Για τις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με τη συνταξιοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών ή αγροτών με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Όπως είπε ο υφυπουργός, αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έως 20.000 ευρώ ή ένας αγρότης χρωστά έως 6.000 ευρώ, τότε το χρέος του παρακρατείται από τη σύνταξή του σε 60 δόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, πλέον, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης των μη μισθωτών, με ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες από 20.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα και έως 10.000 ευρώ για αγρότες από 6.000 ευρώ, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως σημείωσε, οι προϋποθέσεις είναι ο ασφαλισμένος να έχει φτάσει στο όριο της συνταξιοδότησης, δηλαδή στα 67 έτη, να έχει καταβάλει για τουλάχιστον 20 χρόνια ασφαλιστικές εισφορές και, τέλος, να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η διάταξη ορίζει επίσης ότι τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ, όταν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ στην περίπτωση των αγροτών.

«Αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, όσο το ποσό της οφειλής είναι μεταξύ 20.000 ευρώ και 30.000 ευρώ, παρακρατείται το 60% της σύνταξης και, όταν αυτό φτάσει τις 20.000 ευρώ, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις» διευκρίνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και στη ρύθμιση για την απασχόληση των συνταξιούχων.

Οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες θα λάβουν το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ για εννέα μήνες

Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες θα λάβουν και αυτές το επίδομα μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για εννέα μήνες, το οποίο ανέρχεται στο ύψος του κατώτατου μισθού (780 ευρώ τον μήνα), δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού.

Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη αύξηση των συντάξεων για το 2024, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε ότι, με την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, η αύξηση των συντάξεων θα είναι κοντά στο 3%. Ωστόσο, όπως είπε, όταν ανακοινώνονται τα οριστικά στοιχεία, γίνεται η αναπροσαρμογή σε σχέση με την αύξηση της προηγούμενης χρονιάς.

«Σε λίγες ημέρες, κατατίθεται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, οπότε θα δούμε και επίσημα πού θα “κλειδώσει” τελικά η αύξηση» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στην απασχόληση των συνταξιούχων, επισημαίνοντας ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2024, καταργείται η παρακράτηση του 30% της σύνταξης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και εισάγεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος 10% υπέρ ΕΦΚΑ πάνω στα επιπρόσθετα εισοδήματα του συνταξιούχου.

Διαβάστε ακόμη: