Η έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Απριλίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Λεωνιδίου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο), από τις 17:00 έως τις 21:00 και η παρουσία της πρόκειται να διαρκέσει έως τις 08 Μαΐου 2022. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η Λυδία Βενιέρη άρχισε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τη δημιουργία μίας σειράς ζωγραφικών έργων σε χαρτί, με θέμα τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα.

Μέχρι το 2017, είχε δημιουργήσει περισσότερα από 720 έργα.

Μελέτησε ιστορικές πήγες, αναψηλάφησε γεγονότα, έψαξε για στοιχεία και πρόσωπα που άμεσα ή έμμεσα συνδέονταν με τη ζωή και το έργο της κεντρικής φιγούρας της έρευνάς της και αφοσιώθηκε στην ξεχωριστή απόδοση της ιστορίας.

Τα έργα πλήθαιναν και παράλληλα, ήλθε η σύνθεση ενός αφηγήματος, μίας πρωτότυπης εικαστικής βιογραφίας του σημαντικού ποιητή, συγγραφέα και συμβόλου του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού, που αγάπησε την Ελλάδα και «άφησε» την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι το 1824.

Το σύνολό τους ονομάστηκε από την καλλιτέχνιδα «Βυρωνικός Κώδικας» και αποτελεί την παράθεση στοιχείων και συνθηκών που αποτελούν τα «κλειδιά» προσέγγισης της ζωής, του έργου, των θέσεων, του αγώνα και του τέλους του Βύρωνα.

Πρόκειται για ένα μωσαϊκό, που εκτός από μία πλήρη εικαστική πρόταση της δημιουργού, συνιστά ένα ζωγραφικό αφήγημα τόσο πυκνό, που θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ ένα κόμικ ή σε μία ταινία, για μία προσωπικότητα της παγκόσμιας διανόησης και λογοτεχνίας που συνδέθηκε μοιραία, αλλά από επιλογή, με την Ελλάδα.

Ο αφηγηματικός λόγος της Λυδίας Βενιέρη, αν και ακολουθεί πιστά την ατμόσφαιρα και την αισθητική της εποχής στην οποία εκτυλίσσεται η ιστορία, εικονοποιείται με μία σύγχρονη και εναλλασσόμενη εικαστική γραφή, με μεγάλη ελευθερία.

Η ιδέα μίας «ζωγραφικής» ταινίας παγιώθηκε και έγινε αίτημα.

Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο των δράσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, αγκάλιασε την ιδέα, που δεν αποτελεί μόνον μία καλλιτεχνική πραγματεία, αλλά και την κατάθεση της προσωπικής ανάγνωσης της ιστορίας από έναν σύγχρονο Έλληνα καλλιτέχνη με διεθνή καριέρα.

Η προβολή στη Δημοτική Πινακοθήκη του Μεταξουργείου, πλαισιώθηκε από σημαντικό αριθμό των έργων της καλλιτέχνιδας.

Η επιμέλεια είναι της Κατερίνας Κοσκινά.