Πολλές εταιρείες διοργανώνουν γιορτινά πάρτι με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι συγκεντρώσεις αυτές δεν τυγχάνουν της ίδιας αποδοχής από όλους τους εργαζόμενους. Οι πιο εσωστρεφείς ίσως νιώθουν αμηχανία και πάσχουν από κοινωνικό άγχος. Αλλά και οι πιο εξωστρεφείς ίσως αισθάνονται διστακτικοί να παρευρεθούν σε μια γιορτινή εκδήλωση του γραφείου.
Το περίεργο αυτό συναίσθημα κρύβεται στις διαχωριστικές γραμμές του τι είναι εργασιακό και τι προσωπικό, όπως οι διακοπές και τα πάρτι.
Μια ειδική επιστήμονας σε θέματα ψυχικής υγείας στην εργασία, η Gloria Chan Packer, το βλέπει σαν μια καλή ευκαιρία να συνδεθείτε με τους συναδέλφους σας και δίνει τρεις συμβουλές για να γίνει αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανώδυνα και αποτελεσματικά.
Ιδού τι προτείνει:
1. Ορίστε ένα χρονικό όριο
Είναι χρήσιμο να ορίσετε έναν αριθμό εκδηλώσεων που σκοπεύετε να συμμετάσχετε σε εβδομαδιαία βάση, ανάλογα με το πόσο χρόνο και ενέργεια έχετε.
Για τις εκδηλώσεις που παρακολουθείτε, πηγαίνετε με μερικούς στόχους στο μυαλό σας: Πόση ώρα θέλετε να μείνετε; Με ποιον θέλετε να μιλήσετε; Τι είδους σύνδεση θέλετε να έχετε κάνει μέχρι το τέλος της εκδήλωσης;
Δοκιμάστε να βάλετε ένα χρονόμετρο για κάθε 30 λεπτά και ελέγξτε αν εξακολουθείτε να περνάτε καλά ή αν είναι ώρα να φύγετε.
2. Προετοιμάστε μερικές αφορμές για συζήτηση
Αν το να κάνετε κουβεντούλα επί ώρες σας αγχώνει, προετοιμάστε εκ των προτέρων μερικά θέματα συζήτησης στα οποία θα μπορείτε να επεκταθείτε.
Αντικαταστήστε τις ερωτήσεις επιφανειακού επιπέδου όπως «Ποιος είναι ο ρόλος σας στην εταιρεία;» με πιο ανοιχτά και περιστασιακά θέματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να συνδεθείτε: «Ποια είναι μια από τις αγαπημένες σας εορταστικές παραδόσεις;» ή «Ποια είναι μια από τις αγαπημένες σας εορταστικές αναμνήσεις;».
Να θυμάστε ότι έχετε εργαλεία για να διατηρήσετε την επιρροή σας σε μια κατάσταση, δεν χρειάζεται να περιμένετε απλώς να σας συμβούν τα πράγματα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των αγχωτικών συναισθημάτων.
3. Κάντε πρόβα τη στρατηγική εξόδου σας
Αν δυσκολεύεστε να αποχωρήσετε από εκδηλώσεις, συνιστάται να έχετε στο μυαλό σας μερικές προτάσεις για το πώς θα φύγετε χωρίς να νιώσετε ότι απογοητεύετε κανέναν. Όταν είστε έτοιμοι και κοιτάζετε την πόρτα εξόδου, μπορείτε να πείτε: «Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία αυτής της εορταστικής εκδήλωσης. Πέρασα πολύ ωραία και νιώθω ευγνωμοσύνη που είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Έχω κάποιες άλλες υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιήσω, οπότε πρέπει να φύγω».
Σαν μια γενικότερη συμβουλή, εάν αισθάνεστε οποιοδήποτε είδος άγχους ή ανησυχίας για ένα επερχόμενο εργασιακό γεγονός, αφιερώστε μια στιγμή για να προσδιορίσετε ενδοσκοπικά σε τι οφείλεται και προσπαθήστε να δείτε αν μπορείτε να το επιλύσετε προληπτικά.
Διαβάστε ακόμη:
- ΕΚΤ: Προς νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα
- Ταμείο Καινοτομίας: Σε λειτουργία από το 2025 – Ποιες θεραπείες θα περιλαμβάνει και πώς θα χρηματοδοτείται
- Lloyd’s List: Οι 15 κορυφαίοι Eλληνες – Ελληνίδες στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Scope Ratings: Τι λένε Χατζηδάκης – Παπαθανάσης για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας