Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζεται αποσυνδεδεμένη εδω και καιρό τόσο από τις διεθνείς αγορές, όσο και από όσα συμβαίνουν στην οικονομία ή και σε εταιρικό επίπεδο.

Πως υποδέχθηκε την εκρηκτική αύξηση κατά 13% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο;

Με τζίρο ο οποίος με το ζόρι έφθασε τα 47 εκατ. ευρώ. Βλέποντας κανείς την άνοδο των ξένων αγορών δεν μπορεί παρά να αισθάνεται κατάθλιψη ιδιαίτερα εάν είναι επαγγελματίας.

Οι ξένοι επενδυτές, όμως, δύσκολα μπορούν να εκτεθούν σε μια αγορά όταν τα επιτόκια οδεύουν σε άνοδο. Πως θα πουλήσουν τις μετοχές όταν ξεκινήσει η διόρθωση στις ξένες αγορές;

Από την άλλη πλευρά αρκετοί επισημαίνουν και ένα πολιτικό ρίσκο για την Ελλάδα, το οποίο εμποδίζει την επενδυτική αναβάθμιση ( ομόλογα ), αλλά και το χρηματιστήριο.

Δηλαδή, με λίγα λόγια αν δεν γίνουν εκλογές με αυτοδύναμη κυβέρνηση ( εξέλιξη η οποία είναι λίγο δύσκολη ) η αγορά θα παραμείνει όμηρος.

Ας συνοψίσουμε λοιπόν. Η ανάπτυξη είναι εδώ με 7-8% για το 2021, οι συναλλαγές ( ξένες επενδύσεις ) έχουν ξεπεράσει τα 10 -12 δισ. εντός του 2021 ( και σε τιμές αναπτυγμένων αγορών), ωστόσο η έρμη οδός Αθηνών περιορίζεται σε δοκιμές με συμπληρωματικό σύστημα συναλλαγών, όπως έγινε χθες στην ΕΧΑΕ.

Πως θα λυθούν λοιπόν τα “μάγια” για την ελληνική αγορά προκειμένου να δούμε αγοραστές; Η μοναδική απάντηση είναι ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να έλθουν κεφάλαια στην Ελλάδα, δίχως να κοροϊδεύουμε τους ξένους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.