Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου με ανάρτησή του στο Facebook προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Κυριακής (22.9.24).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο κομμάτι της αναβάθμισης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, θέμα που αφορά τον «πολιτισμό της καθημερινότητας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο Πρωθυπουργός γράφει συγκεκριμένα «προστέθηκαν επιπλέον 20 νέα λεωφορεία στον στόλο που εξυπηρετεί τις συγκοινωνιακές ανάγκες της Ανατολικής Αττικής, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των καινούργιων οχημάτων σε 50. Τα οχήματα αυτά τα αποκτήσαμε στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού του ΟΑΣΑ για την παραχώρηση συγκοινωνιακού έργου, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα, φιλικά προς το περιβάλλον και αναβαθμίζουν σημαντικά τις συνθήκες των μετακινήσεων από και προς τις ανατολικές περιοχές του λεκανοπεδίου, με συχνότερα δρομολόγια, μεγαλύτερη αξιοπιστία και καλύτερες υπηρεσίες. Παράλληλα με την προμήθεια των νέων λεωφορείων, έχουμε προχωρήσει και στην πλήρη ανάταξη παλαιότερων παροπλισμένων οχημάτων κι έτσι, 10 οχήματα επιστρέφουν στους δρόμους της Αθήνας. Η ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών θα συνεχιστεί, καθώς στόχος μας είναι η διαρκής βελτίωση των μετακινήσεων για όλους τους πολίτες, με έμφαση στην ποιότητα, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος».

Η αναφορά αυτή αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση για τον νέο υφυπουργό Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου, που μέσα σε ελάχιστό χρόνο έχει κάνει δουλειά που δεν είχε γίνει χρόνια, στο εν λόγω υπουργείο.

Και αυτό ακόμη έχει τη σημειολογία του, γιατί άλλο να ανακυκλώνεις πρόσωπα στα υπουργεία και άλλο να επιλέγεις ανθρώπους που, πέρα από τις ικανότητες τους, «το θέλουν» και έχουν να αποδείξουν ότι άξιζαν μια ανώτερη κυβερνητική θέση όλα αυτά τα χρόνια.

Στην ίδια «Θεματική ενότητα», αυτή του «πολιτισμού της καθημερινότητας» εντάσσει και τις αντικαπνιστικές μεταρρυθμίσεις αναφέροντας ότι είναι «μια εμβληματική μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε στην προηγούμενη θητεία μας είναι η αντικαπνιστική νομοθεσία που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους εστίασης. Πρόκειται για μια συλλογική κατάκτηση που πετύχαμε όλοι μαζί και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ατονήσει. Οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια της ΕΛΑΣ, της Αρχής Διαφάνειας και του Υπουργείου Υγείας είναι και πάλι εντατικοί. Μάλιστα, τις περασμένες ημέρες επιβλήθηκαν 15 πρόστιμα σε επιχειρήσεις εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, στο Θησείο και το Μοναστηράκι, που δεν τηρούσαν τη νομοθεσία. Το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους είναι μια βλαβερή και αντικοινωνική συνήθεια που πρέπει να μας βρει όλους απέναντι».

Παράλληλα, στον εβδομαδιαίο απολογισμό κάνει εκτενή αναφορά στο ψηφιακό φροντιστήριο, «μια από τις 11 αλλαγές που εισάγονται φέτος στην εκπαίδευση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για την εγκατάσταση lockers στα σχολεία όπου θα φυλάσσονται τα κινητά τηλέφωνα, που ως γνωστόν, απαγορεύεται πλέον να έχουν οι μαθητές μέσα στην τάξη εν ώρα μαθήματος. Ξεχωριστή αναφορά κάνει και στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» και τη στήριξη της οικογένειας.

Διαβάστε ακόμη: