Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον βυθό στο Στρατώνι της Χαλκιδικής και απεικονίζει έναν ιππόκαμπο στην ουρά του οποίου έχει πιαστεί μια μάσκα προστασίας.

Η φωτογραφία του Νικόλα Σαμαρά επιλέχτηκε ανάμεσα σε 3.500 άλλες και είναι υποψήφια στην κατηγορία Conservation Photographer of the year. Τα βραβεία χωρίζονται σε έξι διαφορετικές κατηγορίες, όπου η κάθε μία θα έχει τους δικούς της νικητές, καθώς κι έναν ακόμα νικητή με την καλύτερη φωτογραφία του event.

Μιλώντας στο Grtimes o Νικόλας Σαμαράς είπε για τη φωτογραφία: ««Σοκαρίστηκα και μαζί απογοητεύτηκα από την εικόνα, αλλά έπρεπε να βρω την ψυχραιμία και να έχω τη λήψη ώστε να την αναδείξω. Από την έναρξη της πανδημίας έχω δει στη θάλασσα δεκάδες μάσκες πεταμένες και πλαστικά γάντια να επιπλέουν».

Στρατώνι: Η μόνη αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα

H λήψη χρονολογείται από πέρσι τον Αύγουστο με τον Θεσσαλονικιό φωτογράφο να εξηγεί γιατί στο Στρατώνι. «Γιατί στον βυθό αυτής της περιοχής είναι η μόνη γνωστή αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα και ο κόσμος αυτό πρέπει να το ξέρει. Διότι παρά την ιδιαιτερότητα αυτή, παρά το γεγονός ότι είναι ένα σημείο που χρειάζεται προστασία, είναι και ένα σημείο που δέχεται τεράστια επιβάρυνση. Και από το ψάρεμα και από τα ορυχεία και εσχάτως και από τον Covid-19».

Αν και είναι από τους φωτογράφους που εργάζονται κυρίως στο εξωτερικό, έχοντας ταξιδέψει ήδη σε Ινδονησία, Μαλδίβες, Μπαχάμες και Ερυθρά Θάλασσα, με πάνω από 80 διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ, ο ίδιος λέει: «πηγαίνω αρκετά συχνά στην αποικία στην Στρατώνι και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα σκαριά και ένα βιβλίο που γράφω γι’ αυτήν. Την παρακολουθώ εδώ και χρόνια και θέλω να μεταδώσω όλα αυτά που έχω δει».