Μία σειρά προσώπων και στενών συνεργατών των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου αναδεικνύει η ενδιάμεση έκθεση της PwC για το διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποίησε στη Folli Follie ως άμεσα εμπλεκόμενους στο τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο που πλέον βρίσκεται στο δρόμο της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα όσα έχει αποτυπώσει η ελεγκτική εταιρεία, τα άτομα που συμμετείχαν, άμεσα και σε καθημερινή βάση, στη διενέργεια των διαφόρων τύπων εικονικών συναλλαγών που «φούσκωναν» τα οικονομικά μεγέθη της FF ήταν ο Tonio Law (Law Chiu Chien, Περιφερειακός Διευθυντής της ασιατικής θυγατρικής FFGS), o Ιωάννης Μπεγιέτης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Υπό-Ομίλου Ασίας) και η Kennis Chow (προϊστάμενη λογιστηρίου της FFGS). Πέραν, δηλαδή, των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου που, κατά την PwC, «φαίνεται επίσης πως γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των παράνομων μεθόδων, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κατεύθυναν τις μεθοδεύσεις αυτές για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων», υπάρχει ένας άμεσος κύκλος στελέχων που μετείχαν στο πολυετές «μαγείρεμα» των οικονομικών αποτελεσμάτων.
Γιάννης Μπεγιέτης
Ο άνθρωπος ο οποίος είχε γνώση όλων των δραστηριοτήτων στην Ασία, με επίκεντρο την περιβόητη FF Group Sourcing. Από το 2006 CFO της Folli Follie με έδρα στην Αθήνα, αρχές του 2008 μεταφέρθηκε στη θυγατρική του ομίλου στην Ιαπωνία και τον Απρίλιο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα οικονομικού διευθυντή της FF Sourcing Group (APAC) με έδρα στο Χονγκ Κονγκ. Στενότατος συνεργάτης του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ένα χρόνο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της FFG είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη στην εφημερίδα “The Standard” του Χονγκ-Κονγκ υπό τον τίτλο “Υπέροχος τακτικιστής” (Brilliant Tactician). Εκεί προέβαλε τις επιδόσεις της εταιρείας στην Ασία λέγοντας πως από το 2011 έως και το 2017 που ανέλαβε επικεφαλής του ομίλου στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στα 1,3 δισ. ευρώ, από μόλις 300 εκατ. ευρώ. Ένα χρόνο μετά, όλοι μάθαιναν με ποιο τρόπο… Ο Μπεγιέτης εμφανίζεται σε ουκ ολίγες σελίδες της έκθεσης της PwC, καθώς κυριολεκτικά ελάχιστα γίνονταν χωρίς την υπογραφή του ή χωρίς να είναι ενήμερος. Από τη Landocean που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ο Δ. Κουτσολιούτσος ήταν ο πραγματικός δικαιούχος, μέχρι το θρυλικό πλέον «Γιώργος Πουτσίδης» όταν φέρεται να ρωτήθηκε από υπάλληλό του τι όνομα να βάλει σε τραπεζικό παραστατικό – μαιμού και τα πλαστά extrait της Alpha Bank με υπογραφή Γιώργος Ανδρέου. Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων που πραγματοποίησε με νυν και πρώην εργαζόμενους της εταιρείας, η PwC αναφέρει πως ο Γ. Μπεγιέτης αρχικά δήλωσε διαθέσιμος, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε επίσημη πρόσκληση, μέσω e-mail, συνδρομής του ελέγχου. «Έκτοτε δεν είχαμε καμιά επικοινωνία είτε με τον κ. Μπεγιέτη, είτε με τον συνήγορό του. Σημειώνεται ότι λόγω της δικαστικής διαμάχης της FFGS με τον κ. Μπεγιέτη, σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιπτώσεις, επικοινωνήσαμε απευθείας μαζί του χωρίς να ζητήσουμε την έγκριση της εταιρείας», αναφέρει η PwC. Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρεται πως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου το Μάιο του 2018, οι Κουτσολιούτσοι προσπάθησαν να καταλογίσουν όλο το βάρος των ευθυνών για την απάτη πάνω του. Όταν απολύθηκε τον Οκτώβριο του 2018, στη σχετική επιστολή αναφέρεται πως “η απάτη και η ανεντιμότητά σας ως CFO, οδήγησε την εταιρεία σε κρίση και να αποκτήσει αρνητική φήμη”. Ο Μπεγιέτης αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι είχε πράξει μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες και τις εντολές της ανώτατης διοίκησης.
Tonio Law
Ο πρώην Περιφερειακός Διευθυντής του υπο-ομίλου Ασίας και προσωπικός φίλος του Δ. Κουτσολιούτσου είχε διατελέσει επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της FF ενώ εμφανίζεται να βρίσκεται πίσω από σειρά εικονικών εταιρειών του Ομίλου και να χειρίζεται το θέμα των 28 εκατ.ευρώ από τη Dufry. Ο ίδιος ήταν πολύ συχνά καλεσμένος σε κοινωνικές εκδηλώσεις της οικογένειας αλλά και στη θαλαμηγό Phararope του Δ. Κουτσολιούτσου. Παρά τη μακρόχρονη σχέση τους ο Δ. Κουτσολιούτσος δεν δίστασε κατά την απολογία του στην ανακρίτρια να κατηγορήσει ευθέως τον Tonio ως τον εμπνευστή της απάτης μαζί με τον Γ. Μπεγιέτη. Όπως γράφτηκε τότε, χωρίς να αποποιείται τις ευθύνες του, ο Δ. Κουτσολιούτσος ισχυρίστηκε ότι Μπεγιέτης και Tonio «αυτενεργούσαν», χωρίς να έχουν τη δική του γνώση ή συναίνεση σε όλες τις πράξεις τους.
Κennis Chow
Η Προϊσταμένη Λογιστηρίου Ασίας είχε, εκ των πραγμάτων, ρόλο-κλειδί στην υπόθεση. Σύμφωνα με την PwC, φαίνεται πως καταχωρούσε εγγραφές στα λογιστικά βιβλία των ελεγχόμενων εταιρειών, πραγματοποιούσε πληρωμές και είχε επικοινωνία με τους ελεγκτές των διαφόρων ελεγχόμενων εταιρειών. Στους υπολογιστές της βρέθηκαν λογιστικά αρχεία, λίστες πληρωμών, παραστατικά κ.α. των ελεγχόμενων εταιρειών (Crown Step, Fenlane, Mutual Line, Marble Field, Vitex, Prince Pacific, Diamond Keen, Fully Eternal). Ενημέρωσε, ίσως και καθημερινά τον Δ. Κουτσολιούτσο για την ανάλυση των ταμειακών εισροών και εκροών και για άλλα στοιχεία. Έχουν εντοπιστεί δεκάδες συνομιλίες της με τον Γ. Μπεγιέτη στο WhatsApp για χειρισμό λογιστικών θεμάτων στις εικονικές συναλλαγές.