Είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται, πως ξαφνικά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα από δημοπρασίες μεγάλων διεθνών και εγχώριων οίκων, βλέπουμε μια επενδυτική επιστροφή της ελληνικής τέχνης!!!

Μετά από ένα τέλμα περίπου 12 ετών, αίφνης η ελληνική τέχνη ξαναμπαίνει στο επενδυτικό παιχνίδι, ιδιωτικά κεφάλαια στρέφονται ξανά στα έργα τέχνης μεγάλων δημιουργών, κλασικών και σύγχρονων, όπως καταδεικνύεται άλλωστε πρώτα απ´ όλα από τα Greek sales, όπως αυτά του οίκου Bonhans στο Παρίσι, όπου μετά την δημοπρασία του Μαΐου η οποία πήγε πολύ καλά δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας, είχαμε το μεγάλο μπαμ στην δημοπρασία του Νοεμβρίου!

Ξαφνικά το ενδιαφέρον εκτινάχθηκε στα ύψη, ο τζίρος πρωτοφανής, άγγιξε επίπεδα 12ετίας, προ κρίσης δηλαδή, ενώ σχεδόν υπήρξε sold out καθώς πουλήθηκε περίπου το 80% των έργων!!!

Είναι προφανές πως οι επενδυτές πρώτον, αντιλαμβάνονται ξανά την τέχνη και ειδικά την ζωγραφική και τα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών και δημιουργών, ως επενδυτικό καταφύγιο, αντίστοιχο του χρυσού και των commodities που δεν πλήττονται ευθέως ούτε από οικονομικές κρίσεις, ούτε φυσικά από την αναζοπύρωση πληθωριστικών τάσεων και πιέσεων, όπως συμβαίνει παγκοσμίως την ώρα τούτη!

Δεύτερον, είναι λογικό μετά την έκρηξη των τιμών στα ακίνητα αλλά και σε καταναλωτικά προϊόντα, θα ακολουθούσε μοιραία και η άνοδος της τέχνης, οι τιμές της οποίας είχαν μείνει πολύ πίσω, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε σχέση με τα επίπεδα τιμών διεθνών εικαστικών, που μέχρι πριν λίγα χρόνια έπιαναν τιμές αντίστοιχες με των δικών μας, και τώρα έχουν πάει 10,20 και 100 φορές πάνω!!!

Τρίτον, όποιος κυκλοφορεί στην πιάτσα και έχει αίσθηση της αγοράς συνειδητοποιεί ότι την ώρα τούτη λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης και της αίσθησης που επικρατεί ότι μπαίνουμε ως οικονομία σε τροχιά ραγδαίας ανάπτυξης, δεν μπορεί να βρει κανείς ούτε σκάφος, ούτε φουσκωτό για δείγμα, ούτε ρολόγια, ούτε καινούρια αυτοκίνητα!!!

Τέταρτον, η κατανάλωση που αφορά ένα υψηλό επίπεδο εισοδημάτων, έχει εκτιναχθεί, καθώς πέρα από τις προσδοκίες η αλήθεια είναι πως έχουν βγει πολλά λεφτά! Λεφτά από καράβια για τους εφοπλιστές, λεφτά από μπίζνες ιδιωτικές ή με το δημόσιο για επιχειρηματίες! Και το εύκολο χρήμα, μετά από χρόνια καταπίεσης και σφιχτής – περιοριστικής πολιτικής, εύκολα κατευθύνεται σε ακίνητα, σκάφη, ακριβά ρολόγια και τώρα έργα τέχνης!

Αποθέωση Παρθένη, θρίαμβος Θεόφιλου στο Greek Sale του Bonhams

Υπό το πρίσμα αυτό, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε όχι απλώς ότι η τέχνη επέστρεψε, αλλά κυρίως ότι «οι επενδυτές της τέχνης επέστεψαν», αναζητώντας πέραν της αγάπης για το όμορφο και την εικαστική δημιουργία, επενδυτικές ευκαιρίες σε χαμηλές τιμές, με μεγάλη προοπτική ανόδου!

Και είναι γεγονός πως σταδιακά διαμορφώνονται νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά της τέχνης, με πολύ αξιόλογες και σοβαρές δημοπρασίες να διαδέχονται η μία την άλλη!

Έτσι μετά την δημοπρασία των Bonhans στο Παρίσι στις 24 Νοεμβρίου με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, ακολουθεί στις 9 Δεκεμβρίου η δημοπρασία του οίκου Βέργος στην Αθηναΐδα, με νεοελληνική ζωγραφική, γλυπτική, ιστορικά και φιλελληνικά αντικείμενα, ενώ αμέσως μετά 10,11 και 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία περίπου 150 έργων (τα 50 βρίσκονται στον σχετικό κατάλογο) από τον οίκο Kapopoulos auctions στις εγκαταστάσεις της Kapopoulos fine arts στη Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου!