Η αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με σκοπό να φτάσει το 30%, η επέκταση της ηλεκτροκίνησης στα αυτοκίνητα κυρίως Δημοσίου ενδιαφέροντος όπως τα λεωφορεία, η μαζική εγκατάσταση περίπου 1.000.000 «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος σε πρώτη φάση και άλλων 4.500.000 σε δεύτερη και το εκτεταμένο Πρόγραμμα Υποδομών με ηλεκτρικές διασυνδέσεις ηπειρωτικής χώρας-νησιών είναι τα βασικά πλάνα που περιλαμβάνονται στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης» που εκπονήθηκε και θα υλοποιηθεί μέχρι το 2027 αντλώντας κεφάλαια ύψους 7 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Βεβαίως θα προηγηθούν (ή θα κινηθούν παράλληλα) το μεγάλο Πρόγραμμα Επέκτασης του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αλλά και το τεράστιο πρόγραμμα Ανάπτυξης των περιοχών απολιγνιτοποίησης όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη στα οποία έχουμε ήδη αναφερθεί αναλυτικά.
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Διεξοδικά το «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης» περιλαμβάνει περίπου 12 βασικές αλλά και αρκετές συμπληρωματικές δράσεις συνολικού ύψους 7 δις με κυριότερες τις εξής:
-Πακέτο επενδύσεων που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με επιδότηση και άτοκο δάνειο.
-κίνητρα για την εγκατάσταση ΑΠΕ ακόμη και στα νοικοκυριά.
-δημιουργία υποδομών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες και σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.
-εγκατάστασης «έξυπνων» συστημάτων οικιακής διαχείρισης ενέργειας και συσκευών για ενεργειακή οικονομικότητα.
-πακέτο μέτρων για την ανάπλαση των περιοχών απολιγνιτοποίησης.
-ολοκληρωμένη δέσμη κινήτρων για την αντικατάσταση των πετρελαϊκών προϊόντων στην παραγωγή ενέργειας και την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου.
-Προνομιακές χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο για βιομηχανίες, τουριστικές, μεταφορικές και εμπορικές επιχειρήσεις ώστε αποκαταστήσουν σημαντική ενεργειακή οικονομικότητα.
-Υποχρεωτική ενεργειακή ανακαίνιση δημοσίων κτιρίων μέσω της κινητοποίησης Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (EEY).
-Δημιουργία και υποστήριξη υποδομών για αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη διασύνδεσή τους με τα συστήματα μεταφοράς και διανομής καθώς και με τα νησιά.
-Επέκταση και στήριξη συστημάτων τηλεθέρμανσης κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα.
– Πρόγραμμα τοποθέτησης ενός εκατομμυρίου (1.000.000) έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε ισάριθμα νοικοκυριά σε πρώτη φάση με σκοπό την επέκταση και τοποθέτηση 4.500.000 μετρητών σε βάθος 5ετίας ή 6ετίας.
-Πλήρης ανάπτυξη του δικτύου υποστήριξης ηλεκτροκίνησης οχημάτων με τοποθέτηση συσκευών δωρεάν φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σε σημεία ενδιαφέροντος για το αστικό και προαστιακό περιβάλλον. Θα υπάρξει στροφή οχημάτων δημοσίου ενδιαφέροντος στην ηλεκτροκίνηση με πρώτα τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τα δημοτικά οχήματα και τα κρατικά λεωφορεία.
Οι δράσεις αυτές θα αρχίσουν να υλοποιούνται στις αρχές της επόμενης χρονιάς (κορωνοϊού επιτρέποντος) και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2027. Στο μεσοδιάστημα όμως θα υπάρξουν διορθώσεις, παρεμβολές και επιταχύνσεις προγραμμάτων ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια, τις έκτακτες ενισχύσεις και τις εθνικές ενεργειακές ανάγκες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΙ 12 ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2027!
Η αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με σκοπό να φτάσει το 30%, η επέκταση της ηλεκτροκίνησης στα αυτοκίνητα κυρίως Δημοσίου ενδιαφέροντος όπως τα λεωφορεία, η μαζική…