Στη συνάντηση, επισημάνθηκαν από κοινού οι –παραδοσιακά– φιλικοί δεσμοί μεταξύ των δύο κρατών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Κοβατσέφσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «οι δύο χώρες μοιράζονται τους ίδιους στόχους αναφορικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», για τους οποίους βασικοί παράγοντες είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία, με έμφαση στον οικονομικό τομέα και τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των υποδομών.

Οι εμπορικές ανταλλαγές της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία αυξάνονται συνεχώς και από την 8η θέση που καταλάμβανε η τελευταία το 2020, το πρώτο τρίμηνο του 2022 έφθασε στην 6η, στη λίστα με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Βόρειας Μακεδονίας, τονίσθηκε.

Όσον αφορά τις χώρες του εξωτερικού με τις περισσότερες επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία βρίσκεται στην 5η θέση.

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την υποστήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, που –όσον αφορά την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία– αποδείχθηκε πολύτιμο αγαθό για την ασφάλεια τόσο της χώρας, όσο και της περιφέρειας.

Αμφότεροι επεσήμαναν πως «συνεχίζεται η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας, για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, όπως και με την κοινή συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις και στρατιωτικές ασκήσεις».

Ο κ. Κοβάτσεφσκι απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία, ως συνέχεια άλλων συναντήσεων υψηλού επιπέδου και να ενθαρρύνει τα πολυάριθμα σχέδια για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται από χθες στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρακολούθησε το ιστορικό συλλείτουργο που τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας, Στέφανο, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Το γεγονός αυτό, επισφράγισε στην πράξη την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας και της επιστροφής στην κανονικότητα, επί 55 χρόνια χαρακτηρισμένης ως «σχισματικής ορθόδοξης εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας».