Ocean Photographer of the Year 2022: Οι υπέροχες εικόνες που κέρδισαν τα βραβεία
Η εικόνα ενός σέρφερ που ισορροπεί πάνω σε ένα από τα πιο ταραχώδη κύματα στον κόσμο, κέρδισε ένα από τα διασημότερα βραβεία υποβρύχιας φωτογραφίας.
Ο Ben Thouard, Γάλλος στην καταγωγή και μόνιμος κάτοικος της Γαλλικής Πολυνησίας, ανακηρύχθηκε Ocean Photographer of the Year 2022 για τη θεαματική του λήψη.
Το Teahupo’o – που σημαίνει «τόπος των κρανίων» – έχει ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα κύματα στον Ειρηνικό. 14 χρόνια μετά τη μετακόμισή του στην Ταϊτή από την Τουλόν, είναι ένα μέρος που ο καλλιτέχνης γνωρίζει καλά. «Έχω τόσο μεγάλο σεβασμό τόσο για το κύμα όσο και για τους σέρφερ – το σερφ σε ένα τόσο βαρύ κύμα είναι μια τεράστια πρόκληση».
Η σύνθεση της εικόνας και η υφή των τόνων νερού που περιβάλλουν τη μοναχική φιγούρα εξώθησε τους κριτές να επιλέξουν την εικόνα του Thouard ανάμεσα σε χιλιάδες.
Η δεύτερη θέση κατακτήθηκε από την Αμερικανίδα φωτογράφο Katherine Lu, της οποίας το λαμπερό χταπόδι μοιάζει σαν να προσγειώθηκε από το διάστημα. Η εικόνα τραβήχτηκε σε μια νυχτερινή κατάδυση χωρίς φεγγάρι στις Φιλιππίνες, κατά τη διάρκεια ηφαιστειακής έκρηξης. «Ήμουν πολύ άρρωστη κατά τη διάρκεια αυτής της κατάδυσης», λέει η Λου, εξηγώντας ότι αποτύπωσε το στιγμιότυπο τυχαία.
Η τρίτη θέση ανήκει στον Μπρουκ Πίτερσον, ο οποίος καταδύθηκε από μια εξέδρα πετρελαίου στην Καλιφόρνια. Μια φωτογραφία σε κλάσματα του δευτερολέπτου απαθανάτισε τη στιγμή που ένας κορμοράνος βουτάει μέσα σε ένα κοπάδι δολωμάτων.
«Υπήρχε ένα μεγάλο κοπάδι δολωμάτων κάτω από την πλατφόρμα για αρκετές εβδομάδες και, ως αποτέλεσμα, πολλά ζώα βρέθηκαν εκεί για να τραφούν- θαλάσσια λιοντάρια, παλαμίδες και κορμοράνοι». Αυτή η εικόνα ήταν η καλύτερη μια φρενήρους περιόδου διάρκειας ενός μήνα.
Οι νικητές ανακοινώθηκαν μέσω μετάδοσης από τις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας, από τη θαλάσσια βιολόγο Lizzie Daly.
«Ο διαγωνισμός Ocean Photographer of the Year έχει μια απλή αποστολή: να ρίξει φως στην ομορφιά του ωκεανού και τις απειλές που αντιμετωπίζει», δήλωσε ο φορέας των βραβείων.
Το τελευταίο βραβείο κέρδισε ο Γερμανός δύτης Simon Lorenz, με την εικόνα ενός διχτυού στη Σρι Λάνκα, το οποίο ονόμασε «παγίδα θανάτου» για μια θαλάσσια χελώνα.
«Για να την ξεμπλέξουμε χρειάστηκαν περισσότερα από 30 λεπτά σκληρής δουλειάς. Όταν αφαιρέθηκαν όλα τα δίχτυα, ελέγξαμε τη χελώνα και τη στείλαμε στο δρόμο της».
Οι νικητές θα παρουσιαστούν σε υπαίθρια έκθεση στο Tower Bridge στο Λονδίνο.