Πριν από λίγο καιρό, ο Σταύρος Ξαρχάκος εθεάθη να διευθύνει μία νεανική κομπανία που εκτελούσε τη «Φραγκοσυριανή», σε ταβέρνα της Σύρου.

Όλοι θαύμασαν τον μαέστρο με τη γενναιόδωρη ψυχή να εμφυσεί το πάθος για τα ρεμπέτικα, στη νέα γενιά. Όχι, φυσικά, σε μία συντροφιά μουσικών που συνάντησε τυχαία, αλλά σε μαθητές της σχολής «Εν Χορδαίς & Οργάνοις», στην ίδρυση της οποίας συνέβαλε τα μέγιστα.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στη διατήρηση της λαϊκής μουσικής παράδοσης του Βαμβακάρη και την αξιοποίηση δασκάλων – δεξιοτεχνών, με σκοπό να εμφυτεύσουν τις γνώσεις στους επόμενους. Κάπως έτσι, «γεννήθηκε» ένα μοναδικό μουσικό σχολείο, που ήδη «βγάζει» τα πρώτα του… φυντάνια.

Σταύρος Ξαρχάκος

Η κίνηση του σπουδαίου δημιουργού να ενδιαφερθεί στην πράξη για τη διάσωση της λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής, όχι μονάχα βρήκε ανταπόκριση στους νεαρούς Συριανούς, που εγγράφονται ενθουσιωδώς στη σχολή, αλλά συνάντησε πολλούς υποστηρικτές που έσπευσαν να συμβάλλουν επίσης, με πολλαπλούς τρόπους.

Προσθέτως, είχε την καθολική αναγνώριση του Δήμου, μίας και πριν από λίγο καιρό, τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη, τόσο για την προσφορά του όσο και για το γεγονός ότι από την πλευρά της μητέρας του, έχει ρίζες στην Ερμούπολη.

Επόμενο ήταν η μουσική παράσταση του μαέστρου «Πέντε λαϊκές μορφές με τρόπον εντόνως ερωτικόν», που την παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές ανά την Ελλάδα, να παρουσιαστεί και στη Σύρο, το Σάββατο 13/08 και την Κυριακή 14/08.

Οι συναυλίες θα γίνουν στην περίφημη έπαυλη Τσιροπινά, την Ντελαγκράτσια, ένα από τα παλιά αριστοκρατικά θέρετρα, με μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά. Θα αποτελέσει φόρο τιμής στους μεγάλους συνθέτες και την πρόσφατη μουσική ιστορία της πατρίδας μας, σε ένα ενιαίο μελωδικό αφήγημα.

Διευθύνοντας οκταμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, που τον πλαισιώνουν και φωνητικά, ο κ. Ξαρχάκος κάνει έναν ανάπλου σε έργα των Μάρκου Βαμβακάρη, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και σε δικές του συνθέσεις.

Ερμηνεύει η Ηρώ Σαΐα, ενώ, σε αμφότερες τις συναυλίες θα συμμετάσχουν και μαθητές από τη σχολή «Εν Χορδαίς & Οργάνοις», που θα βρεθούν πλάι του, στη σκηνή. Αι γενεαί πάσαι, θα συναντηθούν ξανά στον ίδιο σφυγμό.