση.
Τράπεζα Πειραιώς
Ο στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς και τον επικεφαλής της Χρήστο Μεγάλου είναι να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια στο 8%, ενώ η τράπεζα θα παρουσιάσει το business plan για το 2022 στις 6 Απριλίου.
Η τράπεζα έχει στόχο νέες εκταμιευσεις για το 2022 πάνω από 6 δισ. ευρώ και καθαρή πιστωτική επέκταση 1,3 δισ. ευρώ. Όπως είπε το πρώτο δίμηνο του 2022 οι εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στο 1 δισ. ευρώ.
Στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων η Πειραιώς έχει πραγματοποιήσει άθλο καθώς στο τέλος του 2021 περιόρισε το προβληματικό της χαρτοφυλάκιο στα 4,9 δισ. ευρώ, από τα 22,5 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν, και ο δείκτης καθυστερήσεων έχει μειωθεί στο 12,6% από 45,3% στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Η Πειραιώς μέσα από τη μείωση των κόκκινων δανείων, την αύξηση των εσόδων από το επιτοκιακό περιθώριο και τις προμήθειες διαχείρισης περιουσίας και τραπεζοασφαλειών, έχει στόχο την αύξηση της κερδοφορίας άνω του 10% το επόμενο διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν ακόμα η αποτελεσματική μείωση του κόστους, αλλά και η ψηφιοποίηση των εργασιών που αυξάνει την αποτελεσματικότητα του δικτύου.
Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε πως ήδη έχει ολοκληρωθεί το 95% του σχεδίου Sunrise που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο και οδήγησε σε αύξηση των εσόδων, μείωση του κόστους δανείων αλλά και στην ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων. Στις 6 Απριλίου η Πειραιώς θα παρουσιάσει το νέο στρατηγικό της σχέδιο με αναλυτικούς στόχους για την περίοδο 2022-2025.
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης, σημείωσε πως θα υπάρξει επίπτωση από τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, όπου αναμένεται να κινηθεί το 2022 μεταξύ 6-7% και από την ανάπτυξη, η οποία εκτιμάται στο 3-4%, μικρότερη από τις αρχές προβλέψεις, ωστόσο θα είναι μεγαλύτερη από την Ευρωζώνη. Και συμπλήρωσε πως οι επιπτώσεις ενδέχεται να περιοριστούν με μέτρα ανάλογα της πανδημίας που αναμένεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Alpha Bank
Να περιορίσει τα «κόκκινα» δάνεια στο 5% και να διπλασιάσει την καθαρή πιστωτική επέκταση -σε σχέση με πέρυσι- στα 2,2 δισ. ευρώ είναι ανάμεσα στους στόχους της Alpha Bank για το 2022 όπως ανέφερε ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης την περασμένη Δευτέρα στους αναλυτές.
Σημείωσε πως η έκθεση της τράπεζας στην ουκρανική κρίση είναι περιορισμένη, με δάνεια ύψους 43 εκατ. ευρώ σε Ρωσία και Ουκρανία και 84 εκατ. ευρώ καταθέσεις. Υπογράμμισε πως «η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ρίχνει σκιά αβεβαιότητας στις προοπτικές του τρέχοντος έτους, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το ύψος του πληθωρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», ωστόσο εκτιμά πως δεν θα επηρεάζει το επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας. Και ανοίγει ο δρόμος για διανομή μερίσματος για τη χρηση του 2023.
Ειδικότερα, οι 5 στόχοι της Alpha Bank για το 2022 είναι:
-Να διπλασιάσει την καθαρη πιστωτική επέκταση, σε σχέση με το 2021, στα 2,2 δισ. Ο κ. Ψάλτης ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δάνεια και από τη λιανική τραπεζική. Να σημειωθεί ότι οι νέες εκταμιεύσεις πέρυσι ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.
-Τα οργανικά έσοδα να ξεπεράσουν τα 1,5 δισ. ευρώ και να διαμορφωθούν υψηλότερα από τα επίπεδα του 2021, παρά το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και την επίπτωση των τιτλοποιήσεων, καθώς θα αντισταθμιστούν από μεταβολές στη διάρθρωση του ομίλου (Cepal, Generali, θυγατρικές εξωτερικού, TLTRO, κ.ά.)
-Τα κόστη να περιοριστούν σε επαναλαμβανόμενη βάση στα 920 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα συναλλαγών και αναδιαρθρώσεων.
-Βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού θα βελτιωθεί, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια θα περιοριστούν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 7% (από 13% το 2021) και των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5% από 6%.
-Επίτευξη οργανικής κεφαλαιακής αύξησης, δηλαδή μέσα από την κερδοφορία. Ειδικότερα, η οργανική αύξηση στα κεφάλαια το 2021 εκτιμάται σε 70 μονάδες βάσεις που θα φέρει τον δείκτη CET1 στο 12,5% από 11,8% και στο 15,1% το 2024.
Eurobank
Να μειώσει το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων κάτω από το 5% είναι ο στόχος της Eurobank, όπως ανέφερε ο CEO της τράπεζας Φωκίων Καραβίας. Ενώ έχει ανοίξει ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος από το 2023.
Στην ενημέρωση των αναλυτών ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις και υπογράμμισε πως η έκθεση της τράπεζας στην αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι επουσιώδης με 80 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει εξασφαλίσεις σε μετρητά και ακίνητα. Επίσης οι επιπτώσεις που αφορούν επιχειρηματική δραστηριότητα (εισαγωγές-εξαγωγές) είναι χαμηλότερες των 50 εκατ. ευρώ που είναι επίσης εξασφαλισμένες.
Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που προέρχονται από το ενεργειακό κόστος, τον πληθωρισμό, τον τουρισμό, τα επιτόκια και το μακροοικονομικό περιβάλλον.
Εκτίμησε ότι η επίπτωση από τον τουρισμό δεν θα είναι μεγάλη, καθώς προβλέπεται αύξηση πάνω από 80% των τουριστικών εσόδων φέτος (έναντι 61% το 2021), σημειώνοντας πως είναι μικρό το ποσοστό των αφίξεων και εσόδων από τη ρωσική αγορά. Συμπλήρωσε όμως ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι επιπτώσεις από τον πόλεμο σε Ρωσία και Ουκρανία θα μπορούσαν να είναι εμφανείς αφενός, στις νέες χορηγήσεις, επηρεάζοντας την ζήτηση για δανεισμό, αλλά και στις εκδόσεις ομολόγων από εταιρείες.
Την τριετία 2022-2024 η Eurobank αναμένει νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους 800 εκατ. ευρώ, και η τράπεζα στοχεύει στην οργανική μείωση του δείκτη προβληματικών δανείων κάτω από 5% στο τέλος της τριετίας. Η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε πως οι εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων το α’ τρίμηνο του 2022 ήταν μηδαμινές, ενώ το ποσοστό αθέτησης στα δάνεια του προγράμματος «Γέφυρα Ι & ΙΙ» αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 5% και 10%.
Να σημειωθεί ότι ο δείκτης των NPEs μειώθηκε από 14% το 2020 σε 6,8% το 2021, και η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων, το απόθεμα των οποίων υποχώρησε κατά 2,9 δισ. ευρώ το 2021 και διαμορφώθηκαν σε 2,8 δισ. ευρώ.