Τώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός με τον μίνι-ανασχηματισμό και η πονεμένη υπόθεση Ευάγγελου Αποστολάκη πέρασε στην αχλή του μύθου που λένε και οι λογοτέχνες, θυμήθηκα (και θα σας εξηγήσω το λόγο) μια παλιά κλασική και πολυβραβευμένη ταινία, τον «Τρίτο άνθρωπο» του Κάρολ Ρίντ σε σενάριο του σπουδαίου συγγραφέα Γκράχαμ Γκρήν.

Σε πολύ αδρές γραμμές η υπόθεση είναι πως ένας απένταρος Αμερικανός συγγραφέας φτάνει στη Βιέννη του 1948 για να βρει ένα καλό φίλο του επίσης Αμερικανό που του υποσχέθηκε δουλειά.

Όταν φτάνει όμως στην αυστριακή πρωτεύουσα πληροφορείται πως ο φίλος του σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα όταν ένα φορτηγό τον χτύπησε έξω από το σπίτι του τη στιγμή που μιλούσε με δύο γνωστούς του.

Οι δύο γνωστοί δίνουν στον απελπισμένο πιά συγγραφέα εντελώς διαφορετικές εκδοχές για το δυστύχημα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως γείτονες που τα είδαν όλα από τα παράθυρά τους, τον διαβεβαιώνουν πως τη μεταφορά του νεκρού φίλου του από το δρόμο στο πεζοδρόμιο δεν την έκαναν μόνο οι δύο γνωστοί, αλλά κυρίως ένας μυστηριώδης ΤΡΙΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ τον οποίο πολλοί φαίνεται να γνωρίζουν αλλά κανείς δεν θέλει να μιλήσει γι’ αυτόν.

Δεν θα σας αποκαλύψω το μυστικό του εξαιρετικού αυτού φιλμ νουάρ και το μυστήριο με τον τρίτο άνθρωπο, απλώς θα σας πληροφορήσω πως αυτός που ερμηνεύει τον «τρίτο άνθρωπο» είναι ο μέγιστος Ορσον Ουέλλες που εμφανίζεται τελικά στο τελευταίο ημίωρο και «απογειώνει» την ταινία δίνοντας την ανατριχιαστική λύση και την κάθαρση (η συνέχεια επί της οθόνης, που έλεγαν και τα προγράμματα στα παλιά σινεμά).

Πως μου ήρθαν τώρα όλα αυτά και σας τα γράφω με αφορμή την υπόθεση Αποστολάκη;

Μπα τίποτα σπουδαίο απλώς έμαθα πως όταν ξέσπασε η καταιγίδα κατά του Ναύαρχου με την ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ περί αποστασίας, έπεσε ένα κρίσιμο τηλεφώνημα του απόστρατου με κάποιον τρίτο που τον συμβούλεψε (ή μήπως του υπέδειξε;) να αποσυρθεί με αποτέλεσμα να εκτεθεί η κυβέρνηση.

Τον συγκεκριμένο, μου τον περιέγραψαν ως «τρίτο άνθρωπο» μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ευ. Αποστολάκη και όχι φυσικά ως μεσολαβητή, αφού ως αρχικός μεσολαβητής φέρεται ο άξιος στρατηγός Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Άλλος ήταν ο τρίτος άνθρωπος (ούτε φυσικά ο μακαρίτης Ορσον Ουέλλες ήταν…).