Τη μεγαλύτερη φυγή εκατομμυριούχων από οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη αναμένεται να αντιμετωπίσει τη φετινή χρονιά η Ρωσία, καθώς πλούσιοι πολίτες της στρέφουν την πλάτη στο καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέα έρευνα μεταναστευτικών δεδομένων.

Η Ρωσία –και πολλοί από τους πλουσιότερους πολίτες της- έχουν πληγεί σφοδρά από τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στον απόηχο της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου. Στη χώρα υπάρχουν 101.100 εκατομμυριούχοι, αλλά οι 15.000 εξ αυτών -δηλαδή, ένα ποσοστό κοντά στο 15%- αναμένεται να εγκαταλείψουν μέχρι τα τέλη του 2022 την πατρίδα τους, σύμφωνα με στοιχεία της λονδρέζικης εταιρείας Henley & Partner’s, που μεσολαβεί μεταξύ ζάπλουτων και χωρών που πωλούν υπηκοότητες.

«Η Ρωσία αιμορραγεί από εκατομμυριούχους» είπε, σύμφωνα με τον «Guardian», ο Άντριου Αμόιλς, επικεφαλής του τομέα ερευνών της New World Wealth, που συγκέντρωσε τα στοιχεία για την Henley & Partner’s.

«Εύπορα άτομα μεταναστεύουν σε σταθερά αυξανόμενους αριθμούς την τελευταία δεκαετία από τη Ρωσία, ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα. Ιστορικά, πριν από την κατάρρευση μιας μεγάλης χώρας προηγείται συνήθως μια επιτάχυνση της μετανάστευσης πλουσίων, που είναι συχνά οι πρώτοι που φεύγουν, καθώς διαθέτουν τα μέσα για να το κάνουν», προσθέτει.

Ωστόσο, αναλογικά με τον πληθυσμό της, τη μεγαλύτερη απώλεια εκατομμυριούχων εκτιμάται ότι θα καταγράψει η Ουκρανία, όπου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο πόλεμος στα ανατολικάς, καθώς 2.800 εκ των ατόμων με περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων (κάπου το 42% επί του συνόλου στη χώρα) αναμένεται μέχρι τα τέλη του έτους να φύγουν από τη χώρα.

Οι χώρες «μαγνήτες» για εκατομμυριούχους

Παραδοσιακά, οι πλούσιοι του πλανήτη μεθεγκαθίσταντο στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να τις εκτοπίσουν από την κορυφή των χωρών που προσελκύουν εκατομμυριούχους μετανάστες, σύμφωνα πάντα με τη λονδρέζικη εταιρεία.

Περίπου 4.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να μετεγκατασταθούν στα ΗΑΕ μέχρι το τέλος του 2022, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία, που αναμένεται να προσελκύσει περί τους 3.500, η Σιγκαπούρη (2.800) και το Ισραήλ (2.500).

Μεγάλος αριθμός εκατομμυριούχων αναμένεται επίσης να μετακομίσει στα «τρία Μ», δηλαδή τη Μάλτα, το Μονακό και τον Μαυρίκιο.

«Η Μάλτα ήταν ένα από τα μεγάλα success stories της Ευρώπης την περασμένη δεκαετία, όχι μόνον όσον αφορά στη μετανάστευση εκατομμυριούχων, αλλά και στη συνολική αύξηση του πλούτου», λέει ο Αμόιλς. «Είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου, με 87% αύξηση του πλούτου σε δολάρια τη δεκαετία 2011-2021. Η διαδικασία πολιτογράφησης με τα χρυσά διαβατήρια έφερε πολύ νέο πλούτο στη νησιωτική χώρα και πιστώνεται με την ισχυρή ανάπτυξη της Μάλτας σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένου εκείνου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της Πληροφορικής και των ακινήτων. Περίπου 300 εκατομμυριούχοι αναμένεται να μετακομίσουν το 2022 στη Μάλτα», πρόσθεσε.

Ως «μαγνήτη πλούτου» περιγράφει η έρευνα της Henley & Partner’s και τον Μαυρίκιο στον Ινδικό Ωκεανό, λόγω της δημιουργίας ενός διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου, το οποίο προσφέρει σημαντικές φοροελαφρύνσεις.

Η νησιωτική χώρα δεν έχει φόρο επί των κερδών και φόρο κληρονομιάς και επιβάλλει ελάχιστο φόρο, μόλις 3%, σε παγκόσμιες εταιρείες.

Από 2.700 εκατομμυριούχους πριν από δέκα χρόνια, ο Μαυρίκιος φιλοξενεί σήμερα 4.800, σύμφωνα με την έκθεση Africa Wealth Report 2022, ενώ άλλοι 150 αναμένεται να μετεγκατασταθούν εκεί, κυρίως από τη Νότια Αφρική και την Ευρώπη.

Το Μονακό, τέλος, προσελκύει εδώ και καιρό τους ζάπλουτους του πλανήτη, καθώς δεν επιβάλλει φορολογία εισοδήματος, κεφαλαιουχικών κερδών ή ακίνητης περιουσίας και περί τους επτά στους δέκα κατοίκους του είναι εκατομμυριούχοι.