Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ολοκλήρωσε τον κύκλο της σε διάστημα 12 ημερών λόγω της καταλυτικού χαρακτήρα παρέμβασης των ΗΠΑ μετά τη σχετική απόφαση του Προέδρου Τραμπ, με τα δυσοίωνα σενάρια για την παγκόσμια οικονομία να ακυρώνονται αν η τιμή του πετρελαίου εκτοξευόταν.
Τις προηγούμενες ημέρες, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες συνομολόγησε σε αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών μελών με στόχο το 5% του ΑΕΠ, όπως επιθυμούσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η Κίνα, συμφώνησε με τις ΗΠΑ για το ύψος των δασμών που θα επιβάλλονται στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές. Απομένει να συμφωνήσει μέχρι το αργότερο τις 9 Ιουλίου και η Ε.Ε. στους όρους που έχουν υποβληθεί στις διαπραγματεύσεις καθώς εναλλακτικά απειλείται με τα χειρότερα!
Και η Γερουσία του Κογκρέσου, με οριακή πλειοψηφία, ενέκρινε το φορολογικό Ν/Σ παρά τις προειδοποιήσεις ότι η εφαρμογή του θα συμβάλει στην αύξηση του ήδη υψηλού Αμερικανικού δημόσιου χρέους των $36 τρις. (περί το 100% του ΑΕΠ μετά τις απαλοιφές του ενδοκυβερνητικού μέρους ύψους $7 τρις.) πάνω από $ 2 τρις. τα επόμενα έτη!
Έτσι, με την ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου και μετά από την υψηλή μεταβλητότητα του Απριλίου, οι δείκτες S & P 500 και Nasdaq στη Wall Street καταγράφουν ιστορικά υψηλές επιδόσεις καθώς ο Τραμπ επιβάλλει παντού τη θέλησή του!
Την ίδια ώρα, η κορυφαία επενδυτική επιλογή για τα διαθέσιμα που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, το 10ετές αμερικανικό ομόλογο, υποχωρεί προς το 4,20% και το δολάριο καταγράφει απώλειες κατά 12,5% στο 1ο εξάμηνο καθώς οι περισσότεροι αναλυτές συνομολογούν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα μειώσουν τη δολαριακή συμμετοχή τους στα αποθεματικά τους τα επόμενα έτη.
Με το ευρώ να έχει μια ιστορική ευκαιρία να αναβαθμίσει την παρουσία του, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν στις αναγκαίες ενέργειες που θα βελτιώσουν την οικονομική συνοχή της Ε.Ε., όπως την έκδοση περισσότερων ευρωπαϊκών ομολόγων για τις αναγκαίες δράσεις.
Το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζει τη κίνησή του με τις διεθνείς αγορές και πετυχαίνει αξιοσημείωτες επιδόσεις με την ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου: το +27,1% του ΓΔ είναι η τρίτη καλύτερη επίδοση παγκοσμίως μετά από εκείνων της Σεούλ και της Λιουμπλιάνα ενώ το +51,05% των τραπεζών λαμβάνει τα εύσημα από την Jefferies καθώς συνοδεύεται από πιστωτική επέκταση κατά 17,5% για τα επιχειρηματικά δάνεια στο 1ο πεντάμηνο και η Bofa αναβαθμίζει τις τιμές στόχους των τραπεζικών μετοχών.
Ο ΓΔ σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ 15ετίας ενώ η καταγραφή 8 συνεχόμενων ανοδικών μηνών έχει να επαναληφθεί από το αλήστου μνήμης 1999! Με τον οίκο MSCI να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει το ελληνικό χρηματιστήριο σε watch list για αναβάθμισή του σε ανεπτυγμένη αγορά αν συνομολογήσει η επενδυτική κοινότητα, εξέλιξη που δεν είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει το Χ.Α. αφού το ειδικό του βάρος θα μειωθεί όπως επισημαίνει η J.P. Morgan.
Επί του παρόντος πάντως, ο δείκτης MSCI Standard Greece (9 μετοχές με τις 4 να είναι οι συστημικές τράπεζες) πετυχαίνει την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως σε όρους δολαρίου (+53%).
Την ίδια ώρα, η Metlen αναμένεται να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευσή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου στις αρχές Αυγούστου και αμέσως μετά και στην Αθήνα ολοκληρώνοντας το εγχείρημα της ταυτόχρονης διαπραγμάτευσης σε δύο αγορές.
Από την άλλη πλευρά, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ προκάλεσε μικρές μόνο χρηματιστηριακές αναταράξεις καθώς τα διεθνή κεφάλαια δεν θεωρούν ότι υφίσταται ουσιώδης απειλή «πολιτικού κινδύνου» για την ελληνική οικονομία. Προσώρας τουλάχιστον, αφού ουδείς επιθυμεί τη δρομολόγηση εξελίξεων ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών…
Διαβάστε ακόμη:
- Το ευρώ «φλερτάρει» με ιστορικό ράλι δύο δεκαετιών έναντι του δολαρίου
- Κληρονομιά Τράγκα: Η πρόταση του εισαγγελέα στο Μονακό δικαιώνει τον γιο του εκδότη
- Ο Τραμπ απειλεί με απέλαση τον Έλον Μασκ: «Θα πρέπει να το εξετάσουμε»
- Το Euronext, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο, διαπραγματεύεται την εξαγορά του ΧΑΑ