Πώς θα αξιολογούσατε την πολιτιστική σκηνή της πόλης σας; Για να μάθει τις καλύτερες πόλεις για την τέχνη και τον πολιτισμό αυτή τη στιγμή, το περιοδικό Time Out, ρώτησε πάνω από 21.000 κατοίκους των πόλεων σε όλο τον κόσμο.

Κάθε πόλη σε αυτή τη λίστα έχει κερδίσει τη θέση της μέσω μιας σχολαστικής διαδικασίας επιμέλειας. Οι ντόπιοι ερωτήθηκαν για τους καλύτερους πολιτιστικούς χώρους και εμπειρίες της πόλης τους και κλήθηκαν επίσης να βαθμολογήσουν την πολιτιστική προσφορά της πόλης τους με βάση τόσο την ποιότητα όσο και την προσιτή τιμή της.

Φυσικά, η οικονομική προσιτότητα είναι σχετική εδώ: αυτό που θεωρείται φθηνό για τους ντόπιους σε μια πόλη μπορεί να μην είναι για εκείνους μιας άλλης. Αλλά είτε λόγω της μειωμένης εισόδου σε μουσεία για τους ντόπιους είτε λόγω των δωρεάν υπαίθριων φεστιβάλ, αυτοί είναι προορισμοί όπου η τέχνη και ο πολιτισμός δεν θα αδειάσουν την τσέπη σας

Στη συνέχεια περιόρισαν την επιλογή αποκλείοντας πόλεις με χαμηλότερες συνολικές βαθμολογίες και συμπεριλαμβάνοντας μόνο την πόλη με την υψηλότερη βαθμολογία για κάθε χώρα. Στην τελική κατάταξη προστέθηκαν τέσσερις πόλεις που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, αλλά προτάθηκαν από τους ενημερωμένους συντάκτες του Time Out και τους τοπικούς ειδικούς ως πολιτιστικές πρωτεύουσες που αξίζουν να βρεθούν στο προσκήνιο στη φετινή λίστα.

Από τη Βομβάη μέχρι τη Μελβούρνη, αυτές είναι οι καλύτερες πόλεις για τέχνη και πολιτισμό αυτή τη στιγμή. Φυσικά από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Αθήνα, η οποία βρίσκεται στην 5η θέση.

Οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για πολιτισμό

Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Η χαρισματική, κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του Μεξικού κατέλαβε την πρώτη θέση, με τους ντόπιους να σημειώνουν εξαιρετικά υψηλό σκορ τόσο για την ποιότητα όσο και για την προσιτή τιμή της πολιτιστικής της σκηνής. Και ενώ η αρχιτεκτονική, τα θέατρα και οι παρελάσεις στους δρόμους όπως το Dia de Muertos αναφέρθηκαν στην έρευνα του περιοδικού, ήταν η πανίσχυρη σκηνή των μουσείων της πόλης που έλαβε τη μεγαλύτερη επιδοκιμασία. Τα μουσεία της Πόλης του Μεξικού παρουσιάζουν τα πάντα, από τεχνουργήματα των Αζτέκων και λαϊκή τέχνη μέχρι σουρεαλιστικούς πίνακες, και πολλά από αυτά στεγάζονται σε επιβλητικά κτίρια – απλώς δείτε το μεγαλοπρεπές, νεομπαρόκ Palacio de Bellas Artes ή το στριφτό, λαμπερό και υπερσύγχρονο Museo Soumaya. Το καλύτερο απ’ όλα; Πολλά είναι είτε μόνιμα δωρεάν είτε προσφέρουν δωρεάν είσοδο τις Κυριακές για όσους έχουν άδεια διαμονής στο Μεξικό.

Palacio de Bellas Artes
«Αυτό που με γοητεύει περισσότερο είναι η ποικιλομορφία και η ζωντάνια της καλλιτεχνικής σκηνής», λέει ο Mauricio Nava, συντάκτης στο Time Out Mexico City. «Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη είναι το Kurimanzutto στο San Miguel Chapultepec, μια σκηνή σύγχρονης και avant-garde τέχνης – αλλά το Μουσείο Φρίντα Κάλο, το οποίο προσφέρει μια μοναδική εικόνα για τη ζωή και το έργο της εμβληματικής καλλιτέχνιδας, κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στο τον πολιτιστικό ιστό της πόλης. Επιπλέον, το Festival del Centro είναι μια φημισμένη εκδήλωση που συνδυάζει μουσική, θέατρο και χορό από όλο τον κόσμο. Η Πόλη του Μεξικού επαναπροσδιορίζει πάντα τα όρια της δημιουργικότητας και αυτό είναι που το κάνει τόσο ζωντανό».

 Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία

Η ομορφιά της αρχιτεκτονικής της Πράγας, με εντυπωσιακούς τσέχικους γοτθικούς πύργους, τοξωτές γέφυρες πάνω από τον Μολδάβα και πάνω από δώδεκα κάστρα, την καθιστά ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο – δεν είναι περίεργο που απλά το «περπάτημα» ήταν μια από τις πιο κοινές απαντήσεις των ντόπιων όταν ρωτήθηκαν τι αγαπούσαν τον πολιτισμό στην πόλη τους. Αλλά η City of a Hundred Spiers όπως είναι γνωστή η Πράγα, προσφέρει κάτι περισσότερο από μια απλή εμφάνιση: είναι επίσης ένας κόμβος για τις τέχνες του θεάματος, με τους ντόπιους να ενθουσιάζονται για την κληρονομιά της όπερας της πόλης, τις κλασικές συναυλίες και τους χώρους όπως το Εθνικό Θέατρο. Από όλες τις πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα, η Πράγα σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά την προσιτή τιμή – τελικά δεν κοστίζει πολύ η περιπλάνηση.

«Πάντα κάτι συμβαίνει στην Πράγα, όποια εποχή κι αν είναι», λέει ο συγγραφέας και ντόπιος κάτοικος της, Yaren Fadiloglulari. «Την άνοιξη, οι λάτρεις της κλασικής μουσικής απολαμβάνουν το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής της Άνοιξης της Πράγας. Το καλοκαίρι, το γραφικό πάρκο Letná φιλοξενεί το φεστιβάλ τσίρκου και θεάτρου Letní Letná και το Φεστιβάλ Μετρονόμου συγκεντρώνει μουσικούς από όλο τον κόσμο. Όποια εποχή και αν είναι, προσέξτε για μπαλέτα και όπερες στο Εθνικό Θέατρο και σύγχρονη τέχνη στο MeetFactory».

Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική

Η πολυπολιτισμικότητα του Κέιπ Τάουν έχει προσφέρει στην πόλη μια αξιοζήλευτη προσφορά όσον αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό. Από τη ζωντανή ετήσια παρέλαση στο δρόμο Kaapse Klopse, μέχρι τα καμπαρέ και την κωμωδία στα μεγάλα ιδρύματα Baxter Theatre και Artscape, κάθε γωνιά της μεγάλης παραθαλάσσιας πόλης της Νότιας Αφρικής έχει κάτι να προσφέρει σε όσους αναζητούν πολιτισμό. Το «Vibey» και το «diverse» ήταν δύο από τους πιο συνηθισμένους όρους που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να περιγράψουν την πολιτιστική σκηνή του Κέιπ Τάουν στην έρευνά μας. Επιπλέον, η πόλη κατέλαβε την υψηλότερη θέση συνολικά για την ποιότητα των πολιτιστικών της προσφορών, υποχωρώντας μερικές θέσεις λόγω της προσιτότητας τους (αν και στο μέτωπο των προσιτών, αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη εξακολουθεί να τα πήγε αρκετά καλά συνολικά).

«Ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες μιλούν για τη φυσική ομορφιά του Κέιπ Τάουν, είναι δύσκολο να μην ερωτευτείς την πολιτιστική ενέργεια της πόλης», λέει ο συγγραφέας και ντόπιος του Κέιπ Τάουν, Ρίτσαρντ Χολμς. «Υπάρχει ένα ακμάζον θεατρικό τοπίο, αλλά η πόλη είναι πιο αξιόλογη στις εικαστικές τέχνες. Το Zeitz Museum of Contemporary Art Africa είναι απαραίτητο τόσο για την αρχιτεκτονική όσο και για την τέχνη, αλλά λατρεύω επίσης το σκηνικό των κρασιών του Ιδρύματος Norval. Υπάρχει επίσης μια φανταστική σκηνή street art στην πόλη. Δοκιμάστε μια ξενάγηση στο προάστιο Salt River ή επισκεφθείτε το κατά τη διάρκεια του ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης στις αρχές Μαρτίου. Και για μια πραγματικά καθηλωτική εμπειρία, αναζητήστε την εκδήλωση AfrikaBurn (29 Απριλίου – 5 Μαΐου 2024).

 Μπουένος Άιρες, Αργεντίνη

Λέγεται ότι είναι η πρωτεύουσα του βιβλιοπωλείου στον κόσμο. Η γενέτειρα του τάνγκο και ένας κόμβος για κάθε κλάδο των τεχνών (εικαστικές, λογοτεχνικές, περφόρμανς, όπως το πείτε), ο πολιτισμός περνάει μέσα από τις φλέβες του Μπουένος Άιρες. Το θέατρο είναι ένα σοβαρό χόμπι εδώ, με τον τιτάνα της όπερας Teatro Colón να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των αγαπημένων χώρων των ντόπιων. Το τάνγκο αργά το βράδυ, οι βιβλιοθήκες και η γειτονιά του San Telmo με την τέχνη του δρόμου, έλαβαν επίσης αρκετές αναφορές. Η αποδοχή όλης αυτής της κουλτούρας δεν θα σας κοστίσει πολύ, καθώς το Μπουένος Άιρες μπορεί να υπερηφανεύεται για τη δεύτερη πιο προσιτή πολιτιστική σκηνή από όλες τις πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα.

«Σχεδιάστε μια βραδινή έξοδο στο Μπουένος Άιρες σήμερα και είναι εξίσου πιθανό να παρακολουθήσετε ένα σόου ταγκό όσο και να παρακολουθήσετε μερικά από τα καλύτερα trap και hip hop στην περιοχή», λέει ο συγγραφέας και ντόπιος του Μπουένος Άιρες Pedro Camacho. «Η πολύπλευρη μουσικός Λούτα ενσωματώνει τέλεια αυτή τη γέφυρα ανάμεσα στο παλιό και το νέο της πόλης. Ο γιος του Diqui James, του εγκέφαλου πίσω από την πρωτοποριακή θεατρική εταιρεία Fuerza Bruta, ο Louta έχει συγκεντρώσει ακόλουθους, εμπνέοντας στην τοπική μουσική σκηνή μερικά εντυπωσιακά γραφικά και θεατρικά.

 Αθήνα, Ελλάδα

Η Αθήνα είναι ένα παγκόσμιο κέντρο για τις τέχνες από… πάντα. Σήμερα, η ελληνική πρωτεύουσα είναι γνωστή τόσο για την άναρχη υπόγεια κουλτούρα της όσο και για τα αρχαία ερείπια – και η εξερεύνηση της πολιτιστικής σκηνής της Αθήνας σημαίνει να γνωρίσεις και τις δύο πλευρές αυτής της διαρκώς δημιουργικής πόλης. Ο πολιτισμός απολαμβάνεται καλύτερα στην ύπαιθρο στην Αθήνα, με τους ντόπιους να επαινούν τα καλοκαιρινά φεστιβάλ και τους υπαίθριους κινηματογράφους της πόλης τους. Το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναφέρθηκαν επίσης, αλλά ήταν η Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης που οι ντόπιοι ονόμασαν τον αγαπημένο τους πολιτιστικό χώρο, αποδεικνύοντας πόσο πολύ η πόλη παραμένει συνεπαρμένη από τη δική της ιστορία.

«Παλιά κτίρια που ανακαινίστηκαν σε σύγχρονους πολιτιστικούς χώρους έχουν καταλάβει την πόλη τα τελευταία χρόνια», λέει ο συγγραφέας και ντόπιος της ελληνικής πρωτεύουσας, Δημήτριος Ιωάννου. «Τέλειο παράδειγμα είναι η Δημοτική Αγορά Κυψέλης στο κέντρο της πόλης. Αυτή η παλιά αγορά είναι πλέον ένας δημιουργικός κόμβος όπου φεστιβάλ, DJ sets και εργαστήρια – σκίτσο κόμικ, κηπουρική, βελονάκι, ξυλουργική, δημιουργική γραφή, θέατρο, ό,τι θέλετε – πραγματοποιούνται όλο το χρόνο. Παρόμοιες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, το Ξενοδοχείο Μπάγκειον και την πρώην Εθνική Λυρική Σκηνή, που σήμερα ονομάζεται επίσημα Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας».

Η λίστα συμπληρώνεται από τις εξής πόλεις:

6. Εδιμβούργο
7. Βιέννη
8. Μαδρίτη
9. Φλωρεντία
10. Μελβούρνη
11. Παρίσι
12. Μόντρεαλ
13. Μαρακές
14. Σάο Πάολο
15. Νέα Υόρκη
16. Τόκιο
17. Άμπου Ντάμπι
18. Βομβάη
19. Άμστερνταμ
20. Σεούλ

Διαβάστε ακόμη: