Οι φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές. Δείχνουν τη δυσκολία του εγχειρήματος της τοποθέτησης μιας μεταλλικής γέφυρας τύπου Bailey μήκους 50 μέτρων στον ποταμό Άραχθο στο Μέτσοβο.

Η γέφυρα βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Άραχθο, και αποτελεί τμήμα της επαρχιακής οδού Μικρής Γότιστας – Ανατολής Ιωαννίνων στον δήμο Μετσόβου. Η παλαιά γέφυρα καταστράφηκε και κατέρρευσε λόγω έντονης βροχόπτωσης.

Προφανώς, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και απαιτούνται άμεσες λύσεις, ο στρατός είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στην περίπτωση της πεσμένης γέφυρας στον Άραχθο επιστρατεύθηκε ο 8ος λόχος μηχανικού της Μονάδας Μελετών και κατασκευών της ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για τη Μονάδα που διαδέχθηκε την παλαιά ΜΟΜΑ, την μονάδα του στρατού που στα παλαιότερα «πέτρινα» χρόνια για πολλές περιοχές της χώρας ήταν ο… απο μηχανής Θεός για την επίλυση δυσεπίλυτων κατασκευαστικών προβλημάτων και κυρίως για την αποκατάσταση ή δημιουργία οδικού δικτύου σε φτωχές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Το βάρος της γέφυρας ξεπερνά τους 80 τόνους

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στον πληθυσμό ακριτικών περιοχών, η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΜΟΜΚΑ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου εκτέλεσε εργασίες τοποθέτησης μεταλλικής γέφυρας τύπου BAILEY στον ποταμό Άραχθο, επί της επαρχιακής οδού Μικρής Γότιστας – Ανατολής Ιωαννίνων του Δήμου Μετσόβου.

Η υπό κατασκευή γέφυρα BAILEY θα έχει μήκος πενήντα μέτρα, ενώ για την έδραση της κατασκευάζεται πρόβολος μήκους τριάντα μέτρων με το συνολικό μήκος της κατασκευής να ανέρχεται σε ογδόντα μέτρα και το βάρος της να υπερβαίνει τους ογδόντα τόνους.

Η τοποθέτηση της γέφυρας αποσκοπεί στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας, η οποία είχε διακοπεί μετά από έντονη βροχόπτωση που προκάλεσε την κατάρρευση της προϋπάρχουσας.

Οι εργασίες οι οποίες πραγματοποιούνται από προσωπικού του 8ου Λόχου Μηχανικού υπό τον έλεγχο της ΓΕΕΘΑ/ΜΟΜΚΑ, διεξάγονται υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, έντονων καιρικών φαινομένων και συνεχούς ροής μεγάλων ποσοτήτων νερού, ενώ επιλύθηκαν σε ελάχιστο χρόνο σημαντικές τεχνικές δυσκολίες που αφορούσαν στην έδραση της γέφυρας σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο.