Για περισσότερο από 50 λεπτά ο Ντόναλντ Τραμπ περνώντας από επιθέσεις κατά της Κίνας σε μαθήματα αμερικανικής οικονομικής ιστορίας για να υποστηρίξει το πλάνο των δασμών που υπέγραψε και θα τεθεί από απόψε τα μεσάνυχτα (στις ΗΠΑ) σε ισχύ ανακοίνωσε «ανταποδοτικούς δασμούς» που αφορούν 184 χώρες και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκάθαρα έθεσε τα δικά του όρια αγνοώντας τις εκκλήσεις από τις επενδυτικές τράπεζες, τους οίκους αξιολόγησης ακόμη και οικονομολόγων από το περιβάλλον του.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε στις 23:00 ( ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη ένα σαρωτικό πακέτο νέων δασμών, κάνοντας λόγο για «αμοιβαία μέτρα» απέναντι σε χώρες που φορολογούν τα αμερικανικά προϊόντα.

«Αφού το κάνουν σε εμάς, θα το κάνουμε κι εμείς σε αυτούς», δήλωσε. Ο Τραμπ παρουσίασε τα μέτρα αυτά ως ένα βήμα προς την «οικονομική ανεξαρτησία» των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τα ιστορικής σημασίας.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.

Κλιμακώνοντας την επιθετική δασμολογική πολιτική του, ανακοίνωσε δασμούς 20% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολούθως για τις εισαγωγές από τις παρακάτω χώρες: Κίνα (34%), Ινδία (26%), Νότια Κορέα (25%), Ιαπωνία (24%), Ηνωμένο Βασίλειο (10%), Βιετνάμ (46%), Ελβετία (31%), Καμπότζη (49%), Νότια Αφρική (30%), Ινδονησία (32%), Βραζιλία (10%), Σιγκαπούρη (10%). Για τις εισαγωγές από την Ταϊβάν, οι δασμοί θα είναι ύψους 32%.

Αναλυτικά οι πίνακες

Η αυτοκινητοβιομηχανία στο επίκεντρο

Ο Τραμπ είχε εδώ και καιρό υπογραμμίσει πως στόχος του είναι δεδομένα η επιστροφή της παραγωγής οχημάτων στις ΗΠΑ. Οι εισαγωγές οχημάτων στις ΗΠΑ κυρίως από Μεξικό αλλά και από τις Ασία και Ευρώπη είναι οι μεγαλύτερες για την χώρα που κάποτε ουσιαστικά κυριαρχούσε τόσο στην παραγωγή όσο και στην εξαγωγή οχημάτων.

Ο Τραμπ επέβαλλε 25% δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα οχήματα και υπογράμμισε πως ο μοναδικός τρόπος αυτός ο δασμός να γίνει μηδενικός είναι οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδύσουν σε εργοστάσια εντός των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ξεκάθαρα και ο δασμός 24% προς την Ιαπωνία για την οποία ο Τραμπ μπορεί να έκανε εκτενή αναφορά – ειδικά στις εξαιρετικές προσωπικές του σχέσεις – αλλά δεν απέφυγε να σημειώσει πως ειδικά η Toyota δημιουργεί σημαντικά ζητήματα στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Για τον Τραμπ είναι δεδομένο σήμερα πως θα πράξει ό,τι μπορεί προκειμένου να κινητοποιήσει έστω και με έναν «οικονομικό πόλεμο» τον ανταγωνισμό. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει από τις εκτός ΗΠΑ αυτοκινητοβιομηχανίες στην Αμερικανική ήπειρο – κυρίως στο Μεξικό – αλλά και στην Ευρώπη θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα ή τουλάχιστον δεν αναμένεται να αποδώσουν τα 6 τρισεκατομμύρια που ο Τραμπ αναμένει από τα μέτρα που ανακοίνωσε.

Η Κίνα

Σε σχεδόν μία ώρα ομιλία από τους κήπους του Λευκού Οίκου ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην Κίνα περισσότερες από 10 φορές και αφού επανέλαβε πως σέβεται απεριόριστα τον Πρόεδρο Σι έθεσε τις βάσεις για το ποιος είναι ο μοναδικός δικός του εχθρός. Το Πεκίνο και πάλι με δασμούς στο 34% του συνόλου των εισαγόμενων στις ΗΠΑ προϊόντων γίνεται η χώρα με τους μεγαλύτερους δασμούς των τελευταίων 20 χρόνων. Το Πεκίνο δεδομένα θα απαντήσει όπως και στους πρόσφατους δασμούς από τις ΗΠΑ με αντίστοιχα μέτρα αλλά το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι πως για τον Λευκό Οίκο του Τραμπ το Πεκίνο βρίσκεται απέναντι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Τραμπ και πάλι με ειρωνικό μειδίαμα ισχυρίστηκε πως επί δεκαετίες «η ΕΕ μας κλέβει» πριν ανακοινώσει δασμούς της τάξης του 20% . Οι συγκεκριμένοι είναι με διαφορά οι πλέον σοβαρές οικονομικές κυρώσεις στην λίστα του Αμερικανού Προέδρου καθώς πέρα από τα οχήματα θα επηρεάσουν σημαντικά τόσο την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία όσο και τα γεωργικά προϊόντα τα οποία η Ένωση εξάγει στις ΗΠΑ. Η κίνηση Τραμπ μεγαλώνει το χάσμα που ο ίδιος έχει με διάφορους τρόπους επιδιώξει να δημιουργήσει μεγαλώνοντας ουσιαστικά τα όρια του Ατλαντικού Ωκεανού… Η απάντηση από την Ένωση όπως έχει προαναγγελθεί θα έρθει από αύριο με τα αντίμετρα να πλήττουν σαφώς και την αμερικανική οικονομία η οποία δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν θα «ματώσει».

Το ΑΙ και ο πόλεμος για τα μικροτσίπ

Η Ταϊβάν βρίσκεται επίσης ψηλά στην λίστα των δασμών του Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέβαλε δασμούς – από τους υψηλότερους – της τάξης του 32% και στην Ταϊβάν με ξεκάθαρο στόχο να ανοίξει εκ νέου σε άλλο επίπεδο τον «πόλεμο των μικροτσιπ». Ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως σήμερα η Ταϊβάν μονοπωλεί την συγκεκριμένη κρίσιμη αγορά – ειδικά για τις ΗΠΑ και την μάχη για την κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη – και ξεκαθάρισε «χαμογελώντας» πως αυτό πρέπει να αλλάξει…

Είναι δεδομένο πως η Ταϊβάν είναι για τον Τραμπ η αρχή σε ένα πεδίο στο οποίο ο ίδιος προσωπικά έχει δεσμευθεί προς τους μεγιστάνες της εγχώριας – αλλά και παγκόσμιας – τεχνολογίας πως θα κάνει τα πάντα για να μειώσει τα βασικά κόστη και να προωθήσει τις επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων που οι ίδιοι έχουν δεσμευθεί να κάνουν επί δικής του προεδρίας στην αμερικανική οικονομία. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι για τον Τραμπ κρίσιμο πεδίο αντιπαράθεσης κυρίως με την Κίνα και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσει τον βασικό του αντίπαλο να ξεφύγει στην συγκεκριμένη κούρσα.

Οι διεθνείς αντιδράσεις στους δασμούς του Τραμπ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ συμβούλεψε χθες Τετάρτη «όλες» τις κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο να το σκεφτούν προτού «ανταποδώσουν» τους δασμούς που ανήγγειλε πως θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας εναντίον «κλιμάκωσης».

«Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση. Καθώς, αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», διεμήνυσε ο Μπέσεντ.

Καναδάς: Θα ανταποδώσουμε τους δασμούς

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο Μαρκ Κάρνι, υποσχέθηκε χθες Τετάρτη πως η κυβέρνησή του θα ανταποδώσει τους τελωνειακούς δασμούς που αναγγέλθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα «αλλάξουν θεμελιωδώς» το διεθνές εμπόριο.

«Θα καταπολεμήσουμε αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς με αντίμετρα», είπε ο Κάρνι, νέος πρωθυπουργός και ηγέτης των Φιλελευθέρων, μιλώντας στον Τύπο στην Οτάβα, τονίζοντας πως οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί, ειδικά στον χάλυβα, στο αλουμίνιο και στα οχήματα, θα «πλήξουν άμεσα εκατομμύρια Καναδούς»

Βραζιλία: Εξετάζουμε όλα τα πιθανά μέτρα

Η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα έκανε σαφές χθες Τετάρτη πως εξετάζει «όλα» τα πιθανά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών 10% στα προϊόντα που εισάγουν από τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Η Μπραζίλια «εξετάζει όλες τις πιθανές ενέργειες για να εξασφαλίσει την αμοιβαιότητα στο διμερές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για την υπεράσπιση των νόμιμων εθνικών συμφερόντων», αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία τόνισε ακόμη ότι παραμένει ανοικτή στον διάλογο και ότι θεωρεί πως οι αμερικανοί ισχυρισμοί για το ότι οι δασμοί αυτοί είναι ανταποδοτικοί δεν «αντανακλούν την πραγματικότητα».

Νωρίτερα, το βραζιλιάνικο κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο που δίνει στην κυβέρνηση τρόπους να ανταποδώσει τους φραγμούς στο εμπόριο, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο νόμος περί οικονομικής «αμοιβαιότητας» εγκρίθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές όλων των κομμάτων που ήταν παρόντες στην κάτω Βουλή, την επομένη της υιοθέτησής του από τη Γερουσία της Βραζιλίας.

Ιρλανδία: Η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει με αναλογικό τρόπο

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν δήλωσε πως «λυπάται βαθιά» για τους τελωνειακούς δασμούς 20% που αναγγέλθηκε πως θα επιβάλλονται στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εισάγονται στις ΗΠΑ, καλώντας τους 27 να αντιδράσουν κατά τρόπο «αναλογικό».

«Κάθε ενέργεια πρέπει να είναι αναλογική και να έχει στόχο να προασπίσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας, των εργαζομένων μας και των πολιτών μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας σε ανακοίνωσή του.

Η Ιρλανδία, η οποία φιλοξενεί τις έδρες στη Γηραιά Ήπειρο πολλών μεγάλων αμερικανικών ομίλων, τομέων όπως η τεχνολογία ή η φαρμακευτική βιομηχανία, καταγράφει το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ από όλα τα άλλα κράτη-μέλη εξαιτίας της ιδιαιτερότητας αυτής.

Ιταλία: Λανθασμένο το μέτρο

«Οι αμερικανικοί δασμοί σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέτρο το οποίο θεωρώ λανθασμένο και δεν συμφέρει καμιά από τις δύο πλευρές», έκρινε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χθες Τετάρτη μέσω Facebook.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επεξεργαστούμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, ώστε να αποτρέψουμε εμπορικό πόλεμο ο οποίος θα αποδυνάμωνε αναπόφευκτα τη Δύση προς όφελος άλλων διεθνών παικτών», συνέχισε.

Επανέλαβε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησής της θα έχουν γνώμονα το συμφέρον της Ιταλίας και θα προκύψουν και από τον διάλογο με τους ευρωπαίους εταίρους της.

Βρετανία: Δεν θα ανταποδώσουμε άμεσα

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει πρόθεση να συνάψει συμφωνία με αυτή των ΗΠΑ για να «μετριαστεί» ο αντίκτυπος των τελωνειακών δασμών που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ανταπόδοσή τους, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς.

«Οι ΗΠΑ είναι ο εγγύτερος σύμμαχός μας, η προσέγγισή μας συνίσταται στο να παραμείνουμε ήρεμοι και να δεσμευτούμε να κλείσουμε συμφωνία η οποία, το ελπίζουμε, θα μετριάσει τον αντίκτυπο αυτού που ανακοινώθηκε», δήλωσε.

Το Λονδίνο —συγκριτικά— είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δασμοί που αναγγέλθηκαν στα βρετανικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ θα είναι 10%, οι χαμηλότεροι εξ όσων ανακοίνωσε.

Διαβάστε ακόμη: