Η έλλειψη αλφαβητισμού στην προαναγεννησιακή και αναγεννησιακή εποχή οδήγησε την Καθολική Εκκλησία και τους πλούσιους να αναθέσουν σε μεγάλο αριθμό ζωγράφων την αφήγηση της ιστορίας των Χριστουγέννων με εικόνες. Καλλιτέχνες και ζωγράφοι βρίσκονταν σε διαρκή ανταγωνισμό μεταξύ τους για να πάρουν τα προσοδοφόρα συμβόλαια της Εκκλησίας, τα οποία κατά συνέπεια οδήγησαν σε μερικά από τα πιο εκπληκτικά αριστουργήματα της δυτικής τέχνης. Ας γνωρίσουμε τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία σε 18 από τους πιο όμορφους πίνακες των μεγαλύτερων ζωγράφων της ιστορίας της τέχνης.

Mary and Joseph on the Way to Bethlehem – Hugo van der Goes  (1475)

Ο πίνακας του Hugo van der Goes, δείχνει τη Μαρία και τον Ιωσήφ να ταξιδεύουν στη Βηθλεέμ. Ο Φλαμανδός καλλιτέχνης απεικόνισε όμορφα την προχωρημένη εγκυμοσύνη της Μαρίας παρουσιάζοντας τον ηλικιωμένο Ιωσήφ να οδηγεί προσεκτικά τη γυναίκα του στο απότομο και βραχώδες βουνό.

Tο τοπίο και τα ζώα αποτελούν μέρος αυτής της σκηνής όσο η Μαρία και ο Ιωσήφ. Ο τυπικός γάιδαρος ακολουθείται από μια μόλις ορατή αγελάδα που κάνει τον δρόμο της γύρω από το μεγάλο σχηματισμός βράχου. Ο καλλιτέχνης έχει κάνει υπέροχη δουλειά απεικονίζοντας έναν ανήσυχο Ιωσήφ να βοηθάει προσεκτικά την έγκυο σύζυγό του να κατέβει μια πλαγιά. Ίσως δεν είναι κι εκείνος πάνω στο γαϊδουράκι γιατί νιώθει πιο ασφαλής να τη βοηθήσει μόνος του. Είναι μια τόσο όμορφη εικόνα φροντίδας και ανησυχίας χωρίς καμία υπερβολή. Τα χρώματα αυτού του έργου είναι τόσο ζεστά και γήινα, κάνοντας και πάλι εύκολο για τον θεατή να νιώσει ότι βρίσκεται κοντά στην σκηνή.

Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr