Τις αρχικές σκέψεις για το πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να λύσει το γρίφο με τη χωροθέτηση, διασύνδεση και αποζημίωση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων παρουσίασε χτες η ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ. Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη δικτύων, οι ταρίφες στις τιμές, η μόχλευση κεφαλαίων, η χωροθέτηση επενδύσεων, οι γεωπολιτικές ισορροπίες και βέβαια το θεσμικό πλαίσιο είναι μερικά από τα κομβικά σημεία που θα κρίνουν την υλοποίηση φιλόδοξων στόχων για την πορεία εγκατάστασης των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα.
Όπως μάλιστα είπε σε διαδικτυακή ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας τον Ιούνιο 2021 να έχει κλείσει το θεσμικό πλαίσιο και για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και για την αποθήκευση ενέργειας.
Βασικό μέλημα της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην «μείνουν» οι επενδύσεις σε επίπεδο προθέσεων σκαλώνοντας σε μια πολυεπίπεδη διαδικασία και γιαυτό προκρίνεται η λύση κάποιων πρώτων πιλοτικών έργων που θα ξεπεράσουν τα προβλήματα χωροθέτησης και διατήρησης ισορροπιών με άλλους κλάδους της οικονομίας (αλιεία, τουρισμός κτλ) καθώς θα «τοποθετηθούν» από την πολιτεία.
Ειδικότερα η Γενική Γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούγκου μιλώντας στην ίδια ημερίδα σχολιάζοντας το βασικό ζήτημα της χωροθέτησης και αδειοδότησης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων χαρακτήρισε θετική την πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ που προτείνει ένα μεικτό μοντέλο, όπου οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα «προεπιλέγουν» ευρείας κάλυψης θαλάσσιες περιοχές που θα έχουν κριθεί εκ των προτέρων κατάλληλες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Όπως είπε η κ. Σδούγου η προεπιλογή θα γίνεται με κριτήρια περιβαλλοντικά, οικονομικά και ενεργειακά, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη εγγενείς περιορισμούς (οδοί ναυσιπλοΐας, πεδία βολής Π.Ν., βιοποικιλότητα, κλπ) και διενεργείται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επίσης, εντός των περιοχών αυτών οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να επιλέξουν υποπεριοχές ενδιαφέροντος τους, οι οποίες θα τους «κατοχυρώνονται» βάσει αντικειμενικών, ανταγωνιστικών κριτηρίων. Στις υποπεριοχές αυτές οι ενδιαφερόμενοι θα προχωρούν στην αδειοδότηση και στη διενέργεια των ειδικών μετρήσεων.
«Αυτό το μοντέλο έχει το προτέρημα ότι το κράτος ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της τεχνολογίας αλλά και ο επενδυτής πορεύεται με αυξημένη ασφάλεια, αφού ήδη έχουν προεντοπιστεί κατάλληλες περιοχές για τη δραστηριότητα αυτή. Παράλληλα, η διενέργεια ΣΜΠΕ καλύπτει σε κάποιο βαθμό την έλλειψη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Από την άλλη αναγνωρίζουμε ότι ο ιδιώτης επενδυτής μπορεί να εντοπίσει μια κατάλληλη τοποθεσία συχνά ταχύτερα και αποτελεσματικότερα» ανέφερε η κα Σδούγκου που πρόσθεσε ότι εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο να μπορεί να την προτείνει περιοχές ο επενδυτής. «Γενικά πάντως, αυτό που χρειάζεται είναι ένα σύστημα που να διασφαλίζει την ελεγχόμενη, μεθοδική και περιβαλλοντικά ελεγχόμενη ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, ενώ παράλληλα να μη στερεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία το ρόλο της στον εντοπισμό υποσχόμενων projectlocations» υπογράμμισε η Γ.Γ. Ενέργειας
Σε σχέση με τη διασύνδεση με το Σύστημα Μεταφοράς των θαλάσσιων αιολικών εξετάζεται να γίνεται μέσω του διαχειριστή, της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ή να επιλέγει ο επενδυτής ισοδύναμους τρόπους υλοποίησης της θαλάσσιας διασύνδεσης
«Αν και τεχνικά πιο πολύπλοκη, αυτή η επιλογή έχει θετικά σημεία που αξίζει να σταθμιστούν. Αυτό που σε κάθε περίπτωση χρειάζεται, πάντως, είναι ένας τρόπος που θα εξασφαλίζει την διασύνδεση των έργων γρήγορα, μελετημένα, με ασφάλειαγια τον επενδυτή αλλά και με τη μικρότερη οικονομική επιβάρυνση στην τελικώς παραγόμενη ενέργεια» ανέφερε η κα Σδούγκου.
Χωρίς αποζημίωση
Σε σχέση με τον τρόπο αποζημίωσης των επενδυτών η Γ.Γ. Ενέργειας τόνισε ότι «το υφιστάμενο πλαίσιο στήριξης θα λαμβάνει υπόψη ότι τα πλωτά αιολικά είναι μια νέα τεχνολογία που πρέπει να στηριχτεί σε οικονομικό επίπεδο ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμη και δανειοδοτικά υποστηρίξιμη και θα προβλέπει πολυετείς συμβάσεις που θα παρέχουν προβλεψιμότητα και ασφάλεια στον επενδυτή και το δανειστή του. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός μέσω των auctions θα συμπιέσει τα κόστη για το Σύστημα μακροπρόθεσμα και θα επιτρέψει την διείσδυση της τεχνολογίας αυτής με ολοένα και οικονομικότερους όρους, όσο περισσότερο ωριμάζει. Και στο σημείο αυτό όμως αναγνωρίζουμε ότι για να υπάρξει κρίσιμη μάζα για την επίτευξη ανταγωνιστικών συνθηκών χρειάζεται βάθος χρόνου. Και εμείς, όπως προείπα, θέλουμε projects.
Οπότε δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο, για να μη χαθεί το momentum, να ακολουθηθεί μια ενδιάμεση διαδικασία για την αποζημίωση των πρώτων projects που θα ωριμάσουν κάτω από το νέο πλαίσιο.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.